Ειδήσεις

Απάντηση της ΕΕ σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ, για την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες και έχει καλέσει την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια που στρέφεται κατά κράτους μέλους

Απάντηση έδωσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, αναφορικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ.

H Κομισιόν στην απάντηση που έδωσε μέσω της Ύπατης Εκπροσώπου Φ. Μογκερίνι, υπενθυμίζει ότι στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία και σύμφωνα με προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί ρητά υπέρ της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας, της εφαρμογής διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο.” Ακόμα σημειώνει ότι “η ΕΕ έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες και έχει καλέσει την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια που στρέφεται κατά κράτους μέλους ή οποιαδήποτε αιτία προστριβής ή τυχόν ενέργειες που θίγουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών” και επίσης τόνισε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους.

Η κα Μογκερίνι συνεχίζει αναφέροντας ότι η “ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένως ότι οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται” και υπενθύμισε ότι “οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μια από τις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες η Τουρκία καλείται να τηρήσει ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.”

Στην ερώτησή του ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, επικαλούμενος τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, που υποστήριξε δημοσίως ότι το Αγαθονήσι «ανήκει στην Τουρκία», ρώτησε την Κομισιόν αν είναι ενήμερη για αυτές τις επιθετικές δηλώσεις, αλλά και όσες έχουν προηγηθεί από την τουρκική κυβέρνηση, που αμφισβητούν ευθέως την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Επίσης ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε να μάθει με ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να αντιδράσει αποτελεσματικά η Επιτροπή, στην συνεχιζόμενη επιθετική πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, και συνολικά απέναντι στην ΕΕ.

 

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Θέμα: Απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ

Για ακόμα μία φορά η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί την εδαφική κυριαρχία ελληνικών νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος, με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας, Ομέρ Τσελίκ, να υποστηρίζει δημοσίως ότι το Αγαθονήσι «ανήκει στην Τουρκία».

Η δήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια των προκλητικών ενεργειών της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία αμφισβητεί επανειλημμένα τα αναγνωρισμένα σύνορα της Ελλάδας, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο.

Είναι επίσης θλιβερό και ανησυχητικό, μια τέτοια δήλωση να προέρχεται από τον Τούρκο Υπουργό, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα και για την ένταξη της Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα έχει διολισθήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια, ασκώντας μιας διαρκώς επιθετική, παραβατική και προσβλητική πολιτική, επιχειρώντας να εξάγει την κρίση που η ίδια έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Αντιπρόεδρος / Ύπατη Εκπρόσωπος:

1. Είναι ενήμερη για αυτές τις επιθετικές δηλώσεις, όπως και για όσες έχουν προηγηθεί από την τουρκική κυβέρνηση, που αμφισβητούν ευθέως την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας;

2. Με ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να αντιδράσει αποτελεσματικά στην συνεχιζόμενη επιθετική πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, και συνολικά απέναντι στην ΕΕ;

 

Απάντηση της Αντιπροέδρου κας Mogherini εξ ονόματος της Επιτροπής (26.6.2017)

Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία[1] και σύμφωνα με προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου[2], η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί ρητά υπέρ της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας, της εφαρμογής διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες[3] και έχει καλέσει την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια που στρέφεται κατά κράτους μέλους ή οποιαδήποτε αιτία προστριβής ή τυχόν ενέργειες που θίγουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Η ΕΕ υπογραμμίζει[4] επίσης την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους.

H ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένως ότι οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται. Πιο πρόσφατα, στις 28 Απριλίου 2017[5], η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος υπενθύμισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μια από τις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες η Τουρκία καλείται να τηρήσει ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.

 

04/07/2017

http://ec.europa.eu

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου