Ειδήσεις

Εφικτή η αυτοδυναμία ακόμη και με επτακομματική Βουλή

Με το ευρύτατο προβάδισμα που κατέγραψαν οι ευρωεκλογές για τη Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρείται, όπως καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις έως και πλέον ελάχιστα 24ωρα πριν από τις εθνικές εκλογές, η προσοχή και το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνονται αφενός και κυρίως στο εάν ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, και αφετέρου στο πόσα κόμματα θα συναποτελούν τη νέα Βουλή.

Τα δύο αυτά έχουν, βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου άμεση σχέση, καθώς ως γνωστόν η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος εξαρτάται άμεσα από το άθροισμα του ποσοστού των κομμάτων που δεν θα συγκεντρώσουν το απαραίτητο 3% για την είσοδό τους στη Βουλή. Πέραν τούτου, «κλειδί» για την αυτοδυναμία θεωρείται και το ποσοστό της αποχής: Γενικώς η αποχή ενισχύει εμμέσως το πρώτο κόμμα, ενώ ειδικώς, για την παρούσα εκλογική αναμέτρηση –ο χαρακτήρας της οποίας διαφοροποιείται όλων των προηγουμένων καθώς διεξάγεται εν μέσω θέρους– εκτιμάται πως θα λειτουργήσει υπέρ της Ν.Δ.: το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με το οποίο η διαφορά υπέρ της είναι μη αναστρέψιμη, πιθανολογείται πως θα κρατήσει μακριά από τις κάλπες ψηφοφόρους οι οποίοι θα επέλεγαν ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή θα κινητοποιήσει μαζικά τους «γαλάζιους», ακριβώς επειδή το μείζον διακύβευμα είναι η εξασφάλιση της αυτοδυναμίας.

Εντός αυτού του πλαισίου είναι που η προσοχή στρέφεται σε εκείνα τα τρία μικρά κόμματα (Χρυσή Αυγή, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25) των οποίων η εκλογική «τύχη» κάθε άλλο παρά μπορεί να προεξοφληθεί, βάσει των ευρημάτων όλων των έως σήμερα δημοσκοπήσεων. Από την ανάλυση αυτών ακριβώς των ευρημάτων, προκύπτει το συμπέρασμα πως το ενδεχόμενο να σχηματίσει η Ν.Δ. αυτοδύναμη κυβέρνηση την επομένη των εκλογών είναι υπαρκτό, ακόμα και στην περίπτωση που διαμορφωθεί ακόμα και επτακομματική Βουλή, δηλαδή ακόμα και στην περίπτωση που έχουν κοινοβουλευτική παρουσία και τα προαναφερθέντα τρία μικρά κόμματα. Βεβαίως, σε μια τέτοια περίπτωση, ο πήχυς για την αυτοδυναμία της Ν.Δ. ανεβαίνει: Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, για κάθε 1% που θα λάβουν τα κόμματα τα οποία δεν θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, μειώνεται αντιστοίχως κατά 0,4% το ποσοστό που είναι αναγκαίο για αυτοδυναμία.

Καθώς η χώρα βρίσκεται μία ανάσα πλέον από τις κάλπες, το κλίμα πόλωσης μέσα στο προαναφερθέν πλαίσιο κορυφώνεται και εξ αντικειμένου πιέζει ασφυκτικά τα μικρότερα κόμματα, ενώ παράλληλα έχει αποτυπωθεί στις τελευταίες έρευνες πως πολύ μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος δηλώνει ότι επιθυμεί σχηματισμό σταθερής και αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε τελευταία (24-26 Ιουνίου) έρευνα της εταιρείας για το ΣΚΑΪ, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσε πως θεωρεί καλύτερο για τη χώρα να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. ανήλθε στο 36% – τρεις μονάδες περισσότερο σε σχέση με την ακριβώς προηγούμενη μέτρηση. Στην ίδια δημοσκόπηση εμφανίζεται η Ν.Δ. να κατακτά αυτοδυναμία σε όλα τα πιθανά σενάρια (πεντακομματικής, εξακομματικής ή και επτακομματικής Βουλής) με έδρες από 155 έως 164.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου