Ειδήσεις

Στη Βουλή κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για το «ΤΑΙΠΕΔ Ενόπλων Δυνάμεων»

Με αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα όσα είχε προ μηνός εξαγγείλει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία του «ΤΑΙΠΕΔ των Ενόπλων Δυνάμεων». Η νέα υπηρεσία του ΥΠΕΘΑ θα υπάγεται απευθείας στον εκάστοτε υπουργό και θα μπορεί να μισθώνει ακίνητα των ταμείων των τριών σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ενίοτε σε συνδυασμό με ακίνητα άλλων δημοσίων φορέων. Οι δε ανάδοχοι θα ακολουθούν τη διαδικασία αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων που ισχύει για τα ιδιωτικά –και όχι τα δημόσια– ακίνητα, χωρίς όμως να απαιτείται η προηγούμενη έγκριση της διυπουργικής επιτροπής.

Ο νέος φορέας θα ονομαστεί «Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων» (ΥΠΑΑΠΕΔ) και θα έχει ως αποστολή την αξιοποίηση των ακινήτων του Ταμείου Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), Ταμείου Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ), Ταμείου Αεροπορικής Αμυνας (ΤΑΑ) που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς και οποιουδήποτε ακινήτου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας. Τα προς αξιοποίηση ακίνητα θα επιλέγονται από το ΥΠΑΑΠΕΔ και η διακήρυξη του (πλειοδοτικού) διαγωνισμού θα εγκρίνεται από το Συμβούλιο Αμυνας. Τα ακίνητα δεν θα πωλούνται αλλά και εκμισθώνονται «κατόπιν χρηματικής ή άλλης αντιπαροχής, αποτιμητέα σε χρήμα», ενώ τα έσοδα θα αποδίδονται εν μέρει στον εκάστοτε ιδιοκτήτη του ακινήτου και εν μέρει για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του ΥΠΕΘΑ. Ενδιαφέρον πάντως είναι ότι οι ιδιοκτήτες των ταμείων δεν θα έχουν ουσιαστικό λόγο στην αξιοποίηση των ακινήτων τους, παρά μόνο «απλή γνώμη». Και ότι το ΥΠΑΑΠΕΔ θα μπορεί να συνεργάζεται απευθείας με νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ΟΤΑ, προφανώς για από κοινού αξιοποίηση γειτνιαζόντων ακινήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι προς αξιοποίηση μπορούν να δοθούν ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων στην παραμεθόριο, με την εξαίρεσή τους από τις απαγορεύσεις που ισχύουν για τις δικαιοπραξίες στις περιοχές αυτές. Η ρύθμιση αυτή ενδέχεται να αντιμετωπίσει ζητήματα συνταγματικότητας, ιδίως για τις περιπτώσεις ακατοίκητων νησίδων, οι οποίες βρίσκονται για συγκεκριμένους λόγους στην ιδιοκτησία του ΥΠΕΘΑ και όχι του υπ. Οικονομικών ή της ΕΤΑΔ.

Η διάθεση συγκεντρωτισμού του σχεδίου νόμου είναι εμφανής και στη διαδικασία αδειοδότησης: οι επενδύσεις θα χαρακτηρίζονται «στρατηγικές» μόνο από τον υπουργό Αμυνας (και όχι από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων). Οσο για την αδειοδότηση των ακινήτων, αυτή θα γίνεται με την έκδοση Ειδικού Πλαισίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), όπως ισχύει για τα ακίνητα ιδιοκτησίας ιδιώτη (και όχι με ΕΣΧΑΔΑ, όπως ισχύει για ιδιωτικές επενδύσεις επί δημοσίων ακινήτων, άγνωστο για ποιο λόγο).

Τι δεν θα γίνει; Αντίθετα με τα όσα εξήγγειλε ο κ. Καμμένος σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ στις 9 Ιουνίου, η νέα ΜΟΜΑ (ΜΟΜΚΑ) δεν θα έχει ανάμειξη στην κατασκευή των επενδύσεων. Ενώ οι επενδύσεις δεν θα εξαιρούνται από την κοινώς ισχύουσα διαδικασία αδειοδότησης, ως να επρόκειτο για την κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου