Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
Το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει «στροφή» προς την κοινωνία και απευθύνεται στους παραγωγικούς φορείς ως μοναδικό μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο βουλευτής Ευβοίας του κόμματος κ. Σίμος Κεδίκογλου. Παράλληλα, μιλάει για την καταστροφική πολιτική της συνεχούς επιβολής φόρων που ακολουθεί η κυβέρνηση, που δεν έχει καμία ελπίδα για ανάκαμψη. Για την δημιουργία του Υπερ-Ταμείου δηλώνει ότι είναι απαράδεκτη καθώς υποθηκεύτηκε η δημόσια περιουσία για 100 χρόνια (!)
Ο κ. Κεδίκογλου ξεκαθαρίζει ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη για εκλογές τις οποίες όχι μόνον θα κερδίσει, αλλά μπορεί να ελπίζει σε ‘αυτοδυναμία’ λέγοντας, πως δεν υπάρχει πλέον θέμα «ώριμου φρούτου» καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ήδη… «σαπίσει».
Η Ν.Δ. θεωρεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έχει πολύ σύντομο τέλος.
Σχολιάζοντας το ‘θρίλερ’ που προηγήθηκε πρόσφατα στην Βουλή με τις εταιρείες Off Shore είπε πως ‘έχουμε δει πολλά παπατζηλίκια στην Βουλή αλλά ποτέ κάτι τέτοιο’ και τόνισε πως κανείς δεν ξέρει για ποιον φτιάχτηκε αυτή η διάταξη!
Τέλος, μιλάει για την επικύρωση των πλαστών πτυχίων στο δημόσιο που νομιμοποιούν την παρανομία.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κεδίκογλου, να ξεκινήσουμε από τις τελευταίες εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση και στη Ν.Δ. με αφορμή τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που φέρνουν ήδη αρκετές μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ την αξιωματική αντιπολίτευση;
Η Νέα Δημοκρατία, μετά την εκλογή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία, θα έλεγα ότι έχει πραγματικά και ουσιαστικά αλλάξει σε όλα τα επίπεδα. Κυρίως σε ό,τι αφορά την σχέση της με την κοινωνία και την ανταπόκριση που έχει από τον κόσμο. Αυτό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Όπως είδατε και στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε το κλιμάκιο της Ν.Δ. στην Ρόδο, την περασμένη εβδομάδα, ανοίξαμε διαύλους επικοινωνίας με όλες τις παραγωγικές ομάδες και φορείς. Κι αυτό γιατί αυτή είναι η Ελλάδα της παραγωγής και της εργασίας. Θεωρώ ότι αυτό ήταν ένα λάθος που είχαμε κάνει κατά το παρελθόν. Δηλαδή, είχαμε αποκοπεί από την κοινωνία. Αυτό το λάθος δεν πρέπει να επαναληφθεί. Εργαζόμαστε με πολύ έντονους ρυθμούς για να έχουμε έτοιμο μέσα στο καλοκαίρι το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, γιατί είναι φανερό ότι αυτή η πολιτική της κυβέρνησης δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα. Είναι μια τελείως λάθος πολιτική, στηριγμένη σε μια τελείως λάθος συνταγή. Το ζητούμενο είναι ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού των δημοσίων οικονομικών. Αυτό είναι κάτι που το έχουμε αποδεχτεί όλοι. Σε αυτό συμφωνήσαμε τον περασμένο Αύγουστο. Δηλαδή, δεν συμφωνήσαμε στην εξειδίκευση μέτρων, αλλά στον στόχο της επίτευξης ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.
• Αυτό πώς μπορεί να επιτευχθεί;
Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: με αυξήσεις εσόδων και με περικοπές δαπανών. Η πολιτική της κυβέρνησης παραμένει σταθερά και μόνο στις αυξήσεις φόρων. Μια ανεπανάληπτη «φοροκαταιγίδα» εναντίον όλων, σε όλα τα τμήματα της ελληνικής οικονομίας που ακόμη αντέχουν. Δεν είναι τυχαίο που στο τελευταίο πολυ-νομοσχέδιο χτυπήθηκαν τομείς της οικονομίας που είχαν καταφέρει να επιζήσουν στην κρίση (όπως οι μικροζυθοποιίες για παράδειγμα) και δέχονται με την υπερ-φορολόγηση την χαριστική βολή. Αυτό πρέπει να αλλάξει τάχιστα. Υπάρχουν δαπάνες που πρέπει να περικοπούν. Να αναφέρω τα 150εκ. ευρώ που δόθηκαν σε αυξήσεις μόνον στους… «εκλεκτούς» δημοσίους υπαλλήλους –όχι σε όλους. Δηλαδή στους μετακλητούς, τους διευθυντές, που μόλις διορίστηκαν και στους κολλητούς τύπου… «Καρανίκα»! 150 εκ. ευρώ αυξήσεις μόνον στον… κομματικό στρατό! Αυτό και μόνον αποτελεί πρόκληση.
• Κύριε Κεδίκογλου, στην συνεδρίαση που έγινε στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, μιλήσατε για την πρωτοφανή «επίθεση» που υφίσταται η επιχειρηματικότητα από την κυβέρνηση. Θα μπορέσει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;
Είναι σαφές ότι ο κυριότερος λόγος που αυτή η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να πετύχει, είναι ότι έχει στοχοποιήσει και έχει «δαιμονοποιήσει» τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα. Εάν υπάρχει μόνο μια ελπίδα ανάπτυξης σε αυτή την χώρα, είναι από τον ιδιωτικό τομέα. Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει η ανάπτυξη μέσα σε συνθήκες «φοροκαταιγίδας». Δεν έχει γίνει αυτό πουθενά. Σε κανένα μέρος του κόσμου. Δυστυχώς, έχουμε να κάνουμε και με τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης, διότι στον ιδανικό τους κόσμο ο επιχειρηματίας και ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Άλλη είναι η κοσμοθεωρία τους.
• Από ό,τι βλέπουμε… τείνει προς τον κρατισμό πάντως.
Το ιδανικό τους αυτό θα ήταν. Όλα να είναι κρατικά. Μάλλον κατά τον σοβιετικό τύπο θα έλεγα. Αυτό το μοντέλο όμως, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πετύχει. Εμείς στη Ν.Δ. στην επικοινωνία μας με τον κόσμο και την κοινωνία, δίνουμε προτεραιότητα στις παραγωγικές τάξεις, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί από εκεί θα λάβουμε την πρώτη ύλη, τις ιδέες και τις προτάσεις για να μπορέσει να έρθει η ανάπτυξη.
• Πώς σχολιάζετε την δημιουργία του Υπερ-Ταμείου για την «αξιοποίηση», όπως την ονομάζουν, της δημόσιας περιουσίας; Σας βρίσκει σύμφωνο;
Τόσο το αιωνόβιο Υπερ-Ταμείο, όσο και ο αυτόματος «κόφτης» είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης Τσίπρα. Επειδή έχει απωλέσει κάθε αξιοπιστία ο ίδιος, μας επέβαλαν ένα καθεστώς «εποπτείας ανηλίκου». Δεν μας εμπιστεύονται σε τίποτα γι’ αυτό τον λόγο μας φόρτωσαν αυτό το Υπερ-Ταμείο. Προσέξτε. Τα δάνεια μας λήγουν κανονικά, το 2060. Ο κ. Τσίπρας δέσμευσε όλη την δημόσια περιουσία για 100 χρόνια! Είναι ανήκουστο… Αυτά που έχει κάνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι τόσο καταστροφικά που αναγκάζεται να αποδεχτεί τα πάντα, με όρους που δεν θα δεχόταν κανείς. Είναι ένας πρωτοφανής συνδυασμός ανικανότητας, ανευθυνότητας, ιδεοληψίας και αλαζονείας.
