Ειδήσεις

Τον ανασχηματισμό βγάζει από το συρτάρι ο πρωθυπουργός

Ποιοι μετακινούνται, ποιοι έχουν «κλειδώσει» στην καρέκλα τους και ποιοι είναι «στο κόκκινο»

Το κλείσιμο της αξιολόγησης σήμανε  για την κυβέρνηση την ολοκλήρωση ενός κύκλου με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη ημέρα. Πληροφορίες του newpost.gr  αναφέρουν  πως οι εισηγήσεις που δεχόταν ο πρωθυπουργός, ακόμα και πριν από την υπογραφή της συμφωνίας του Λουξεμβούργου, ήταν η «αλλαγή σελίδας» να σηματοδοτηθεί μέσα  από έναν άμεσο μίνι ανασχηματισμό.

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αποκαλύψει ακόμα τις προθέσεις του όλα δείχνουν πως οι αλλαγές στα χαρτοφυλάκιαέχουν μετατεθεί για το φθινόπωρο υπό το φόβο πως σε άλλη περίπτωση το μήνυμα του πρωθυπουργού για «νέα αρχή»  θα  χαθεί μέσα στα «καλοκαιρινά μπάνια». Τον  Νοέμβριο, άλλωστε θα έχει κλείσει ήδη ένας χρόνος από τον τελευταίο ανασχηματισμό, ενώ με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας δίνει ένα τελευταίο κίνητρο, αλλά και μια ύστατη ευκαιρία στους υπουργούς να αποδείξουν ότι αξίζουν να παραμείνουν στη θέση τους.

Με την παρουσία του στη Διεθνή  Έκθεση Θεσσαλονίκης  το Σαββατοκύριακο 9-10 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα οριοθετήσει τους στόχους της κυβέρνησης, ενώ σημαντικές θεωρούν στο Μαξίμου και τις  γερμανικές εκλογές της  24ης Σεπτεμβρίου,  ως προς τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς που θα επηρεάσουν σημαντικά ζητήματα, όπως το χρέος και η έξοδος στις αγορές.

Το σίγουρο είναι πως ο πρωθυπουργός την ώρα του ανασχηματισμού θα έχει στο συρτάρι του ένα φάκελο με την πρόοδο των χαρτοφυλακιών, το νομοθετικό έργο που τρέχουν, ενώ και η δημόσια εικόνα και παρουσία των υπουργών αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Ευ. Τσακαλώτος ή Γ. Χουλιαράκης

Όπως είχε δημοσιεύσει πρόσφατα το newpost.gr δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν πως το «κλειδί» του ανασχηματισμού κρατά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κατά πόσο ο υπουργός των Οικονομικών επιθυμεί να βάλει την δική του «σφραγίδα» στην έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 επιτυγχάνοντας την έξοδο στις αγορές και τη λύση για το μεσοπρόθεσμο χρέος.

Όλα αυτά τη στιγμή που εκτιμάται πως η διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε τον ανέδειξε ως τον πλέον αξιόπιστο συνομιλητή των εταίρων ενόψει της γ΄ αξιολόγησης. Και αυτό θεωρείται το πιο καθαριστικό στοιχείο για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα επιθυμούσε σύντομα την μετακίνησή του σε κάποιο άλλο χαρτοφυλάκιο.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο η επικοινωνιακή κρίση του περασμένου Φεβρουαρίου να έχει αφήσει τα αποτυπώματα της στις σχέσεις του με το Μαξίμου που να τον οδηγήσουν τελικά στην έξοδο από την οδό Νίκης.

