Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου, αναμένεται να ξεκινήσει το μεγάλο έργο για την αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας στα λιμάνια Ακαντιάς, Αγγέλων και Κολόνας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “δημοκρατικής”, το Κ.Α.Σ. έδωσε στις 24 Ιουνίου το πράσινο φως και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπήρχαν ουσιαστικές παρατηρήσεις. Πλέον αναμένεται η υπογραφή της εισηγήσεως της αρμόδιας επιτροπής του ΚΑΣ από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για να ξεκινήσει και επισήμως το έργο, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.
Οι διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί είναι πως η προεκλογική περίοδος δεν έχει επηρεάσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες κι έτσι μετά τον σκόπελο του ΚΑΣ, που αρχικά δεν είχε υπολογιστεί, όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει το έργο, που θα μετατρέψει τα λιμάνια της Ρόδου σε “αστακούς”.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει λεπτομερής σχεδιασμός από την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλή εξυπηρέτηση των επιβατών, καθώς οι εργασίες θα ξεκινήσουν στη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου και ευλόγως διατυπώθηκαν ανησυχίες, ωστόσο η όχληση -όπως διαβεβαίωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας μιλώντας στη «δ»- θα είναι η χαμηλότερη δυνατή.
Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία “G4S”, είναι εκείνη που προκρίθηκε στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου και ανέλαβε το έργο για την αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας στα λιμάνια Ακαντιάς, Αγγέλων και Κολόνας.
Στον διαγωνισμό, που διεξήχθη στις 30 Οκτωβρίου 2018, κατέθεσαν προσφορά δύο υποψήφιοι και έγινε αποδεκτή μόνο η προσφορά της εταιρείας “G4S” με βαθμό αξιολόγησης 100,85.
Η “G4S”, είναι ένας από τους κορυφαίους ομίλους ιδιωτικής ασφάλειας στον κόσμο και, ταυτόχρονα, ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης με 620.000 υπαλλήλους σε 120 χώρες.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού €3.526.127,24 θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα 6 μηνών, από την υπογραφή της σύμβασης.
Αστακός… κάθε λιμάνι
Το νέο σύστημα ασφαλείας, που θα μετατρέψει κάθε ένα από τα τρία λιμάνια (Ακαντιά, Αγγέλων, Κολόνας) σε “αστακό”, προβλέπει την ανάπτυξη και εγκατάσταση κατάλληλων συστημάτων επιτήρησης ασφαλείας, ελέγχου ασφαλείας και ελέγχου πρόσβασης, τα οποία να καθιστούν δυνατές μόνιμες και προσωρινές αναγνωρίσεις, για το προσωπικό και τους χρήστες, τους επισκέπτες και ενίοτε τους επιβάτες οι οποίοι θα πρέπει να μπορούν να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους με κάρτες επιβίβασης, εισιτήρια κλπ. Δηλαδή θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι όσα άτομα εισέρχονται στη λιμενική εγκατάσταση έχουν συγκεκριμένη εργασία, ή είναι χρήστες ταυ λιμένα, ή προσωπικό, ή επισκέπτες, οι οποίοι εισέρχονται προς εξυπηρέτηση υπόχρεων στον Κώδικα ISPS πλοίων.
Παράλληλα και συνδυαστικά, θα πρέπει να διασφαλίζεται η διαρκής επιτήρηση της ασφαλούς λειτουργίας των ζωτικών χώρων των λιμενικών εγκαταστάσεων και του λιμένα με μέσα εποπτείας, αποτροπής και προστασίας. Η παρούσα προμήθεια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου (ΔΛΤΝΔ) στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου, αρθρωτού, πλήρως παραμετροποιημένου και επεκτάσιμου, σύγχρονου συστήματος διαχείρισης ασφάλειας ΙSΡS για τις λιμενικές εγκαταστάσεις του και τα ζωτικά σημεία του, με δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης από το Κέντρο Ελέγχου Ασφαλείας Λιμενικών Εγκαταστάσεων, και εναλλακτικά, προκειμένου να διασφαλίζεται η επιχειρησιακή συνέχεια σε περίπτωση αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, από το Κέντρο Ελέγχου Επιβατών Αγγέλων και το Κέντρο Ελέγχου Επιβατών Ακαντιάς.