• Αυτό όμως κύριε Κεδίκογλου, φέρνει κι εσάς προ των ευθυνών σας ως αξιωματική Αντιπολίτευση. Τι θα κάνετε; Θα καταφέρετε να ρίξετε αυτή την κυβέρνηση ή θα περιμένετε την λογική του «ώριμου φρούτου»; Είναι απαραίτητες οι εκλογές;
Αυτά περί «ώριμου φρούτου» είναι ξεπερασμένα. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ήδη… «σαπίσει». Και κακοφορμίζει όλη την κοινωνία και την οικονομία. Πρέπει να φύγουν το δυνατό συντομότερο. Ναι, δεν μπορούμε να επιβάλουμε εκλογές αλλά μπορούμε να πιέζουμε προς την σωστή κατεύθυνση, να δείχνουμε τον σωστό δρόμο και να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις κυβερνητικές ευθύνες μόλις φτάσει εκείνη η στιγμή. Και δεν θα αργήσει να φτάσει. Αυτή η κυβέρνηση με αυτή την πολιτική που εφαρμόζει θα έχει πολύ σύντομο τέλος. Όσο κι αν θέλουν να γαντζωθούν στην εξουσία.
• Θέλω το σχόλιό σας σχετικά με το ‘θρίλερ’ που δημιουργήθηκε με τις εταιρείες Off Shore. Η Ν.Δ. αποχώρησε από την αίθουσα της Βουλής.
Έπρεπε να αποχωρήσουμε. Έχουμε δεί πολλά «παπατζηλίκια» σ’ αυτή την Βουλή αλλά σαν κι αυτό που έγινε προχθές δεν έχουμε ξαναδεί! Όχι μόνον δεν ανακάλεσαν την προηγούμενη διάταξη (την αμνήστευση όσων είχαν εταιρείες τέτοιες Off Shore σε φορολογικούς παραδείσους) αλλά πήγαν και στο άλλο άκρο. Επέβαλαν μια διάταξη που είναι αντισυνταγματική και αντικοινοτική σε μια σειρά άρθρων των συμβάσεων της Ε.Ε. Είναι κι αυτό ενδεικτικό του πώς αντιμετωπίζουν την επιχειρηματικότητα και την νόμιμη δραστηριότητα… Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Ακόμη δεν έχουμε βρει για ποιον φτιάχτηκε αυτή η διάταξη και θα το μάθουμε μόνον σε 3-4 χρόνια με απόφαση της κυβέρνησης, φυσικά αφού τα πόθεν έσχες θα μπορούν να ελεγχθούν μόνον τότε.
• Είδαμε κι άλλα αδιανόητα πάντως. Επικύρωση πλαστών πτυχίων… Νομιμοποιείται η παρανομία δηλαδή.
Είναι τραγικό. Και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία, όπως ο χρόνος διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων!!! Εκεί δηλαδή, που τα παιδιά μοχθούν για να μπουν στα ΑΕΙ, να παλέψουν για ένα πτυχίο. Μάθαμε στα παιδιά ότι ο αγώνας επιβραβεύεται και τώρα βλέπουν ότι κάποιος που αγόρασε το πτυχίο του ή το πλαστογράφησε, μπορεί να το νομιμοποιήσει. Είναι ανήκουστο. Θα έπρεπε να επιστραφούν ακόμη και οι μισθοί τους. Να σκεφτούμε τον επιλαχόντα που έχασε την θέση του από το… λαμόγιο!
• Εάν γίνουν εκλογές και κερδίσει η Ν.Δ. πώς θα σχηματίσετε κυβέρνηση; Με ποιους θα συνεργαστείτε;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκη έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θέλει να ηγηθεί ενός ευρύτατου ευρωπαϊκού μετώπου για την Ελλάδα της Ευρώπης, της Αγοράς, της Ανάπτυξης και Παραγωγής. Σε αυτή την ευρεία συμμαχία χωρούν πολλοί. Αυτό μπορεί να εκφραστεί και στον σχηματισμό κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα όμως, βλέποντας τις τάσεις που διαμορφώνονται και την συντριπτική υπεροχή που έχει ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρώ απολύτως εφικτή την αυτοδυναμία. Ωστόσο θα ήταν καλό να κάνουμε κυβέρνηση και με άλλα κόμματα.