Σε μια τέτοια περίπτωση σχεδόν σίγουρος αντικαταστάτης του, τουλάχιστον αυτή την ώρα, φαίνεται  να είναι ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος χαίρει  της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι μεγάλο μέρος των απαντήσεων προς τους δημοσιογράφους μετά τη συμφωνία του Λουξεμβούργου ανέλαβε να τις δώσει ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός των Οικονομικών με την παρότρυνση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ένα τέτοιο σενάριο φέρνει τον άτυπο επικεφαλής της ομάδας των «53+» πιο κοντά είτε στο υπουργείο Οικονομίας, να αναλαμβάνει το κομβικό κομμάτι των επενδύσεων, ή ως υπερυπουργού στο ρόλο του συντονιστή των οικονομικών χαρτοφυλακίων. Ο τελευταίος ρόλος, ωστόσο προσκρούει στις αρμοδιότητες που έχει αυτή τη στιγμή ο Γιάννης Δραγασάκης.

Οι αλλαγές στα χαρτοφυλάκια

Πληροφορίες αναφέρουν πως και ο Νίκος  Παππάς θεωρείται ότι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αναλαμβάνοντας έναν πιο κεντρικό ρόλο σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο.

Το χαμένο έδαφος που υπάρχει στο κομμάτι των επενδύσεων έχει μετατρέψει σε «καυτή» την καρέκλα του Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος πρέπει να τρέξει πολύ το επόμενο διάστημα αν θέλει να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του.

Για τις αλλαγές  που θα κάνει ο πρωθυπουργός  στις υπουργικές καρέκλες θα λάβει υπόψιν του και τις ισορροπίες που υπάρχουν μέσα στο κόμμα. Ήδη η γκρίνια από τους «53+» για τους Γιάννη Μουζάλα και Νίκο Τόσκα έχει εκφραστεί ποικιλοτρόπως ακόμα και μέσα σε συνεδριάσεις των Κεντρικών Επιτροπών  σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, τη διαχείριση του ζητήματος, αλλά και το ρόλο και τις ενέργειες της αστυνομίας σε μια σειρά από γεγονότα, όπως οι εκκενώσεις χώρων κατάληψης.

Δεν πρέπει να αγνοηθεί και η πρόσφατη κόντρα 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με το Νίκο Κοτζιά με αφορμή ερώτησή τους στη Βουλή για τις επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών και τον τρόπο που εξωθεσμικά επέλεξε να απαντήσει ο υπουργός των Εξωτερικών πως είναι αναρμόδιος.  Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr οι τόνοι σε αυτό το επεισόδιο έπεσαν εξαιτίας  του Κυπριακού και των σημαντικών συζητήσεων του υπουργού στην Ελβετία που είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Ωστόσο το γεγονός πως οι 3 βουλευτές  Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Τόσκας και η Γεωργία Γεννιά συνθέτουν τη δύναμη «Πράττω» μέσα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δίνει μια ιδιαίτερη δυναμική στην παρουσία των δυο πρώτων στο κυβερνητικό σχήμα. Σε αυτό το περιβάλλον τα περιθώρια κινήσεων ακόμα και του πρωθυπουργού, μέσα στη «στενή αριθμητική» των 153 βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι σαφές πως εξαρτώνται από τις επί μέρους σχέσεις και ομάδες που συνθέτουν την πλειοψηφία.

Σκέψεις για μετακίνηση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου από το Πεντάγωνο δεν φαίνεται να υπάρχουν αυτή την ώρα. Κάτι τέτοιο είναι σίγουρο πως θα προϋπέθετε τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου των ΑΝΕΛ. Την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού χαίρει και το δίδυμο στο υπουργείο Υγείας, ενώ οι εξελίξεις και το έργο που τρέχει δεν αφήνει πολλά περιθώρια αλλαγών στα υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Επιτυχημένη θεωρείται από το Μαξίμου και η θητεία του Δημήτρη Τζανακόπουλου στο κομμάτι της  επικοινωνίας της κυβέρνησης.

Αυτό που αναμένεται να διερευνηθεί σε μεγάλο βάθος, όταν έρθει η ώρα του ανασχηματισμού, είναι ο «πάγκος» που υπάρχει μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα και ευρύτερα στο κόμμα, προκειμένου νέα πρόσωπα να αναλάβουν σε πόστα που ο πρωθυπουργός θα κρίνει ότι  χρειάζεται «νέο αίμα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου