Δύσκολα υπάρχει λουόμενος που δεν έχει βρεθεί σε παραλία με ομπρέλες και καντίνες. Ωστόσο, ενδεχομένως, ελάχιστοι θα είναι όσοι γνωρίζουν ότι η εγκατάσταση του εξοπλισμού, που κάνει ευκολότερη τη…συνύπαρξη με τη θάλασσα, είναι αποτέλεσμα μίας σύνθετης τεχνολογικά διαδικασίας. Η τοποθέτηση ομπρελών και καντίνας δίπλα στο νερό αποτελεί την απλή χρήση αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, διαδικασία που προϋποθέτει, κάθε χρόνο, τη διεξαγωγή, μέσω ειδικής πλατφόρμας, τουλάχιστον 500 ηλεκτρονικών διαγωνισμών. Μέσω των συγκεκριμένων δημοπρατήσεων, το υπουργείο Οικονομικών παραχωρεί σε ιδιώτες επιχειρηματίες συγκεκριμένες θέσεις στον αιγιαλό, για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα και έναντι συγκεκριμένου ενοικίου.
Ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί για την παραχώρηση απλής χρήσης πραγματοποιήθηκαν, για πρώτη φορά, σε πιλοτικό στάδιο, τον Ιούνιο του 2017. Τον Μάιο του 2018 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 200 τέτοιου είδους δημοπρασίες, που περιορίζουν τα φαινόμενα διαφθοράς (μεταξύ Δήμων και συναλλασσόμενων), με τον αριθμό τους, σε ετήσια βάση, να ξεπερνά τις 500 κατά τα τελευταία χρόνια.
Τους 1.000 διαγωνισμούς που αφορούν την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού για τη διετία 2021 και 2022 θα πραγματοποιήσει η εταιρεία CosmoONE, που ανήκει στον όμιλο ΟΤΕ, έχοντας, πρόσφατα, αναδειχθεί ως ο προσωρινός ανάδοχος του έργου. Η ανάδειξη της εταιρείας ως οριστικού αναδόχου θα οδηγήσει, μέσα στο προσεχές διάστημα, στη διενέργεια των διαγωνισμών για την παραχώρηση απλής χρήσης του αιγιαλού.
Το κόστος για καθέναν από τους 1000 διαγωνισμούς, που θα πραγματοποιήσει η CosmoONE για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, τοποθετείται σε 57 ευρώ, με την εταιρεία να διαθέτει μακρά εμπειρία στη συγκεκριμένη κατηγορία προμηθειών, καθώς έχει πραγματοποιήσει όλους τους αντίστοιχους διαγωνισμούς των τελευταίων ετών.
Τους διαγωνισμούς πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας (ΓΓΔΠ) του υπουργείου Οικονομικών, με στρατηγικό συνεργάτη τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πέρυσι, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, προβλέφθηκε η απλοποίηση, λόγω και της πανδημίας, των διαδικασιών παραχώρησης αιγιαλού, ώστε να υπογραφούν και να προχωρήσουν γρήγορα οι συμβάσεις παραχώρησης για την εκμετάλλευση παραλιών. Η ΓΓΠΣΔΔ προσδιορίζει τις θέσεις του αιγιαλού, το δημοπρατούμενο αντικείμενο (καντίνα, ομπρέλες κτλ), τις απαιτήσεις συμμετοχής, την ελάχιστη τιμή μίσθωσης, ενώ ο ανάδοχος θα οργανώσει και θα φέρει σε πέρας τον πλειοδοτικό διαγωνισμό.
Η διαδικασία προσφέρει σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο. Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι οι πρώτες 140 ηλεκτρονικές δημοπρασίες τη διετία 2017-2018 αύξησαν τα δημόσια έσοδα κατά μισό εκατομμύριο ευρώ περίπου.
Πηγή: moneyreview.gr