Πρωτοποριακή εφαρμογή
Κύριος σκοπός του έργου είναι η πλήρης συμμόρφωση του ΔΛΤΝΔ με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τη προστασία των κρίσιμων υποδομών θαλασσίων μεταφορών/λιμένων, την ενίσχυση της παρεχόμενης ασφάλειας και τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών εξυπηρέτησης κρουαζιέρας, ημερόπλοιων (εσωτερικές πλωτές μεταφορές, υπόχρεες και μη στον Κώδικα ΙSΡS) και άλλων, υψηλής επικινδυνότητας, πλοίων, καθώς και των απαιτήσεων των εταιρειών κρουαζιέρας, γι αυτό και πρόκειται για πρωτοποριακό έργο καθώς τα συστήματα θα εφαρμοσθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Σύγχρονος τρόπος ελέγχου
σε όλα τα επίπεδα
Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της παρεχόμενης ασφάλειας των διακινουμένων και των εγκαταστάσεων, η οποία θα ενισχύει μέτρα και μέσα, εφόσον διατίθενται ήδη στο λιμάνι. Ο έλεγχος των εισερχομένων και εξερχομένων στο χώρο, αποτελεί κομβικό στοιχείο στην ενίσχυση της ασφάλειας και ο σύγχρονος τρόπος ελέγχου που καθιερώνεται με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό θα συντελέσει στην αναβάθμιση, τόσο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το διεθνές επιβατικό κοινό και τους χρήστες, όσο και στην εικόνα και τη θέση του Δ.Λ.Τ. στο ευρωπαϊκό δίκτυο θαλασσίων μεταφορών και λιμένων.
Τι περιλαμβάνει
Το έργο αφορά στην προμήθεια κι εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Ρόδου (Ακαντιάς, Αγγέλων, Κολόνας), για τον έλεγχο πρόσβασης εισερχομένων οχημάτων και χρηστών, ηλεκτρονικών περιπολιών, επιτήρησης λιμενικών εγκαταστάσεων και χώρων εκμετάλλευσης του ΔΛΤΝΔ, καθώς και ακτινοσκοπικού ελέγχου επιβατών και καταγραφής της κάρτας επιβίβασής τους σε υπόχρεους κατά τον ISPS πλόες.
24ωρη παρακολούθηση
σε στεριά και θάλασσα
Η φιλοσοφία σχεδίασης του παραπάνω συστήματος έχει γίνει με γνώμονα την ασφάλεια αφενός με την 24ωρη παρακολούθηση των παραπάνω λιμενικών εγκαταστάσεων στην στεριά και τη θάλασσα, εντός και εκτός αυτής καθώς και των πλοίων που ελλιμενίζονται, με κάθε καιρό και ορατότητα, αδιαλείπτως, και αφετέρου τον έλεγχο της πρόσβασης προσώπων (επιβατών, προσωπικού λιμένα και πλοίων κ.λπ.) και κάθε οχήματος εντός των εγκαταστάσεων ώστε να είναι σε πλήρη συμφωνία με τις απαιτήσεις του κώδικα ISPS.
Η δαπάνη της προμήθειας και εγκατάστασης του έργου ανέρχεται στο συνολικό ποσό των €3.526.127,24, συμπεριλαμβανομένου του ισχύοντος Φ.Π.Α. (24%). Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.
https://www.dimokratiki.gr/05-07-2019/ta-limania-tis-podoy-stin-nea-epochi-xekina-to-megalo-ergo-gia-tin-anavathmisi-ton-systimaton-asfaleias/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.