Οταν ο 26χρονος Παναγιώτης Πατέλης, αποφάσισε να αφήσει πίσω του την Αθήνα και να εγκατασταθεί στη Χάλκη για να λειτουργήσει φαρμακείο στο νησί, δεν φανταζόταν ότι θα τον επισκεπτόταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ούτε ότι θα τον καλούσε στο τηλέφωνο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για να τον επαινέσουν, γι’ αυτή του την απόφαση.
Τρεις μήνες μετά από την εγκατάστασή του στο νησί, ο 26χρονος Παναγιώτης δηλώνει δικαιωμένος για την επιλογή του και περιγράφει σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική» τις δυσκολίες αλλά και τα πλεονεκτήματα της νέας του καθημερινότητας.
Όπως λέει, είναι αποφασισμένος να μείνει στο νησί για να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους κατοίκους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παναγιώτης Πατέλης, καλύπτει μόνος του τα έξοδα τόσο για το ενοίκιο του φαρμακείου του όσο και για το ενοίκιο του σπιτιού, όπου διαμένει. Το μοναδικό κίνητρο για την μετεγκατάστασή του είναι η αγάπη του για το επάγγελμα, παρότι σε άλλα μικρά νησιά η Τοπική Αυτοδιοίκηση φροντίζει να υποστηρίζει αυτές τις ενέργειες με την παροχή στέγης ή οικήματος για τη λειτουργία Φαρμακείου και με σύσσωμη -σε αυτές τις περιπτώσεις- τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας ως ανταπόδοση στην προσφορά του φαρμακοποιού και στο κοινωνικό του έργο.
• Παναγιώτη, πότε άνοιξες το φαρμακείο στη Χάλκη;
Ανοιξα το φαρμακείο στις αρχές Μαρτίου.
• Είχες φανταστεί ότι αυτή σου η απόφαση θα ελάμβανε τόσο μεγάλη δημοσιότητα; Σου τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψή της στη Χάλκη πέρασε από το Φαρμακείο, η είδηση της λειτουργίας αναπαρήχθη από μέσα πανελλαδικής εμβέλειας…
Για να είμαι ειλικρινής, όχι δεν το περίμενα. Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι η απόφασή μου να φύγω από την Αθήνα για να λειτουργήσω το Φαρμακείο της Χάλκης θα είχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και θα ελάμβανε τόση δημοσιότητα. Προφανώς ένα φαρμακείο σε ένα μικρό νησί όπως η Χάλκη έχει αξία για τους κατοίκους κυρίως και για τους επισκέπτες επίσης, αλλά όλη αυτή η διάσταση που πήρε το θέμα δεν ήταν κάτι που περίμενα.
•Εχουν περάσει περίπου τρεις μήνες από την μόνιμη εγκατάστασή σου στο νησί. Εχεις εγκλιματιστεί;
Ναι, έχω εγκλιματιστεί πιο σύντομα απ’ ό,τι θα περίμενα και πλέον περνάω καλά εδώ.
•Εσύ πότε πήρες την απόφαση για να εγκατασταθείς μόνιμα στη Χάλκη;
Πριν από περίπου έναν χρόνο, ήταν τέτοια εποχή, ήμουν στο στρατιωτικό φαρμακείο στην Αθήνα και ήταν η πρώτη ουσιαστική μου επαφή με το επάγγελμα και με την εξυπηρέτηση του κόσμου. Είδα πώς καλλιεργείται η σχέση με τον κόσμο και οι διαπροσωπικές επαφές όταν πελάτες με αναζητούσαν για να τους εξυπηρετήσω εγώ κι αυτό ήταν κάτι που με γέμιζε, μου έφερνε εσωτερική ισορροπία. Τότε αντιλήφθηκα ότι πέρα από το ενδιαφέρον του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, έχει ξεχωριστή σημασία να παρέχεις βοήθεια στον κόσμο μέσα από αυτό το επάγγελμα που δικαίως χαρακτηρίζεται και λειτούργημα. Τότε λοιπόν, αποφάσισα να ανοίξω το δικό μου φαρμακείο και ήταν η περίοδος που παρακολουθούσα τις κενές θέσεις στην Ελλάδα. Είδα λοιπόν το κενό στη Χάλκη, μου κέντρισε το ενδιαφέρον γιατί αναζητούσα μια θέση φαρμακείου σε νησί και έτσι αποφάσισα να αναζητήσω περισσότερες πληροφορίες. Αφού βρήκα τις πληροφορίες που ήθελα αλλά και τις προοπτικές που έχει το νησί, αποφάσισα να κάνω την αίτησή μου και έτσι βρέθηκα εδώ!
