To Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί για τον ελληνικό τουρισμό τη 2η μεγαλύτερη αγορά μετά τη Γερμανία
Το Ηνωμένο Βασίλειο για δεύτερο διαδοχικό 20ήμερο άφησε την Ελλάδα εκτός της «πράσινης» λίστας, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι Βρετανοί δεν μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα προς τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του Αιγαίου, του Ιονίου και των υπόλοιπων περιοχών της χώρας μας.
Εάν θελήσουν να το κάνουν και να παρακούσουν την βρετανική κυβέρνηση, τότε είναι υποχρεωμένοι να τεθούν σε 10ήμερη κατ’ οίκον καραντίνα, κατά τον επαναπατρισμό τους. Μία παράμετρος αρκετά σημαντική, η οποία ισοδυναμεί με «απαγορευτικό» προς την Ελλάδα.
Όπως είναι εύλογο, η χθεσινή απόφαση του Λονδίνου, πέραν της απογοήτευσης που προκάλεσε στους Βρετανούς τουρίστες και στις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες προσδοκούσαν σημαντικά έσοδα από τις πτήσεις, πλήττει και τα ελληνικά «ταμεία».
Η εξάρτηση από την Βρετανία
To Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη Γερμανία. Γι’ αυτό και το «στοίχημα» να φτάσουμε φέτος στο 45% των προ πανδημίας εσόδων, εξαρτάται άμεσα από το πόσοι Βρετανοί τουρίστες θα έρθουν στη χώρα μας.
Tο 2020, ενδεικτικά, η Ελλάδα υποδέχθηκε μόλις 7,4 εκατομμύρια τουρίστες, λιγότερους από οποιαδήποτε άλλη χρονιά κατά τη διάρκεια της 10ετούς οικονομικής κρίσης της. Η πανδημία έκλεισε τα σύνορα και ανέστρεψε πλήρως την εικόνα του 2019, όταν είχαμε εισροή 31,3 εκατομμυρίων τουριστών.
Αποτέλεσμα ήταν τα τουριστικά έσοδα να συρρικνωθούν σε μόλις 4,3 δισ. ευρώ από 18 δισ. ευρώ το 2019, με τον αριθμό των Βρετανών τουριστών να περιορίζεται κατά 70%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), το 2019 οι εισπράξεις από Βρετανούς τουρίστες έφθασαν στο εντυπωσιακό ποσό των 2,556 δισ. ευρώ. Το 2020 όμως, έκαναν «βουτιά» σε μόλις 756 εκατ. ευρώ.
Οι «αντάρτες»
Ο στόχος για το 2021 προβλέπει την επίτευξη εσόδων σχεδόν διπλάσιων σε σχέση με το 2020 ή αν προτιμάτε στο 45% των επιπέδων του 2019. Όμως, όσο η Ελλάδα μένει εκτός της «πράσινης» λίστας, ενδεχομένως ο συγκεκριμένος στόχος να μοιάζει ολοένα και πιο δύσκολος, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την εξάρτηση του ελληνικού τουρισμού από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Βέβαια, ένας μικρός αριθμός Βρετανών φαίνεται ότι αψηφά τις κυβερνητικές συστάσεις και επιλέγει να έρθει κανονικά στην Ελλάδα και να απολαύσει τον καλοκαιρινό ήλιο που τόσο πολύ του έχει λείψει. Πρόκειται κυρίως για τουρίστες, οι οποίοι έρχονται σχεδόν κάθε χρόνο στη χώρα μας, πολλοί εκ των οποίων διαθέτουν και παραθεριστικές κατοικίες.
Την ίδια ώρα, ακόμη μία μερίδα Βρετανών συνεχίζει να προγραμματίζει τις καλοκαιρινές διακοπές στους δημοφιλείς προορισμούς της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, αγνοώντας το μέχρι στιγμή «μπλόκο». Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από τις αναζητήσεις αεροπορικών εισιτηρίων και τις κρατήσεις, στις οποίες η χώρα μας «φιγουράρει» στις υψηλές θέσεις.
Πηγή moneyreview.gr