Ειδήσεις

Μια ιδιότυπη τουριστική «μάχη» σε εξέλιξη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η «μάχη» της φετινής περιόδου μεταξύ των τουριστικών προορισμών στη Μεσόγειο για την εξασφάλιση υψηλότερων μεριδίων σε αφίξεις ξένων επισκεπτών και ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Μεγάλοι κερδισμένοι, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι η Ισπανία και η Κύπρος και μεγάλοι χαμένοι η Τουρκία και η Αίγυπτος. Η Ελλάδα ξεκίνησε τη χρονιά αποκομίζοντας μικρά κέρδη, αν και οι εκτιμήσεις των φορέων του τουριστικού κλάδου κάνουν λόγο για ενίσχυση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης, οδεύοντας προς την αιχμή της σεζόν.

Η χώρα μας θα μπορούσε να ακολουθήσει την τουριστική δυναμική της Ισπανίας και της Κύπρου, όμως η εικόνα της επηρεάστηκε αρνητικά τόσο από τις υψηλές μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, όσο και από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει υποτονικά η χρονιά. Ιδιαίτερα το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα «χτύπησε» τους προορισμούς του Βορείου Αιγαίου, αλλά και της Κω, που έχουν αρνητικό πρόσημο στις αφίξεις και στις κρατήσεις.

Αλλά και προορισμοί με υψηλή δημοφιλία, κυρίως στις Κυκλάδες, οι οποίοι δεν έχουν μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, θα μπορούσαν να έχουν καλύτερα τουριστικά αποτελέσματα. Ετσι, ενώ η ροή των κρατήσεων που προκύπτει από τη συνεργασία με ξένους τουριστικούς οργανισμούς εξελίσσεται ανοδικά, οι κρατήσεις από μεμονωμένους πελάτες, ακόμη, παρουσιάζουν υστέρηση. Από την άλλη, προορισμοί όπως τα Ιόνια Νησιά και η Κρήτη φαίνεται ότι θα αποκομίζουν τα υψηλότερα κέρδη εντός των τειχών.

Το κέρδος

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα κερδίσει μερίδιο από τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής, καθώς στην Ισπανία και στην Κύπρο φαίνεται να εξαντλείται το απόθεμα των διαθέσιμων ξενοδοχειακών κλινών για την αιχμή της σεζόν. Οι δύο παραπάνω χώρες εκμεταλλεύθηκαν τις μεγάλες απώλειες της Τουρκίας και της Αιγύπτου, οι οποίες έχασαν μερίδια από τις βασικές αγορές, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων ασφαλείας που αντιμετωπίζουν τη φετινή σεζόν.

Παράλληλα, οι Ισπανοί και οι Κύπριοι ξενοδόχοι διατήρησαν υψηλά τις τιμές τους, λόγω της ζήτησης που υπήρχε για «ασφαλείς» κλίνες στη Μεσόγειο, γεγονός το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί και στα έσοδά τους. Αντιθέτως, πολλοί Ελληνες ξενοδόχοι, λόγω της αβεβαιότητας που διατηρήθηκε σε μία κρίσιμη περίοδο για τις κρατήσεις, παρέτειναν τις προσφορές και τις εκπτώσεις για να τονώσουν τη ζήτηση. Πάντως, με τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που επηρεάζουν και τον ξενοδοχειακό κλάδο, οι δυνατότητες μελλοντικά των Ελλήνων ξενοδόχων για ευελιξία στην τιμολογιακή τους πολιτική εκ των πραγμάτων περιορίζονται.

Ας δούμε όμως και σε επίπεδο αριθμών πώς ξεκίνησε η τουριστική χρονιά για Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία και Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ο αριθμός των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό στα ελληνικά αεροδρόμια για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου αυξήθηκε κατά 7,9%, φθάνοντας τα 2,22 εκατ., έναντι 2,07 εκατ. την ίδια περίοδο του 2015. Σε ό,τι αφορά τον Απρίλιο, οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6,1%, φθάνοντας τις 936.878, έναντι 883.243 τον ίδιο μήνα πέρυσι. Eπίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι, βάσει στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, για το τρίμηνο οι συνολικές αφίξεις –και όχι μόνον οι αεροπορικές– παρουσίασαν πτώση κατά 6,2%.

Παράλληλα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το τρίμηνο μειώθηκαν κατά 0,1%. Βαρόμετρο για την εξέλιξη της χρονιάς θα αποτελέσουν οι αφίξεις από πέντε βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό: Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία.

Η Τουρκία διανύει τουριστικά, φέτος, μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας, ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών στην Τουρκία για το τετράμηνο παρουσίασε πτώση κατά 16,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, φθάνοντας τα 5,8 εκατ. Για τον Απρίλιο, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 28,1%, φθάνοντας το 1,75 εκατ.

Οι κυριότεροι λόγοι της πτωτικής πορείας του τουρκικού τουρισμού είναι οι τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχθηκε η χώρα αλλά και το τουριστικό εμπάργκο που της επέβαλε η Ρωσία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Ετσι, για το τετράμηνο οι αφίξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 67,7%, από την Ιταλία κατά 40,4%, από τη Γερμανία κατά 21,5% και από τη Βρετανία κατά 14,6%.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου