Συνεντεύξεις

Μ. Κόνσολας: «Μικρότερο κράτος σημαίνει λιγότεροι φόροι»

Συνέντευξη στη
Δήμητρα-Μαρίλια Φούρλα
«Να τελειώσει, το παραμύθι της επιβολής των μέτρων από τους δανειστές, τα μέτρα τα αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», υποστηρίζει ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάνος Κόνσολας, σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική».
«Εμείς είχαμε μειώσει το ΦΠΑ στην εστίαση, τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Είχαμε μειώσει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και θα την καταργούσαμε. Και εμείς δεχόμασταν πιέσεις για να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, δεν το κάναμε όμως», τονίζει ο κ. Μ. Κόνσολας και επισημαίνει, πως «Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι μπορεί να φέρνει αποτελέσματα».
Ο κ. Κόνσολας καταθέτει τις απόψεις του για το Brexit, τις εκλογές και την συνταγματική αναθεώρηση, το άλλο μίγμα πολιτικής αντί φόρων, την ανάγκη ενός συνεκτικού και ρεαλιστικού σχεδίου, για την υποστελέχωση των δομών υγείας στα νησιά και εξηγεί την αναγκαιότητα των εκλογών.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μάνου Κόνσολα:
• Το Brexit προκαλεί σοκ σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ποιες νομίζετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις για την Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας;
Νομίζω ότι δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για τις μακροοικονομικές επιπτώσεις, θα χρειαστεί χρόνος. Θα σας έλεγα, επίσης, ότι με απωθεί το κλίμα μιας γενικευμένης υστερίας και κινδυνολογίας, πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο των Βρετανών πολιτών. Είναι δεδομένο ότι ο τουρισμός μας πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις όποιες συνέπειες υπάρχουν, για παράδειγμα μια υποτίμηση ή διολίσθηση της στερλίνας θα έχει επιπτώσεις στον τουρισμό μας και οφείλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελκυστικά πακέτα. Η Βρετανική αγορά είναι μια σημαντική αγορά για τον τουρισμό μας, πέρυσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα 2,5 εκ. τουρίστες από τη Βρετανία.
Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είναι ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για την Ευρώπη. Είναι μονόδρομος οι μεγάλες αλλαγές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η πολιτική ενοποίηση και η επιστροφή της Ευρώπης στις αρχές της αλληλεγγύης και της ευημερίας. Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει, ο λαϊκισμός και οι ακραίες φωνές θα οδηγήσουν και άλλες χώρες στην έξοδο.
• Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι επιλέγει φόρους αντί για μείωση των δαπανών. Εσείς ποιες δαπάνες θα μειώσετε αντί φόρων;
Αυτό που πρέπει να αντιληφθούν όλοι είναι ότι Μικρότερο Κράτος σημαίνει Λιγότεροι Φόροι.
Δεν μιλάμε για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και δεν χρειάζονται απολύσεις. Θα φύγουν μόνο οι επίορκοι και όσοι προσελήφθησαν με πλαστά πτυχία. Είναι δεδομένο ότι σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού χρειάζεται αξιολόγηση και ένα νέο ορθολογικό μοντέλο λειτουργίας του δημόσιου τομέα.
Μείωση δαπανών μπορεί να γίνει στοχευμένα. Με το κλείσιμο ή τη συγχώνευση οργανισμών, με τη μεταφορά όλων των δημοσίων υπηρεσιών σε κτήρια του δημοσίου για να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα, με ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης που μειώνουν το γραφειοκρατικό κόστος, το οποίο είναι τεράστιο. Υπάρχει μελέτη του ΟΑΣΑ, σύμφωνα με την οποία μπορούν να εξοικονομηθούν 4 δις ευρώ από τη μείωση της γραφειοκρατίας στο δημόσιο.
Η επιβολή νέων φόρων δεν οδηγεί πουθενά. Είναι ήδη ξεκάθαρο σε όλους ότι αυτό το πρόγραμμα δεν βγαίνει και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην πραγματική οικονομία.
• Μιλάτε για επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους για ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι οι εταίροι και οι δανειστές θα δεχθούν μία ακόμη επαναδιαπραγμάτευση; Η Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση που αναλάβει την εξουσία πιστεύετε ότι μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί τους μειωμένους συντελεστές στα νησιά;
Οι στόχοι αποτελούν προϊόν συμφωνίας με τους εταίρους μας αλλά ο τρόπος για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι δική μας υπόθεση. Να τελειώσει, λοιπόν, το παραμύθι της επιβολής των μέτρων από τους δανειστές, τα μέτρα τα αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.
Η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άνοιξε από το δεύτερο μήνα της θητείας της το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και της επιβολής τέλους διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μας είχαν πει, μάλιστα, ότι θα έπρεπε να επιβληθεί τέλος διανυκτέρευσης για να διασωθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά. Τελικά τα επέβαλλαν και τα δύο. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι μπορεί να φέρνει αποτελέσματα. Αν υπάρχει μια αξιόπιστη διακυβέρνηση, ένα συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο είναι δεδομένο ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση και συμφωνία με τους εταίρους μας, για μια άλλη πολιτική. Σας υπενθυμίζω ότι εμείς είχαμε μειώσει το ΦΠΑ στην εστίαση, τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Είχαμε μειώσει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και θα την καταργούσαμε. Και εμείς δεχόμαστε πιέσεις για να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, δεν το κάναμε όμως. Σε ό, τι αφορά στο τελευταίο, όλοι, πλέον, αντιλαμβάνονται ότι η δημοσιονομική απόδοση της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι μηδενική. Αυτό και μόνο επιβάλλει την αναθεώρηση του μέτρου γιατί το μόνο που πέτυχε είναι να μειωθούν τα δημόσια έσοδα και να αυξηθεί η φοροδιαφυγή.
• Την προηγούμενη εβδομάδα, με δήλωσή σας, κατηγορήσατε την κυβέρνηση ότι αύξησε τον ΕΝΦΙΑ. Η Νέα Δημοκρατία τι θα κάνει με τον ΕΝΦΙΑ;
Ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί ότι θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ. Τελικά αύξησε τον ΕΝΦΙΑ και αυτό θα το αντιληφθούν όλοι οι πολίτες μόλις έρθουν τα εκκαθαριστικά τον Αύγουστο.
Για πρώτη φορά αυξήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος, φορολογούνται και τα αγροτεμάχια, καταργήθηκαν όλες οι εκπτώσεις για τα ειδικά κτήρια, τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα λαϊκίσει, δεν θα πει ποτέ ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Οφείλει, όμως, να προχωρήσει σε στοχευμένες μειώσεις στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, για παράδειγμα ακίνητα τα οποία δεν αποφέρουν εισόδημα δεν μπορούν να φορολογούνται με τους ίδιους συντελεστές σε σχέση με όλα τα άλλα. Ο στόχος, που πρέπει να ενταχθεί στη Νέα Συμφωνία Αλήθειας με τους πολίτες, είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

• Για ποια ανάπτυξη μπορούμε να μιλήσουμε στα νησιά κ. Κόνσολα όταν χρόνια τώρα και πριν από την κρίση δεν μπορούν να φτάσουν ούτε τα  αυτονόητα, όπως πλοία ή γιατροί; Η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να κάνει προσλήψεις για παράδειγμα και να στελεχώσει υπηρεσίες των νησιών;
Το ζήτημα της υποστελέχωσης των δομών δημόσιας υγείας είναι αποκαλυπτικό. Όσο δεν υπάρχουν γενναία μισθολογικά και βαθμολογικά κίνητρα, είναι πολύ δύσκολο να επιλέγει ένας γιατρός να υπηρετήσει σε ένα νησί.
Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι η άρνηση της Πολιτείας αλλά και των εταίρων μας να δουν την πραγματικότητα, ουσιαστικά επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και υποβαθμίζει τη δημόσια υγεία στα νησιά μας. Τι εννοώ; Έχετε υπολογίσει πόσο κοστίζουν στο Ελληνικό δημόσιο οι αεροδιακομιδές; Ενδεικτικά σας λέω ότι 170 αεροδιακομιδές κοστίζουν όσο οι μισθοί 100 γιατρών.
Αυτό δεν πρέπει να αλλάξει;
Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι αν δεν υπάρξει ειδική μισθολογική και βαθμολογική αντιμετώπιση για τους γιατρούς που θα υπηρετούν στα νησιά, δεν θα καλύπτονται οι κενές θέσεις. Σας υπενθυμίζω ότι είχα καταθέσει αναλυτική πρόταση προς τον Υπουργό Υγείας, εξειδικεύοντας μέτρα και κίνητρα. Ακόμα περιμένω απάντηση.
• Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης τις αλλαγές στο Σύνταγμα και στον εκλογικό νόμο. Θέλετε να μας πείτε την άποψή σας;
Πρόκειται για πρακτικές Μένιου Κουτσόγιωργα. Το πνεύμα και οι πρακτικές Κουτσόγιωργα κυριαρχούν στο σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας θέλει  να φέρει έναν εκλογικό νόμο που να εμποδίζει το σχηματισμό κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Επιδιώκει να τον ψηφίσει, ακόμα και σε συμφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Εκεί έχουμε φτάσει δυστυχώς.
