Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη από 27 μέχρι 31 Μαΐου 2015 για την πραγματοποίηση του δεύτερου λογοτεχνικού σταθμού της διεθνούς δράσης «Λογοτεχνικές Διαδρομές: Ελλάδα – Τουρκία». Θυμίζουμε ότι το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη εγκαινίασε την παραπάνω δράση με την πραγματοποίηση αντίστοιχου Διεθνούς Συνεδρίου από 27 έως 31 Μαρτίου 2015 στη Ρόδο στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ.
Στην Κωνσταντινούπολη το διεθνές συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Ουσκουντάρ και το πανεπιστήμιο του Ουσκουντάρ. Στην εναρκτήρια συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Βίκτωρ Μαλιγκούδης. Την ελληνική αποστολή αποτελούσαν οι συγγραφείς Αγγελική Δαρλάση, Ελένη Δικαίου, Λίλη Λαμπρέλλη, Φίλιππος Μανδηλαράς, Χριστίνα Φραγκεσκάκη και Φωτεινή Φραγκούλη και ο εκπρόσωπος των Εκδόσεων Πατάκη Δικαίος Χατζηπλής. Η Νάνσυ Τρυποσκούφη, προϊσταμένη του ΔΚΣΜΡ, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Ρόδου και του Προέδρου του ΔΟΠΑΡ ενώ η Ελευθερία Μπινίκου παρουσίασε τις δράσεις του Κέντρου. Συμμετείχαν οι Τούρκοι συγγραφείς Αϊτούλ Ακάλ, Μαβισέλ Γενέρ, Χαμπίμπ Μπεκτάς, Μεσούτ Σενόλ, Γκιουλτέν Νταγιολού, Εσρά Αλκάν και Τσιντέμ Γκιουντές καθώς και οι συγγραφείς από τη Σμύρνη Χινταγέτ Καρακούς, Εσρέφ Καραντάγ, Φατίχ Ερντογάν και ο εκδότης Γιουνούς Μπεκίρ Γιουρντακούλ όπως και εκπρόσωποι της δημοτικής βιβλιοθήκης Σμύρνης και Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σμύρνης Νεζιχέ Ιντσεγκέζ και Ταλάτ Αϊντιλέκ αντίστοιχα.
Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι με παρότρυνση του ΔΚΣΜΡ μεταφέρθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ σε σχολεία της Κωνσταντινούπολης, αφού πραγματοποιήθηκαν λογοτεχνικοί διαγωνισμοί για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και όσοι διακρίθηκαν βραβεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του συμποσίου. Στη συνέχεια οι συγγραφείς και οι διοργανωτές επισκέφτηκαν σχολεία του Ουσκουντάρ και του Σισλί και γνωρίστηκαν με τους μαθητές μέσα σε ένα κλίμα όπου περίσσευε η συγκίνηση, η ανάγκη για επικοινωνία και συναδέλφωση και η ειλικρινής φιλία. Τα παιδιά από την Τουρκία έγραψαν γράμματα στέλνοντας μηνύματα ειρήνης στα παιδιά της Ελλάδας και περιμένουν τις απαντήσεις τους. Μάλιστα η Λίλη Λαμπρέλλη πρότεινε μια επί της ουσίας πολιτισμική επαφή ανάμεσα σε παιδιά σχολείων παραμεθόριων νησιών του Αιγαίου και σχολείων της μικρασιατικής ακτής, ξεκινώντας από περιοχές που έχουν οπτική επαφή, μια επικοινωνία, όπως είπε, «από την άλλη πλευρά του νερού».
Ο καταληκτικός σταθμός των «Λογοτεχνικών Διαδρομών» θα είναι τον Οκτώβριο στη Σμύρνη.
https://www.dimokratiki.gr/05-06-2015/oloklirothike-to-diethnes-sinedrio-tou-kentrou-singrafeon-stin-konstantinoupoli/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.