Τι δηλώνουν στον ΟΤ παράγοντες της εγχώριας τουριστικής αγοράς
Το τίναγμα του ελατηρίου θα θυμίσει ο ελληνικός και ευρωπαϊκός τουρισμός μόλις βελτιωθούν οι επιδημιολογικές συνθήκες, εκτιμούν παράγοντες της ελληνικής τουριστικής αγοράς, οι οποίοι έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Μπορεί αυτή τη στιγμή να επικρατεί ακόμη αβεβαιότητα εν όψει του επισήμου «ανοίγματος» του ελληνικού τουρισμού της 15ης Μαΐου, όμως δεν λείπουν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι η σημαντική βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Ευρώπη λόγω της επιτάχυνσης του εμβολιαστικού προγράμματος αλλά και η εισαγωγή εκ μέρους της ΕΕ, του «πράσινου πιστοποιητικού» από τον Ιούνιο, θα ενισχύει απότομα τη ζήτηση.
Υπάρχει σημαντική ζήτηση και μόλις αρθούν οι περιορισμοί στα ταξίδια αυτό θα φανεί, αναφέρει στο τελευταίο report της η GBR Consulting εξηγώντας ότι κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε τον προηγούμενο Μάρτιο στη Γερμανία όταν το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι η Μαγιόρκα δεν θεωρείτο πλέον περιοχή υψηλού κίνδυνου. Οι αεροπορικές εταιρείες και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ανταποκρίθηκαν αμέσως και ο αριθμός των κρατήσεων για ταξίδια προς την Μαγιόρκα αυξήθηκε κατά 61%, σε σύγκριση με μια αντίστοιχη εβδομάδα του 2019. Ομοίως, το ίδιο συνέβη με τις κρατήσεις των Βρετανών για Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αμέσως μετά ανακοίνωση της η βρετανική κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2020 ότι οι Βρετανοί δεν θα χρειαστούν να καραντίνα για 14 ημέρες μετά επιστροφή τους στο ΗΒ.
Ανάλογη εκτίμηση διατυπώνει και ο κ. Ανδρέας Μεταξάς, Διευθύνων Σύμβουλος του Metaxa Hospitality Group, ο οποίος εξηγεί ότι η επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς καθώς τα εμβολιαστικά προγράμματα επιταχύνονται. Έτσι στο τέλος Μαΐου η εικόνα θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που παρουσιάζεται σήμερα. Πιστεύω ότι θα έχουμε απότομη άνοδο της ζήτησης και ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να είναι έτοιμος να την υποδεχθεί, τονίζει και συμπληρώνει λέγοντας ότι ήταν σωστή κίνηση να ορισθεί το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις 15 Μαΐου.
Η επιδημιολογική εικόνα είναι το πλέον κρίσιμο στοιχείο αυτή την περίοδο και για τη χώρα μας προκειμένου να θεωρούμαστε ασφαλής προορισμός. Ήδη η αγωνία μεταξύ των παραγόντων της ελληνικής ξενοδοχίας κορυφώνεται ενόψει των ανακοινώσεων από τη βρετανική κυβέρνηση για το ποιες χώρες θα περιλαμβάνονται την «πράσινη λίστα» στην ομάδα δηλαδή των χωρών που οι βρετανοί δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τεθούν σε καραντίνα, με την επιστροφή τους από αυτές. Η Ελλάδα δέχεται κάθε χρόνο 3 εκατ. βρετανούς τουρίστες και συνεπώς έχει ιδιαίτερη αξία η εικόνα που έοχυμ ως χώρα στη «Γηραιά Αλβιόνα» και τους κατοίκους της.
Παγωμένες κρατήσεις
Προς το παρόν πάντως οι κρατήσεις για Μάιο και Ιούνιο είναι ουσιαστικά παγωμένες, γι’ αυτό και θα ανοίξουν αυτή την περίοδο λίγα ξενοδοχεία. Ωστόσο καταγράφεται ζήτηση για τους επόμενους μήνες που φτάνει μέχρι και τον Οκτώβριο σε ορισμένες περιοχές.
Όπως σημειώνει στον ot.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης μόλις το 10% των ξενοδοχείων θα ανοίξουν στις 15 Μαΐου σε όλη την Κρήτη η οποία όμως εκείνη την ημέρα θα υποδεχθεί έξι πτήσεις από ισάριθμα γερμανικά αεροδρόμια. Νωρίτερα στις 6 Μαΐου αναμένεται στην Κρήτη η πρώτη πτήση από το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλη Μαρκόπουλο, οι ευρωπαίοι τουρίστες δεν γνωρίζουν ακόμη ότι η χώρα μας ανοίγει τα σύνορα της στις 15 Μαΐου. Γενικότερα υπάρχει μία σύγχυση αναφορικά με το καθεστώς των ταξιδιών και των περιορισμών που ισχύουν σε διάφορες αγορές και χώρες με αποτέλεσμα οι πολίτες να αποφεύγουν τις κρατήσεις για τον Μάιο και Ιούνιο. Αντιθέτως προχωρούν σε κρατήσεις για τους επόμενους καλοκαιρούς μήνες αλλά και για τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο όπου έχουμε αυξημένη ζήτηση σε σχέση με άλλες χρονιές λέει ο κ. Μαρκόπουλος.