Αν ο κ. Τσίπρας δεν είχε, δημοσκοπικά, καταρρεύσει δεν θα έφερνε φυσικά αυτό τον εκλογικό νόμο, άλλωστε ο προηγούμενος εκλογικός νόμος δεν τον εμπόδισε να κυβερνήσει.
Η άποψή μου είναι ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις, πρέπει να μπορεί να κυβερνηθεί. Με αυτό τον εκλογικό νόμο που θέλει να φέρει ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα θα μετατραπεί σε Ιταλία της δεκαετίας του 70, που σχηματίζονταν δύο κυβερνήσεις το χρόνο. Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η πολιτική αστάθεια.
Σε ό, τι αφορά στις αλλαγές στο Σύνταγμα, αυτές πρέπει να είναι προϊόν συνεργασίας και συνεννόησης, μακριά από αγκυλώσεις και ιδεοληψίες. Μπορεί να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι η μοναδική χώρα στην οποία δεν επιτρέπεται η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων; Να ένα ζήτημα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση , που ο κ. Τσίπρας αποφεύγει να συζητήσει. Το Σύνταγμα μας χρειάζεται βαθιές και τολμηρές αλλαγές, που θα αποτελέσουν το θεσμικό υπόβαθρο μιας μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής μεταρρύθμισης.
• Ζητάτε εκλογές με το επιχείρημα ότι το κόστος παραμονής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από τις πρόωρες κάλπες. Πιστεύετε ότι αυτή είναι και η άποψη της πλειοψηφίας των πολιτών; Το αίτημα για εκλογές δεν δημιουργεί νέο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας;
Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβάλλει ή να εκβιάσει εκλογές. Τις εκλογές μπορεί να τις επιβάλλει μόνο ο λαϊκός παράγοντας. Θεωρώ δεδομένο ότι το φθινόπωρο θα επιβαρυνθεί, σε απόλυτο βαθμό, το κλίμα στην οικονομία και στην κοινωνία. Γιατί πολύ απλά ο λογαριασμός αυτός δεν βγαίνει, οι στόχοι για τα έσοδα δεν πρόκειται να επιτευχθούν.
Για αυτό και ο κ. Τσίπρας επείγεται να φέρει τον εκλογικό νόμο μέσα στο καλοκαίρι, γιατί γνωρίζει τι θα συμβεί το φθινόπωρο. Πέρα, όμως, από αυτό το φθηνό τακτικισμό υπάρχουν τα προβλήματα της χώρας, υπάρχουν τα αδιέξοδα που βιώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ποιος μπορεί να εμπιστευθεί τον κ. Τσίπρα που έφερε το πιο επώδυνο μνημόνιο, επέβαλλε νέους φόρους και διέλυσε το τραπεζικό σύστημα, αφού τα capital controls έχουν τη δική του υπογραφή;
Είδατε τι συνέβη με την Cosco αλλά και με το Γκολφ Αφάντου. Ποιος θα έρθει να επενδύσει σε μια χώρα, με μια τέτοια κυβέρνηση;
Το κόστος παραμονής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι τεράστιο για τη χώρα, αποτελεί έναν διαρκή λογαριασμό που πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες και η οικονομία. Ένα λογαριασμό που καθημερινά μεγαλώνει.
• Η πρόσφατη πυρκαγιά στη Νότια Ρόδο κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος των αγροτικών καλλιεργειών. Μαζί με τους Τομεάρχες της Ν.Δ.,  κ.κ. Καραμανλή και Κασαπίδη καταθέσατε Ερώτηση με προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Βλέπετε να μπορεί να γίνει κάτι;
Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι περιορίστηκε σε κάποιες αποσπασματικές εξαγγελίες, οι οποίες έχουν μείνει στα λόγια. Εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση. Το πρώτο σκέλος αφορά στην ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου των αγροτών. Αυτό προϋποθέτει ειδικό πρόγραμμα, όπως συνέβη και με τις καταστροφές στην Ηλεία το 2007, αλλά και πλήρη ανακατασκευή του αρδευτικού δικτύου. Το δεύτερο σκέλος αφορά στο πάγωμα των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των αγροτών που είδαν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται.  Θεωρώ, επίσης, αυτονόητο ότι θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών και να εκταμιευθούν οι αποζημιώσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου