Μάλιστα, οι Τούρκοι δεν δίστασαν να παρενοχλήσουν την Κυριακή ακόμα και το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, προκαλώντας την άμεση έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.
«Πολλές φορές η Τουρκία ξεπερνά τα όρια, τα οποία θέτουν και οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, αλλά φυσικά και οι κανόνες καλής γειτονίας. Εμείς είμαστε εδώ, πάντα για ν’ αναχαιτίζουμε, όπως και χθες, τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες και να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», σχολίασε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που συνδύασε τις προκλήσεις της γείτονος χώρας και με το προσφυγικό. «Η φούσκα της απειλής και του εκβιασμού από την Τουρκία με στρατιές κατατρεγμένων ανθρώπων, όπως είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, ως γεωπολιτικό όπλο, για να εκβιάσει την Ευρώπη και την Ελλάδα, έσπασε στον Έβρο. Επομένως, οποιαδήποτε στιγμή είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε άλλη προκλητική ενέργεια, σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της χώρας μας», σημείωσε.
Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πολύ πιθανή την περαιτέρω κλιμάκωση των προκλήσεων του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φέρεται να πιέζεται ιδιαίτερα σε εσωτερικό επίπεδο, στην οικονομία και όχι μόνο σε αυτήν, αναζητώντας διέξοδο μέσω της πρόκλησης τεχνητής κρίσης ίσως στο Αιγαίο ή την κυπριακή ΑΟΖ.
Τουρκικά παιχνίδια
Διπλωματικές πηγές, διαβλέπουν πίσω από τις συγκεκριμένες τουρκικές κινήσεις, την προσπάθεια της Άγκυρας να εμπλέξει τη χώρα μας σε επικίνδυνες ατραπούς, με απρόβλεπτες εξελίξεις και για το σκοπό αυτό, πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να προασπίζεται προφανώς τα εθνικά δικαιώματα, χωρίς όμως να ενδίδει στα τουρκικά παιχνίδια.
Με ιδιαίτερη προσοχή η Αθήνα παρακολουθεί κάποια μεμονωμένα περιστατικά τουρκικών προκλήσεων στον Έβρο, με πυροβολισμούς από Τούρκους στρατιώτες προς το ελληνικό έδαφος, ενώ συναγερμός έχει σημάνει και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ειδικά τώρα που ο καιρός έχει βελτιωθεί και η πρόσβαση από τα τουρκικά παράλια πιο εύκολη.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει τις διαδικασίες αποσυμφόρησης και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, με τον αρμόδιο υπουργό, Νότη Μηταράκη να σημειώνει ότι συνολικά το πρώτο τρίμηνο έφυγαν 10.700 άτομα. Επίσης, για πρώτη φορά μετά από καιρό, όπως σημειώνει, «μειώσαμε τους διαμένοντες στις δομές το πρώτο τρίμηνο κατά 5,3%. Από εδώ και πέρα θα είναι σταθερή η αποσυμφόρηση. Παίζει καταλυτικό ρόλο αφενός η μείωση των ροών, αφετέρου η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου. Ενώ πέρυσι βγάζαμε περίπου 4000 αποφάσεις το μήνα, τον Απρίλιο βγάλαμε 16.000 αποφάσεις», τόνισε.
Σήμερα, εξάλλου, ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που επιταχύνει τη διαδικασία καταγραφής και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Βασική προτεραιότητα στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, η ελληνική πλευρά θέτει την άρση του γεωγραφικού περιορισμού σύμφωνα με τον οποίο η χώρα μας μπορεί να επιστρέφει στην Τουρκία μόνο όσους μπήκαν στα νησιά και καταγράφηκαν εκεί, μαζί με την αίτηση ασύλου τους.