Επίσης ο ίδιος διαπιστώνει ένα αναβαθμισμένο ρόλο στους τουριστικούς πράκτορες στους οποίους προστρέχουν και πάλι οι ευρωπαίοι τουρίστες για να έχουν σωστή πληροφόρηση αναφορικά με τα ταξίδια.
Στη Γερμανία ο Χάρης Θεοχάρης
Στο μεταξύ επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποιεί ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής ροής από τη Γερμανία προς την Ελλάδα ενόψει του ανοίγματος του Ελληνικού Τουρισμού για το 2021.
Αναλυτικά, ο κ. Υπουργός θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, υπεύθυνο για θέματα Τουρισμού, κ. Thomas Bareiß. Ακολούθως, ο κ. Χάρης Θεοχάρης θα συνομιλήσει με ανώτατα στελέχη της TUI και συγκεκριμένα με τον κ. Sebastian Ebel, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου και με τον κ. Thomas Ellerbeck, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου.
Κατόπιν, ο Υπουργός Τουρισμού θα επισκεφθεί την έδρα του Γερμανικού Ταξιδιωτικού Συνδέσμου (DRV), όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο κ. Norbert Fiebig, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Dirk Inger και τον Διευθυντή Πολιτικής και Εξωτερικού Τουρισμού κ. Volker Adams.
Η γερμανική τουριστική αγορά συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες για την Ελλάδα. Το 2019 οι αφίξεις Γερμανών τουριστών ανήλθαν σε 4 εκατ., με τις αντίστοιχες εισπράξεις να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Γερμανία, το απόγευμα της Τετάρτης, 5 Μαΐου, ο κ. Χάρης Θεοχάρης θα μεταβεί στην Πολωνία.
Αρνητικός απολογισμός
Ιδιαίτερα αρνητικά ήταν ωστόσο τα αποτελέσματα λειτουργίας των ελληνικών ξενοδοχείων το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την έρευνα της GBR Consuntling. Ειδικότερα τα έσοδά ήταν μειωμένα κατά 89,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Περίπου το 49% των city hotels λειτούργησαν στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο. Στην Αθήνα το ένα στα δυο δωμάτια ξενοδοχείων ήταν κλειστά καθώς λειτούργησε μόνο το 53% του συνόλου των δωματίων με την πληρότητα να φτάνει μόλις στο 14,5%, η στο 7,7% με βάση το σύνολο των υφιστάμενων δωματίων ( Total Room Inventory -TRI).
Στη Θεσσαλονίκη το 46% των δωματίων ήταν διαθέσιμο στο πρώτο τρίμηνο ο του 2021 με τις πληρότητες να φτάνουν το 17,7% ή το 8,2% με βάση το TRI.
Τέλος να επισημανθεί ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων επιζητεί την άμεση αντιμετώπιση μις σειράς προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν άμεση σχέση με την ρευστότητα τους. Όπως επισημαίνει η ΠΟΞ σε επιστολή της προς τους συναρμόδιους Υπουργούς «ήδη θα έπρεπε να έχει δημοσιευθεί το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί για την ενίσχυση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ενόψει της επαναλειτουργίας τους. Ήδη θα έπρεπε να έχουν εξευρεθεί λύσεις για τη κάλυψη των υποχρεώσεων των μελών μας προς το ΤΕΠΙΧ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, υποχρεώσεις οι οποίες δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ. Ήδη θα έπρεπε να έχει επεκταθεί και στις εποχικές επιχειρήσεις το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για το εποχικό προσωπικό τους. Ήδη θα έπρεπε να έχει διευκρινισθεί πως και αυτές θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με τους ίδιους όρους που ίσχυαν πέρυσι»
Η φετινή χρόνια είναι για τα μέλη μας ακόμα πιο δύσκολη από το 2020, τονίζει η ΠΟΞ και συμπληρώνει ότι «οι υποχρεώσεις όλο και αυξάνονται και αντοχές πλέον δεν υπάρχουν. Ασφαλώς και αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που έχετε καταβάλει να βοηθήσετε τις επιχειρήσεις μας. Ωστόσο το έτος 2020 μιλούσαμε για μια μείωση τζίρου της τάξεως του 78%, ενώ σήμερα βρισκόμαστε στο απόλυτο 0!»
Και η ΠΟΞ καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «μένουν λίγες ημέρες πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού και αν δεν επιλύσετε άμεσα τα ανωτέρω προβλήματα πολλά ξενοδοχεία, ιδίως οι μικρές μονάδες που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Ξενοδοχίας, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά. Επανεκκίνηση του τουρισμού με κλειστά ξενοδοχεία δεν μπορεί να γίνει».
Πηγή ΟΤ