Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο που υπάρχει σήμερα για την πώληση «κόκκινων» δανείων σε τρίτους είναι η μεγάλη απόσταση στις προσδοκίες αγοραστών – πωλητών. Οι αγοραστές «κόκκινων» δανείων επιδιώκουν να αγοράσουν σχετικά χαρτοφυλάκια σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, λόγω του κινδύνου της χώρας, της απαξίωσης των περιουσιακών στοιχείων εξαιτίας της πολυετούς ύφεσης, του αναποτελεσματικού νομικού συστήματος κ.ά. Από την άλλη πλευρά οι πωλητές, δηλαδή οι τράπεζες, αρνούνται να προχωρήσουν σε πωλήσεις σε τόσο χαμηλές τιμές καθώς εμφανίζονται αρκετά βέβαιες ότι στο σημερινό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων –που προσεγγίζουν το 55%– υπάρχει μεγάλος όγκος δανείων που με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να επανέλθουν σε καθεστώς κανονικότητας. Με άλλα λόγια, θεωρούν ότι υπάρχει πολύ «λίπος» από το οποίο θέλουν να επωφεληθούν οι ίδιες και όχι τρίτοι.
Με τη δημιουργία των ειδικών οχημάτων που θα βρεθούν εκτός ισολογισμού και η τράπεζα θα ανταποκριθεί στην πίεση της ΕΚΤ για γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων αλλά και οι μέτοχοι δεν θα απολέσουν τα δυνητικά κέρδη από την ενεργητική διαχείριση των δανείων αυτών. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το κρίσιμο είναι η σωστή δόμηση και αποτίμηση των οχημάτων και η μεταβίβαση να γίνει χωρίς να έχει κεφαλαιακή επίπτωση για την τράπεζα.
Ωστόσο άλλες πηγές επισημαίνουν ότι το παραπάνω εγχείρημα ενέχει σημαντικές τεχνικές δυσκολίες και εκτιμούν ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα επιτευχθεί κυρίως με τρεις τρόπους:
• Τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων εσωτερικά από τις ειδικές μονάδες που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες. Μέσω αναδιαρθρώσεων και άλλων ρυθμίσεων ελπίζουν ότι πολλά από τα δάνεια αυτά θα επανέλθουν σε καθεστώς κανονικότητας.
• Τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων σε συνεργασία με εξειδικευμένους οίκους όπως η Actua και η KKR που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.
• Την πώληση «κόκκινων» δανείων σε τρίτους και εξειδικευμένες εταιρείες.
Αυστηρό μήνυμα από Ντράγκι
«Aρνητική έκπληξη» χαρακτήρισε η Bank of America – Merill Lynch την απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να εξεταστεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ το θέμα της ενεργοποίησης του waiver για τις ελληνικές τράπεζες. Κάτι τέτοιο, σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, δεν ήταν απαραίτητο, αφού θα μπορούσε να αποφασιστεί να επανέλθει αυτόματα, αμέσως μόλις η ελληνική πλευρά ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση. Αποδίδουν την αυστηρή στάση του κ. Ντράγκι στις παλινωδίες της ελληνικής πλευράς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η μετάθεση της επαναφοράς του waiver έχει ελάχιστη οικονομική επίδραση –το ετήσιο όφελος για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος δεν ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ– ωστόσο δεν βοηθάει την ενίσχυση της ψυχολογίας και τη βελτίωση του γενικότερου κλίματος.
Καθημερινή