•Σήμερα, αισθάνεσαι δικαιωμένος για αυτή σου την επιλογή;
Ναι, βέβαια, 100%.
•Η οικογένειά σου, οι φίλοι σου, τι σου είπαν όταν τους ανακοίνωσες ότι θα πας στη Χάλκη;
Όταν τους εξήγησα το σκεπτικό μου και κατάλαβαν ποιος είναι ο στόχος μου, με υποστήριξαν σε αυτή μου την απόφαση. Πέρα από το γεγονός ότι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις διακοπές τους σε ένα υπέροχο νησί κι αυτή η προοπτική τους άρεσε ακόμα περισσότερο (γέλια).
•Η σχέση σου στο νησί με τους κατοίκους πώς είναι;
Οι άνθρωποι εδώ με στηρίζουν από την πρώτη στιγμή, έχουμε αναπτύξει μια πολύ καλή σχέση θα έλεγα και οι όποιες δυσκολίες προκύπτουν, ξεπερνιούνται.
•Ποιες είναι οι δυσκολίες του φαρμακοποιού σε ένα ακριτικό νησί;
Τα βασικά προβλήματα είναι ίδια όπως και όλων των φαρμακοποιών σε μεγαλύτερα νησιά ή σε αστικά κέντρα, με κύριο τις ελλείψεις συγκεκριμένων σκευασμάτων. Υπάρχουν φορές που ψάχνουμε μέρες για να βρούμε φάρμακα που είναι σε έλλειψη και η δυσκολία για ένα φαρμακείο σε ένα μικρό νησί είναι πως απαιτείται περισσότερη οργάνωση για να περιοριστεί το πρόβλημα. Το φαρμακείο στο νησί είναι ένα, δεν υπάρχει δυνατότητα να παραπέμψεις τους ασθενείς σε άλλο φαρμακείο μήπως βρουν αυτό που ψάχνουν. Νιώθω τεράστια ευθύνη απέναντι στους κατοίκους και προσπαθώ να οργανώνομαι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μην παρατηρούνται ελλείψεις. Σε αυτό πρέπει να υπολογίσω και τη δυσκολία της μεταφοράς των φαρμάκων στο νησί και βεβαίως στη διάρκεια του χειμώνα είδα και τα προβλήματα που προκύπτουν στον εφοδιασμό από τα απαγορευτικά απόπλου. Αυτοί οι παράγοντες καθιστούν πιο δύσκολο το επάγγελμά μας στα μικρά νησιά αλλά επίσης έχει άλλα καλά που δεν μπορείς να τα βρεις στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως είναι οι σχέσεις που αναπτύσσεις με τους μόνιμους κατοίκους.
