Μεγάλη είναι η ανησυχία των Ελλήνων πολιτών όσο οι τράπεζες παραμένουν με κατεβασμένα τα ρολά και η χώρα βρίσκεται υπό το καθεστώς των «capital controls» με τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης να δίνουν μέχρι 60 ευρώ ημερησίως, ενώ σημειώθηκαν και περιστατικά που έδιναν μόνο 50 ευρώ λόγω έλλειψης χαρτονομισμάτων των 20 ευρώ…
Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι αρκετά και πολλά αφορούν το ζήτημα «θυρίδες τραπεζών» που εγείρει ακόμα περισσότερα όπως «μπορεί ο κάτοχος να ανοίξει τη θυρίδα του;», «είναι ασφαλείς τώρα οι θυρίδες;», «κινδυνεύουν στη χείριστη περίπτωση του κουρέματος των καταθέσεων;».
Σύμφωνα με αξιόπιστη νομική και τραπεζική πηγή, σήμερα όσο οι τράπεζες παραμένουν κλειστές , οι κάτοχοι δεν μπορούν να ανοίξουν τη θυρίδα τους. «Το να ανοίξει κάποιος τη θυρίδα του, οτιδήποτε και αν εμπεριέχει, θεωρείται τραπεζική συναλλαγή.Υπογράφεις χαρτί όταν μπαίνεις στη θυρίδα σου και ως εκ τούτου λογίζεται σαν τραπεζική συναλλαγή.»
Οι θυρίδες και το άνοιγμά τους δεν έχουν σχέση με τα capital controls. «Οι θυρίδες δεν έχουν σχέση με capital controls αλλά με τις κλειστές τράπεζες. Αυτή τη στιγμή ο Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στη θυρίδα του μέχρι να ανοίξουν οι τράπεζες. Με το που ανοίξουν τα καταστήματα, αν δεν δοθούν αντίθετες οδηγίες, ο πολίτης θα έχει ελεύθερη πρόσβαση να πάει να κάνει τη συναλλαγή του».
Αναφορικά με την ασφάλεια των θυρίδων σε περίπτωση κουρέματος των καταθέσεων η ίδια πηγή τονίζει: «Οι θυρίδες είναι ασφαλείς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχουν μόνο χρήματα. Έχουν χαρτιά, έχουν χρεόγραφα, έχουν κοσμήματα και άλλα πράγματα. Βέβαια σε περίπτωση πτώχευσης ή κουρέματος, το τι θα γίνει εξαρτάται από τις τράπεζες. Θα κινηθούν κεντροποιημένα με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος. Πάντως για να ανοίξει μια θυρίδα απαιτείται εισαγγελική παρέμβαση και παρουσία εισαγγελέα.»