Ανησυχία και επιφυλακτικότητα για την φετινή τουριστική περίοδο –παρά τα πολύ καλά μηνύματα που εμφανίζονται σε αριθμούς, εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νικόλαος Μπόνης.
«Μπορεί να ξεκίνησε η τουριστική σεζόν και να βρισκόμαστε σε μια περίοδο ενδιάμεσων εκτώσεων, αλλά η εικόνα της αγοράς της Ρόδου και των εμπορικών επιχειρήσεων δεν είναι ενθαρρυντική. Αυτήν την χρονική περίοδο (σε σχέση με πέρσι) δεν έχει βελτιωθεί η αγοραστική κίνηση και ζήτηση. Συνεπώς, δεν υπάρχει κάτι να διαφοροποιεί αυτό που περιμέναμε. Δυστυχώς, το αγοραστικό ενδιαφέρον έρχεται ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα. Οι Έλληνες έχουν εξαντληθεί από την οικονομική κρίση ενώ και οι ευρωπαίοι τουρίστες που έρχονται, δεν έχουν πολλά περιθώρια για να ξοδέψουν χρήματα. Φέτος, θα σας έλεγα ότι βλέπουμε κόσμο, αλλά όχι άνοδο στις εισπράξεις» ανέφερε ο κ. Ν. Μπόνης.
Ο αυξημένος ΦΠΑ είναι το σημείο αιχμής και η βασική αιτία που «γονατίζει» η αγορά της Ρόδου και φυσικά, λόγω του μεταφορικού κόστους η Ρόδος θεωρείται πλέον μια «πολύ ακριβή αγορά» (έχοντας συντελεστή 24%, συν τις αυξήσεις που προσμετρώνται από άλλες παραμέτρους).
«Η Ρόδος καθίσταται πλέον…. μη ανταγωνιστική. Οι ευρωπαίοι επισκέπτες μας, θα βρουν πολύ χαμηλότερες τιμές σε πολλά προϊόντα, σε άλλες περιοχές ή ξένες χώρες. Άρα δεν θα προχωρήσουν σε αγορές εδώ, εκτός κι αν είναι κάτι αναγκαίο που ίσως το βρήκαν σε δεδομένη στιγμή. Διαφορετικά θα περιοριστούν στο φαγητό, στα αναμνηστικά, σε προσφορές κ.λπ. Μην ξεχνάτε ότι η Ρόδος δεν είναι ‘City Break’ –είναι κατά βάση ήλιος και θάλασσα. Οι επισκέπτες μας έρχονται για να απολαύσουν τα μπάνια τους, να χαρούν τον ήλιο και το κλίμα μας. Όσον αφορά το ‘All Inclusive’ έχει επιπτώσεις στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και στην αγορά επειδή κρατούν τους τουρίστες μέσα στα ξενοδοχεία. Ωστόσο, δεν είναι αυτός ο βασικός λόγος που δεν κινείται η αγορά…», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΡ.
Κληθείς να σχολιάσει τις εξαγγελίες για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ο κ. Μπόνης απάντησε: «Κατ’ αρχήν ΔΕΝ αφορά την Ρόδο και κατά δευτερον, αυτά που εξαγγέλθηκαν δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, ούτε θα βοηθήσουν την καθημερινότητα των νησιωτών. Νομίζω πως αυτό που είπε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος ήταν το πιο εύστοχο: πάρτε πίσω το Μ.Ι. και δώστε μας τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ –για να κερδίσει και το κράτος! Σύμφωνα με όσα μας είπαν, ο ΦΠΑ δεν αποφέρει έσοδα στα ταμεία του κράτους. Εμείς οι νησιώτες, θέλουμε τον ΦΠΑ που μας πήραν και όχι Μ.Ι.»
Σε ερώτηση σχετικά με την «ασφυξία» που φαίνεται να κυριαρχεί στην αγορά της Ρόδου, ο κ. Μπόνης ξεκαθάρισε πως τα τελευταία χρόνια, μειώνεται συνεχώς ο κύκλος εργασιών των εμπορικών επιχειρήσεων και παράλληλα με την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, την συνεχιζόμενη επιβολή των Capital Controls και τα προβλήματα με τον ακατάσχετο λογαριασμό, δεν δίνει περιθώρια για ανάπτυξη: «Μιλάμε για τέλος Μνημονίων αλλά όχι για τέλος των Capital Controls. Συνεπώς, το σύστημα παραμένει…. άρρωστο, χωρίς περιθώριο να αναπνεύσει η αγορά, οι επιχειρήσεις, χωρίς να μπορούμε να είμαστε τακτικοί στις πληρωμές προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και φυσικά στην απασχόληση των εργαζομένων».
Όσον αφορά τέλος, στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο πρόεδρος του ΕΣΡ υπογράμμισε πως «οι δικές μας επιχειρήσεις δεν έχουν μπει σε αυτή την διαδικασία ακόμη. Στην Ρόδο προχωράμε με πολύ αργά βήματα αν και θα αλλάξουν τα δεδομένα πολύ σύντομα. Εμείς ακόμη δεν πουλάμε ηλεκτρονικά αλλά στα καταστήματά μας. Συνεπώς, βρισκομαστε ακόμη στην αρχή»