•Είναι διαφορετική αυτή η σχέση;
Ναι, γιατί εδώ όλοι γνωριζόμαστε με τα μικρά μας ονόματα. Αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη σχέση, μια εμπιστοσύνη που δεν περιορίζεται στις συναλλαγές στο πλαίσιο της λειτουργίας των ωραρίων φαρμακείου. Εδώ οι κάτοικοι απευθύνονται στο φαρμακείο όπου έχουν μια πρώτη επαφή για το πρόβλημα το οποίο θα τους παρουσιαστεί. Ζητούν μια πρώτη γνώμη πριν απευθυνθούν στον γιατρό. Μέχρι πρότινος έπρεπε να φτάσουν στο τελικό στάδιο οποιουδήποτε περιστατικού για να πάνε στον γιατρό, ενώ τώρα έχουν μια πρώτη επαφή με τον φαρμακοποιό, παίρνουν μια γνώμη για το πρόβλημά τους κι αυτός είναι ο ρόλος του φαρμακοποιού, δεν είμαστε μόνο για να πουλάμε καλλυντικά αλλά για να βοηθάμε τους ασθενείς… Ετσι το βλέπω τουλάχιστον εγώ, ίσως το βλέπω λίγο πιο ρομαντικά βέβαια αλλά αυτή είναι η άποψή μου για τη φύση του επαγγέλματος.
•Ισως αυτός ο ρομαντισμός του επαγγέλματος και της αγάπης γι’ αυτό που κάνεις, σε οδήγησε στη Χάλκη.
Ακριβώς, ναι. Τέτοιες ευκαιρίες στη μεγάλη πόλη, δεν τις έχεις. Ναι μεν δημιουργείς σχέσεις με τους ασθενείς, με τους πελάτες αλλά δεν είναι το ίδιο όπως εδώ,,. Εδώ, τον άνθρωπο τον βλέπεις κάθε μέρα όλη μέρα!
•Και υποθέτω ότι η απόφασή σου ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη και για τους κατοίκους αλλά και για τους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες.
Ναι, αυτό εισπράττω. Και οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, νιώθουν μια ασφάλεια πως ό,τι και να συμβεί, μπορούν να το αντιμετωπίσουν και πάντα σε άμεση και άψογη συνεργασία με το Περιφερειακό Ιατρείο της Χάλκης, καλύπτονται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οι ανάγκες και των κατοίκων βεβαίως και των πολλών επισκεπτών το καλοκαίρι. Οι επισκέπτες που έρχονται νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια, ήταν μεγάλη έκπληξη γι’ αυτούς η λειτουργία του Φαρμακείου.
•Ο προγραμματισμός σου είναι να παραμείνεις εκεί;
Ναι, εγώ ήρθα για να μείνω στη Χάλκη.
•Δεν ήταν δύσκολη η μετάβαση από την Αθήνα στη Χάλκη;
Αν έχεις πάρει απόφαση ότι θέλεις να φύγεις από την Αθήνα δεν είναι δύσκολο. Βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να φεύγεις από την Αθήνα και να εγκαθίστασαι σε ένα μικρό νησί.
•Εσένα τι σε δυσκόλεψε περισσότερο;
Το πιο δύσκολο είναι να βρεις τους ρυθμούς σου με βάση την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και να μπορείς να έχεις τις προμήθειες για το φαρμακείο εγκαίρως. Αυτό με δυσκόλεψε περισσότερο. Τώρα αν τον χειμώνα έχει λίγα ανοικτά μαγαζιά και το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται, αυτό είναι κάτι που γνώριζα και πριν να έρθω εδώ για μόνιμη εγκατάσταση. Αλλά είναι απολύτως συνειδητή επιλογή μου να έρθω στο νησί και δεν μπορώ να πω ότι δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα να προσαρμοστώ στους ρυθμούς.
•Είχες αποφασίσει από πριν να αφήσεις πίσω την Αθήνα;
Ναι, βέβαια. Οταν επέστρεψα από την Ιταλία και ήμουν στο στρατιωτικό φαρμακείο στην Αθήνα συνειδητοποίησα ότι εγώ δεν μπορώ να ζήσω άλλο εκεί.
•Παρότι μεγάλωσες εκεί;
Ναι. Παρότι μεγάλωσα στο κέντρο της Αθήνας. Οταν επέστρεψα από την Ιταλία συνειδητοποίησα πως παρότι γέννημα-θρέμμα Αθήνας, δεν θα μπορούσα να μείνω άλλο εκεί, γι’ αυτό όταν είδα την κενή θέση στη Χάλκη δεν είχα δεύτερες σκέψεις!