Κανένα επενδυτικό σχέδιο δεν έχει προχωρήσει δύο χρόνια μετά την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου»
Δύο χρόνια μετά την ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου δεν έχει προχωρήσει κανένα επενδυτικό σχέδιο από αυτά που έχουν υποβληθεί, αποκαλύπτουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, κας. Ντόρας Μπακογιάννη, και ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση των δύο Τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας, πέρα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση χρειάστηκε ενάμιση χρόνο για να φέρει ένα νέο αναπτυξιακό νόμο, που, ουσιαστικά, αποτελεί μία αντιγραφή του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού, δύο χρόνια μετά την ψήφιση του Αναπτυξιακού Νόμου δεν υπάρχει ούτε μία υπογεγραμμένη απόφαση από το Υπουργείο ή τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό για ενταγμένο έργο σε οποιοδήποτε καθεστώς ενισχύσεων.
Η ελάχιστη και μοναδική πρόοδος που έχει να παρουσιάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εδώ και τρεισήμισι χρόνια, είναι οι αξιολογήσεις και μόνο για τα επενδυτικά σχέδια της προκήρυξης του καθεστώτος «Γενικής Επιχειρηματικότητας», για τα οποία, φυσικά, Εγκριτική Απόφαση δεν υπάρχει ούτε για δείγμα.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα τρία καθεστώτα που προκηρύχθηκαν τον Οκτώβρη του 2016, το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση αποδεικνύει ότι δεν έχει προχωρήσει, όπως θα έπρεπε, η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί.
Όλα αυτά, ενώ η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων όφειλε να έχει ολοκληρωθεί εντός πενήντα ημερών από την ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολής αιτήσεων υπαγωγής για κάθε καθεστώς ενισχύσεων.
Η κα. Μπακογιάννη και ο κ. Κόνσολας τονίζουν ότι τα τελευταία έργα που εντάχθηκαν σε Αναπτυξιακό Νόμο ήταν τον Ιούνιο του 2014 (τέσσερα σχεδόν χρόνια πριν), όταν μέσα σε μόλις έξι (6) μήνες υποβλήθηκαν 732 αιτήσεις, ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες αξιολόγησης και εντάχθηκαν τελικώς 484 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2,668 δισ. ευρώ και μάλιστα με περισσότερο διαφανείς και αξιοκρατικές, όπως αποδεικνύεται, διαδικασίες από τις ισχύουσες που θεσπίστηκαν επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των δύο Τομεαρχών.
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης
ΘΕΜΑ: «Μεγάλες καθυστερήσεις στην οριστική έγκριση επενδυτικών σχεδίων στα πλαίσια του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016»
Κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, στις 22/06/2016 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ακολούθησε η έκδοση τεσσάρων Υπουργικών Αποφάσεων για την προκήρυξη καθεστώτων ενισχύσεων «Γενικής Επιχειρηματικότητας», «Νέες ανεξάρτητες Μ.Μ.Ε», «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους» και «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» στο πλαίσιο του αναπτυξιακού Ν.4399/2016.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής φακέλων τεκμηρίωσης για τα ανωτέρω καθεστώτα –μετά τις παρατάσεις που δόθηκαν – ήταν για τα μεν καθεστώτα ενισχύσεων «Γενικής Επιχειρηματικότητας» και «Νέες ανεξάρτητες Μ.Μ.Ε» η 28η Φεβρουαρίου του 2017, ενώ για τα καθεστώτα ενισχύσεων «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους» και «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» η 15η Ιουλίου 2017.
Πέρα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση χρειάστηκε ενάμιση χρόνο για να φέρει ένα νέο αναπτυξιακό νόμο, που, ουσιαστικά, αποτελεί μία αντιγραφή του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού, δύο χρόνια μετά την ψήφιση του Αναπτυξιακού Νόμου, δεν υπάρχει ούτε μία υπογεγραμμένη απόφαση από το Υπουργείο ή τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό για ενταγμένο έργο σε οποιοδήποτε καθεστώς ενισχύσεων.
Τα τελευταία έργα που εντάχθηκαν σε Αναπτυξιακό Νόμο ήταν τον Ιούνιο του 2014 (τέσσερα σχεδόν χρόνια πριν), όταν, μέσα σε μόλις έξι (6) μήνες, υποβλήθηκαν 732 αιτήσεις, ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες αξιολόγησης και εντάχθηκαν, τελικώς, 484 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2,668 δισ. ευρώ και μάλιστα με περισσότερο διαφανείς και αξιοκρατικές, όπως αποδεικνύεται, διαδικασίες από τις ισχύουσες που θεσπίστηκαν επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η ελάχιστη και μοναδική πρόοδος που έχει να παρουσιάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εδώ και τρεισήμισι χρόνια, είναι οι αξιολογήσεις και μόνο για τα επενδυτικά σχέδια της προκήρυξης του καθεστώτος «Γενικής Επιχειρηματικότητας», για τα οποία φυσικά Εγκριτική Απόφαση δεν υπάρχει ούτε για δείγμα.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα τρία καθεστώτα που προκηρύχθηκαν τον Οκτώβρη του 2016, το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, αποδεικνύει ότι δεν έχει προχωρήσει, όπως θα έπρεπε, η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί.
Εκτός από όλα τα παραπάνω, η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων όφειλε να έχει ολοκληρωθεί εντός πενήντα ημερών από την ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολής αιτήσεων υπαγωγής για κάθε καθεστώς ενισχύσεων.
Είναι σαφές ότι δύο σχεδόν χρόνια μετά τη δημοσίευση του Αναπτυξιακού Νόμου, ο νόμος αυτός παραμένει, ουσιαστικά, ανενεργός και αναξιοποίητος, καθώς, πέρα από κάποιες πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει και προφανώς δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτό να προχωρήσει κάποιο επενδυτικό σχέδιο.
Την κυβέρνηση, μάλιστα, δείχνει να μην την απασχολεί αυτό το γεγονός, αλλά μόνο η επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση αφού στις 14/11/2017 ανακοίνωσε την έναρξη του 2ου κύκλου υποβολών επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα ενισχύσεων «Γενικής Επιχειρηματικότητας», «Νέες ανεξάρτητες Μ.Μ.Ε», «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους» και «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» του Ν. 4399/2016, τη στιγμή, μάλιστα, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία και δεν έχει προχωρήσει καμία επένδυση από τον 1ο κύκλο υποβολής επενδυτικών σχεδίων.
Όλα αυτά υπονομεύουν ευθέως τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και της δημιουργίας ενός φιλικού και ευνοϊκού κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
- Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολογήσεων και έκδοσης οριστικών αποτελεσμάτων των επενδυτικών έργων στο σύνολο των προκηρυχθέντων καθεστώτων της πρώτης προγραμματικής περιόδου του Νόμου 4399/2016;
- Με βάση την απάντησή σας στο προηγούμενο ερώτημα, ποιο είναι το επόμενο χρονικό ορόσημο μέχρι την τελική-οριστική έκδοση των ατομικών αποφάσεων υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων;
- Το ΠΣΚΕ είναι καθόλα έτοιμο να υποστηρίξει τη διαδικασία σε όλα τα στάδια μέχρι την ένταξη των επενδυτικών σχεδίων στον Ν.4399/2016 καθώς, επίσης, και εν συνεχεία κατά τη διαδικασία των ελέγχων-πιστοποιήσεων, την ολοκλήρωση και τέλος την εκταμίευση των εγκεκριμένων επιχορηγήσεων;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
- Μπακογιάννη Θεοδώρα (Ντόρα) Βουλευτής Α΄ Αθηνών
- Κόνσολας Μάνος Βουλευτής Δωδεκανήσου