Η βρετανική κυβέρνηση σκέπτεται να αυξήσει τα δίδακτρα για τους ευρωπαίους φοιτητές στα πανεπιστήμια της Αγγλίας. Ο υπουργός Παιδείας Ντέιμιαν Χιντς πρότεινε να μπει ένα τέλος στο ειδικό καθεστώς των φοιτητών από την ΕΕ ξεκινώντας από τη σχολική χρονιά 2021-22 κατά μερικούς, ακόμα και από τη χρονιά 2020-21 κατ’ άλλους.
Η πρόταση αυτή έχει ήδη προκαλέσει επικρίσεις επειδή θα αποδυναμώσει τα αγγλικά πανεπιστήμια «διώχνοντας» ταλαντούχους φοιτητές από την ΕΕ. Αλλοι θεωρούν ότι αν εφαρμοστεί, θα κόψει και την τελευταία γέφυρα με την ΕΕ μετά το Brexit.
«Αλλη μια φριχτή ιδέα από αυτή τη βλακώδη κυβέρνηση» δήλωσε ο Γκάβιν Εσλερ, πρώην δημοσιογράφος του BBC και υποψήφιος στις ευρωεκλογές με το κόμμα Change UK, το οποίο ίδρυσαν οι βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν προ μηνών, κυρίως από τους Εργατικούς, και δημιούργησαν την Ανεξάρτητη Ομάδα. «Οποιος φοιτητής ή πολίτης από την ΕΕ μπορεί να ψηφίσει στις ευρωεκλογές στη Βρετανία, παρακαλώ να εγγραφεί για να το κάνει» έγραψε το Twitter, καλώντας τους να διαμαρτυρηθούν με την ψήφο τους κατά της πρότασης της βρετανικής κυβέρνησης.
Οι πολίτες της ΕΕ έχουν προθεσμία μέχρι τις 7 Μαΐου για να εγγραφούν προκειμένου να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές που στη Βρετανία θα πραγματοποιηθούν στις 23 Μαΐου. Υπολογίζεται ότι 3,7 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες ζούσαν στη Βρετανία το 2018.
Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας, η οποία δεν είναι τελική ούτε έχει περάσει από την έγκριση του κυβερνητικού συμβουλίου, οι μελλοντικοί ευρωπαίοι φοιτητές των αγγλικών πανεπιστημίων δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να πληρώνουν ίδια δίδακτρα με τους βρετανούς φοιτητές – θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τα σημαντικά υψηλότερα δίδακτρα που πληρώνουν σήμερα οι διεθνείς φοιτητές από χώρες εκτός ΕΕ.
Οι επικριτές της πρότασης τονίζουν ότι αν υιοθετηθεί θα πλήξει τα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για μια «Παγκόσμια Βρετανία» μετά το Brexit.
Πηγή από το περιβάλλον του υπουργού Παιδείας είπε στους «Financial Times» ότι «οι φοιτητές που βρίσκονται ήδη στη Βρετανία θα έχουν πρόσβαση σε φοιτητικά δάνεια όσο διαρκέσουν οι σπουδές τους, όπως ακριβώς και σήμερα».
Οι ιρλανδοί φοιτητές θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν το ίδιο καθεστώς με τους εγχώριους, ενώ η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει δεσμευθεί ότι οι ευρωπαίοι φοιτητές θα συνεχίσουν να πληρώσουν τα ίδια δίδακτρα με τους εγχώριους και τη σχολική χρονιά 2020-21.
«Μετά το δημοψήφισμα είναι εξαιρετικά πιθανό ότι οι φοιτητές από την ΕΕ θα πληρώνουν υψηλότερα δίδακτρα. Ηθικά, θα ήταν πολύ δύσκολο να υπερασπιστούμε γιατί οι πλουσιότεροι γερμανοί φοιτητές θα έπρεπε να πληρώνουν χαμηλότερα δίδακτρα από τους φτωχότερους Ινδούς» είπε στον «Guardian» ο Νικ Χίλμαν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Η οργάνωση Universities UK, που εκπροσωπεί 140 πανεπιστήμια στη Βρετανία, ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να αποσαφηνίσει το συντομότερο τις προθέσεις του γιατί ήδη έχει ξεκινήσει η επιλογή των φοιτητών για το φθινόπωρο του 2020. «Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα περιορίζει τη δυνατότητα των αγγλικών πανεπιστημίων να προσελκύσουν τους καλύτερους φοιτητές από την ΕΕ» δήλωσε εκπρόσωπός της, τονίζοντας ότι τα πανεπιστήμια χρειάζονται τουλάχιστον 18 μήνες προθεσμία πριν από την οποιαδήποτε αλλαγή.
Η Ενωση Πανεπιστημίων και Κολεγίων, που εκπροσωπεί το πανεπιστημιακό προσωπικό, θεωρεί ότι η πρόταση αυτή καθώς και ο χαοτικός χειρισμός του Brexit από την κυβέρνηση «στέλνουν στον κόσμο το σαφές μήνυμα ότι η Βρετανία κόβει τις γέφυρες με τους διεθνείς φοιτητές».