Ξεκίνησε χθες με την λήψη διευκρινίσεων από στέλεχος της τράπεζας Πειραιώς η κυρία ανάκριση για την πολύκροτη υπόθεση παρατραπεζικής δραστηριότητας 57χρονου πρώην τραπεζικού διευθυντή.
Ο τελευταίος, διώκεται για τρία κακουργήματα, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50) και συγκεκριμένα:
-Για υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα, ενεργώντας επί μακρόν και το αντικείμενο της πράξης είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ σε βάρος τράπεζας που εδρεύει στην ημεδαπή.
-Για πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, τελεσθείσα από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα, ενεργώντας επί μακρόν και το αντικείμενο της πράξης είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ σε βάρος τράπεζας που εδρεύει στην ημεδαπή.
-Για απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια εκ της οποίας η ζημία που προέκυψε και η αντίστοιχη ωφέλεια υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.
Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου επικυρώθηκε εξάλλου και διάταξη της κ. Εισαγγελέως με την οποία επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, μέχρι να απολογηθεί.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης, αιτήθηκε αρμοδίως στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, τη συνένωση και συνεκτίμηση, λόγω συνάφειας, του συνόλου των δικογραφιών, που έχουν σχηματιστεί σε βάρος του εντολέως του.
Η Εισαγγελέας εξέτασε 14 συνολικά υποθέσεις, για τις οποίες μάλιστα η τράπεζα έχει υποβάλει ισάριθμα πορίσματα.
Χθες στέλεχος της τράπεζας κλήθηκε να διευκρινίσει πιο ήταν το εύρος των καθηκόντων και οι αρμοδιότητες του κατηγορούμενου ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες τις προσεχείς ημέρες θα αποσταλούν κλήσεις και σε μάρτυρες κατηγορίας – θύματά του.
Ο κατηγορούμενος φέρεται να έδρασε στο διάστημα των ετών 2007 – 2015.
Εκμεταλλευόμενος την εμπιστοσύνη πελατών προς το πρόσωπό του φέρεται να τους παριστούσε ψευδώς ότι επενδύει τις οικονομίες τους σε προθεσμιακές καταθέσεις με υψηλά επιτόκια ενώ τους χορηγούσε πλαστά βιβλιάρια και έντυπα προθεσμιακών καταθέσεων για να τους παραπλανήσει.
Θυμίζουμε ότι το ύψος της βλάβης που προκάλεσε στην τράπεζα και στα θύματα του υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ.
Απολογούμενος ισχυρίστηκε ότι ήταν εκείνος που απεκάλυψε την μεγάλη υπόθεση απάτης και υπεξαίρεσης στο υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στη Ρόδο κι ότι κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να κρατήσει και να αυξήσει τους πελάτες της τράπεζας στην οποία εργαζόταν σε μια περίοδο που τα επιτόκια δεν ήταν ανταγωνιστικά.
Τόνισε ότι έκανε χρήση λογαριασμών πελατών για να αποδίδει τους τόκους που υποσχόταν σε πελάτες προκειμένου να τους κρατήσει, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν λειτούργησαν οι μηχανισμοί ελέγχου της τράπεζας προσθέτοντας ότι εγίνοντο αναλήψεις κατά παράβαση των κανόνων λειτουργίας της τράπεζας και των εγκυκλίων.
Αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στις περιπτώσεις πελατών, που φέρεται να ζημίωσε, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πρόθεση να ωφεληθεί ο ίδιος, αλλά είχε σκοπό να καταστήσει την τράπεζα ανταγωνιστική και να παρουσιάσει θετική εικόνα του αριθμού του πελατολογίου σε σύγκριση με άλλα υποκαταστήματα και τράπεζες στην Ρόδο.
Ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του, τονίζοντας ότι όταν διαπίστωσε ότι υπήρχαν προβλήματα στην αντιμετώπιση των απαιτήσεων των πελατών, είχε ήδη περιέλθει σε αδιέξοδο και μετακινούσε χρήματα από τον ένα λογαριασμό στον άλλο με σκοπό να μην γίνει αντιληπτό ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα, ελπίζοντας ότι θα εύρισκε τρόπο να αποκαταστήσει όλους τους λογαριασμούς.