Τοπικές Ειδήσεις

M. Kρητικού: “Ανεφάρμοστες προτάσεις για τους καρκινοπαθείς από τον υφυπουργό Yγείας”!

Μετά το… πλαφόν που επιχειρεί να βάλει το Υπουργείο Υγείας στις συνταγογραφήσεις των ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών, επειδή τα φάρμακα κοστίζουν ακριβά (!) -θέμα το οποίο ανέδειξε η «δ»- προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, μια νέα ανεφάρμοστη στα Δωδεκάνησα πρόταση, κατέθεσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού κ. Ανδρέα Ξανθού, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως εξετάζεται η δυνατότητα οι ογκολογικοί ασθενείς να κάνουν χημειοθεραπείες και στα Κέντρα Υγείας (!), με στόχο να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς με μετακινήσεις σε μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό που δεν αναφέρθηκε βέβαια, είναι ότι τα Κέντρα Υγείας στα Δωδεκάνησα, πάσχουν από έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, και ότι οι περισσότερες θέσεις παραμένουν επί χρόνια ακάλυπτες!
Εν ολίγοις, το υπάρχον προσωπικό των Κέντρων Υγείας Δωδεκανήσου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποστηρίξει τέτοιους είδους θεραπείες αν δεν στελεχωθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού σχολιάζοντας τις προτάσεις του υφυπουργού Υγείας, έκανε λόγο για «ανεφάρμοστες προτάσεις στα νησιά». «Εδώ δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ογκολογικούς ασθενείς τα νοσοκομεία, λόγω έλλειψης ιατρών, νοσηλευτών και εξειδικευμένων τμημάτων, θα τους εξυπηρετήσουν τα Κέντρα Υγείας; Είμαστε σοβαροί; Ας βρουν πρώτα λύση για τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων που θέλουν να βάλουν πλαφόν στις θεραπείες, κι ας αφήσουν τις ανεφάρμοστες προτάσεις για τη δημιουργία εντυπώσεων. Όταν ο ασθενής κάνει χημειοθεραπεία, πρέπει ο γιατρός να είναι πάνω από το κεφάλι του για την αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών. Στα Κέντρα Υγείας, οι λιγοστοί γιατροί πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τα απλά περιστατικά, θα επιφορτιστούν και με την ευθύνη των χημειοθεραπειών; Αυτά είναι αστεία πράγματα», ανέφερε στη «δ» η κ. Μαρία Κρητικού.
Ως προς το θέμα των συνταγογραφήσεων, έπειτα από το έγγραφο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στο οποίο αναφέρεται πως με βάση τα στατιστικά συνταγογραφήσεων, διαπιστώνονται υπερβάσεις και στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ρόδου το οποίο εξυπηρετεί όλα τα Δωδεκάνησα (!) ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση και δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι ασθενείς και τα μέλη του Συλλόγου είναι σε κατάσταση ετοιμότητας για κινητοποιήσεις ακόμα και έξω από το Υπουργείο Υγείας.
Προαναγγελία για
ακτινοθεραπευτικό
τμήμα στη Ρόδο
Ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε ακόμη, κατά την ομιλία του στη Βουλή ότι αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να τεθεί σε εφαρμογή ενιαία λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες μέσω της πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ και για τον δημόσιο και για τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως θα αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες δομές ακτινοθεραπείας, ενώ θα λειτουργήσουν νέα ακτινοθεραπευτικά κέντρα σε Τρίπολη, Λαμία, Καβάλα, Ρόδο και Κρήτη. «Στόχος είναι να ξέρουμε τι συμβαίνει την ίδια χρονική στιγμή στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, διότι μπορεί ασθενείς να είναι εγγεγραμμένοι σε διαφορετικές λίστες, σε διαφορετικά νοσοκομεία, τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικές κλινικές, να ελέγχουμε με απόλυτη διαφάνεια την παραπομπή των ασθενών στην ακτινοθεραπεία. Αυτό θα δώσει μεγάλη ανάσα στις λίστες αναμονής», επισήμανε ο υφυπουργός Υγείας και υπογράμμισε ότι το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα να γίνονται χημειοθεραπείες και θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ογκολογικούς ασθενείς στα Κέντρα Υγείας, «ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και να μπορούν να έχουν τη θεραπεία τους κοντά στον τόπο που διαμένουν».
Να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται, έπειτα από ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» για την ανάγκη λειτουργίας Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, διαδικτυακή καμπάνια στην πλατφόρμα του Avaaz του μεγαλύτερου διαδικτυακού κινήματος που υπήρξε ποτέ παγκοσμίως, όπου μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1.700 υπογραφές. Ο Σύλλογος Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου, μετά την τεράστια απήχηση που είχε το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» για την ανάγκη δημιουργίας και λειτουργίας Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, ξεκίνησε τη διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών που βρήκε ανταπόκριση όχι μόνο στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα αλλά το υπογράφουν και άνθρωποι από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Όπως έγραψε η «δ», παρότι έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από την λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου που εξυπηρετεί ασθενείς οι οποίοι είτε παρακολουθούνται γιατί έχουν τελειώσει τις θεραπείες τους είτε λαμβάνουν κάποιας μορφής θεραπεία, οι οποίοι ανέρχονται σε 1.382 ασθενείς από 1.132 ασθενείς μέχρι τον 12/2018 (22% αύξηση σε σχέση με το 2018!), εντούτοις για το Ακτινοθεραπευτικό δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα. Συνολικά έγιναν στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ρόδου για το 2019, 2.100 χημειοθεραπείες, εξετάστηκαν 1.084 ασθενείς στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και 1.194 ασθενείς στα έκτακτα εξωτερικά ιατρεία (σύνολο εξετασθέντων ασθενών στα ιατρεία του Τμήματος 2.278!).
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού, η ολοκλήρωση της περιόδου της καραντίνας θα σηματοδοτήσει την έναρξη της νέας προσπάθειας για την δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, η οποία «πάγωσε» στη διάρκεια της θητείας του πρώην υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου στη «δ», ο τότε υπουργός Υγείας, είχε συνδέσει την δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος με τον αριθμό των ασθενών, εκτιμώντας ότι ήταν μικρός και δεν μπορούσε να στηρίξει τη λειτουργία του, παρότι θα εξυπηρετούσε γεωγραφικά έναν μεγάλο αριθμό νησιωτών που αναγκάζονται να μετακινούνται είτε με πλοία είτε με αεροπλάνα, είτε πολλές φορές και με τα δύο, προκειμένου να υποβληθούν σε ακτινοβολίες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου