Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων από αιρετούς των Δήμων Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Μεγίστης, που εξακολουθούν να επιτρέπουν τη λειτουργία παράνομων χωματερών στα όρια της δικαιοδοσίας τους, προκάλεσε έκθεση ελέγχου επιτροπών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε ανεξέλεγκτες περιοχές εναπόθεσης απορριμμάτων.
Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου υποβλήθηκαν συγκεκριμένα από τον Πύραρχο Διοικητή της ΠΥΡ κ. Χρήστο Γκολφίνο 10 εκθέσεις ελέγχου και συγκεκριμένα:
-Μια που αφορά παράνομη χωματερή στην Παναγιά Τσαμπίκα Αρχαγγέλου εμβαδού 2 στρεμμάτων.
-Μια στον Μονόλιθο Αταβύρου εμβαδού 2 στρεμμάτων περίπου.
-Μια στη θέση Φράγμα Λύρου Αταβύρου εμβαδού 10 στρεμμάτων περίπου.
-Μια πλησίον του γηπέδου Κρητηνίας εμβαδού 10 στρεμμάτων περίπου.
-Μια στ’ Αφάντου εμβαδού 50 στρεμμάτων περίπου.
-Μια στο Γεννάδι εμβαδού 50 στρεμμάτων περίπου.
-Μια στα Μαριτσά Κάσου εμβαδού 5 στρεμμάτων περίπου.
-Μια στη θέση Γιαλούς Ρυάκι Μεγίστης εμβαδού 5 στρεμμάτων περίπου.
-Μια στη θέση Κιολιά Μεγίστης εμβαδού 7 στρεμμάτων περίπου.
-Μια στη Χάλκη εμβαδού ενός στρέμματος περίπου.
Θυμίζουμε ότι σε δίκη ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, κατηγορούμενοι για παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου, παραπέμφθηκαν με απευθείας κλήση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου 8 αιρετοί, στα όρια των Δήμων των οποίων διαπιστώθηκε η ύπαρξη και λειτουργία παράνομων χωματερών.
Κατηγορούμενοι είναι συγκεκριμένα οι κ.κ. Στέργος Παρδαλός του Μιχαήλ, κάτοικος Αρχαγγέλου, Μιχαήλ Ράμος του Χρήστου, κάτοικος Σύμης, Κων/νος Τσαμπανάκης του Μηνά, κάτοικος Ολύμπου Καρπάθου, Μιχαήλ Παλαιολόγος του Χρήστου, κάτοικος Ρόδου, Δέσποινα Καραγιάννη του Γεωργίου, κάτοικος Κρητηνίας, Φιλήμων Καλιβούρης του Γεωργίου, κάτοικος Αφάντου, Αγαπητός Πάλλας του Δημητρίου, κάτοικος Ελεούσας και Βίκυ Γέροντα του Νικολάου, κάτοικος Αρχαγγέλου.
Κατηγορούνται ειδικότερα ως υπαίτιοι του ό,τι την 18/3/2010 με πρόθεση ματαίωσαν την ενέργεια, που είναι αναγκαία για να αποτραπεί ένας κοινός κίνδυνος, που υπάρχει και συγκεκριμένα:
Ως υπεύθυνοι των χώρων εναπόθεσης απορριμμάτων στον Αρχάγγελο, ο Στέργος Παρδαλός, στη Σύμη ο κ. Μιχαήλ Ράμος, στην Κάρπαθο ο κ. Τσαμπανάκης Κων/νος, στον Δήμο Νότιας Ρόδου στο Δ/Δ Γενναδίου ο κ. Παλαιολόγος Μιχαήλ, στον Δήμο Αταβύρου στα Δ/Δ Έμπωνας, Κρητηνίας και Μανδρικού η κ. Καραγιάννη Δέσποινα, στο Δήμο Αφάντου ο κ. Καλιβούρης Φιλήμονας, στον Δήμο Καμείρου στα Δ/Δ Σαλάκου και Διμυλιάς ο κ. Πάλλας Αγαπητός και στον Αρχάγγελο η κ. Γέροντα Βίκυ, ως δημοτικός σύμβουλος Αρχαγγέλου, κατά την αυτοψία που έγινε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, τον ανωτέρω χρόνο, δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα, όπως περίφραξη και φύλαξη χώρων, με αποτέλεσμα να μην πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις ασφάλειας ελαχιστοποίησης και εξάλειψης του κινδύνου πυρκαγιάς.
Για την 14η Οκτωβρίου 2014 έχει προσδιοριστεί ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου δίκη με κατηγορούμενους για πρόκληση ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, μέσω της λειτουργίας παράνομων χωματερών, 8 δημάρχους και έναν αντιδήμαρχο, πρώην καποδιστριακών δήμων της Ρόδου.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, που έφερε το 2011 στη δημοσιότητα η “δημοκρατική”, είναι συγκεκριμένα ο κ. Στ. Ρηνιού με την ιδιότητα του αντιδημάρχου του πρώην Δήμου Καλλιθέας και προϊσταμένου του τμήματος τεχνικών υπηρεσιών και περιβάλλοντος και οι κκ Ν. Τσουκαλάς, Μ. Σαββής, Μ. Παλλάς, Σ. Διακοσταματίου, Μ. Κορδίνας, Δ. Κρητικός, Στ. Στάγκας και Ι. Ιατρίδης με την ιδιότητα των δημάρχων των πρώην Δήμων Αταβύρου, Ν. Ρόδου, Λινδίων, Αφάντου, Πεταλούδων, Καμείρου, Ιαλυσού και Καλλιθέας, αντίστοιχα.
Φέρονται σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την 11η Μαρτίου 2010, ενώ είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να μεριμνούν για την τήρηση των διατάξεων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, δεν διαχειρίστηκαν τα στερεά απόβλητα της περιοχής τους με τρόπο ώστε να μη δημιουργούνται κίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον και να μην προκαλείται υποβάθμιση στο φυσικό περιβάλλον, συντάσσοντας προς τούτο σχέδιο για τον τρόπο λήψης καταλλήλων μέτρων για τον περιορισμό των στερεών αποβλήτων, την εφαρμογή μεθόδων για την ανακύκλωση και την επεξεργασία τους, αλλά απεναντίας, επέτρεψαν τη χρήση χωματερών.
Φέρονται να επέτρεψαν συγκεκριμένα την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Νότια Ρόδο, στο τοπικό διαμέρισμα Σαλάκου, στον πρώην δήμο Αρχαγγέλου καθώς και στον πρώην δήμο Αφάντου, χωρίς τα απορρίμματα να διαχωρίζονται ανά κατηγορίες, όπως προβλέπει η Οδηγία 91/689 ΕΟΚ για τα επικίνδυνα απόβλητα.