Ειδήσεις

Προς άρση το ταξιδιωτικό “μπλόκο” στη Μ. Βρετανία

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, μετά τη Γερμανία, για τον ελληνικό τουρισμό, το άνοιγμα της οποίας κρίνεται από τους επιχειρηματίες του χώρου πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της φετινής σεζόν και την πορεία των εσόδων. Τα νούμερα το αποδεικνύουν: μόνο την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, καταγράφηκαν 3,5 εκατ. αφίξεις και 2,5 δισ. έσοδα. Μελέτη του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ έδειξε επίσης πως το 26% των δαπανών των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο δεύτερο τρίμηνο και το 63% στο τρίτο.

Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των Βρετανών τουριστών ήταν 733 ευρώ, η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση 84 ευρώ, η μέση διάρκεια παραμονής 8,7 ημέρες και οι top-3 προορισμοί στην Ελλάδα είναι τα Ιόνια Νησιά, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη. Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κως και Ρόδος περιλαμβάνονται στους προορισμούς με μεγάλη εξάρτηση από τη βρετανική παρουσία.

Και ενώ οι αφίξεις από τη Μεγάλη Βρετανία θεωρούνται σημαντικές στο σκέλος των εισπράξεων, το επιδημιολογικό προφίλ της και η τακτική που ακολουθήθηκε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν παύουν να αποτελούν “δίκοπο” μαχαίρι για την τουριστική αγορά.

Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα από την 1η Ιουλίου, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επέκτεινε τη δυνατότητα εισόδου για τους μονίμους κατοίκους τρίτων χωρών (Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα) και παράλληλα δόθηκε το πράσινο φως για την πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια, δεν επιτρέπονται μέχρι τις 15 Ιουλίου οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Εκτιμάται όμως πως, όσον αφορά τη βρετανική αγορά, οι πτήσεις θα επιτραπούν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο, ειδικά μετά και τη θετική απόφαση που έλαβε η βρετανική κυβέρνηση για την Ελλάδα.

“Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να ανοίξουμε και για τη Μεγάλη Βρετανία στις 15 Ιουλίου. Θα ήμουν ευτυχής αν το καταφέρναμε αυτό και για τη Σουηδία. Ό,τι κάνουμε όλο αυτό το διάστημα, το κάνουμε υπό την καθοδήγηση των ειδικών”, ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης από την επίσκεψή του στην Κρήτη.

Το παρασκήνιο

Την Παρασκευή, οι αρχές της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσαν τη λίστα με τις χώρες, οι πολίτες των οποίων δεν θα υπόκεινται σε καραντίνα.

Συγκεκριμένα από τις 10 Ιουλίου, αν οι ταξιδιώτες των συγκεκριμένων χωρών δεν έχουν επισκεφτεί ή έχουν κάνει στάση σε κάποια άλλη χώρα, τότε δεν θα υπόκεινται σε περίοδο καραντίνας. Αν δεν ισχύσει το παραπάνω, τότε θα κρίνεται υποχρεωτική 14ήμερη καραντίνα μέσω αυτο-απομόνωσης.

Στη λίστα περιλήφθηκε τελικά και η Ελλάδα, αν και νωρίτερα ο υπουργός μεταφορών της Μεγάλης Βρετανίας δήλωνε ότι δεν θα είναι στον κατάλογο, παρά το θετικά επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάζει, μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως αντίποινα για την ελληνική στάση.

Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, αλλά και βασικοί ανταγωνιστές του ελληνικού Τουρισμού στη Μεσόγειο, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Κροατία περιλαμβάνονται επίσης στη “λευκή” λίστα. Από τον κατάλογο εξαιρούνται μεταξύ άλλων οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Κίνα, η Πορτογαλία, και το Μεξικό.

Το “κόστος”

Υπενθυμίζεται πως ακόμη δεν επιτρέπονται οι πτήσεις από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, δύο αγορές που είναι άγνωστο πότε θα ανοίξουν. Από τις δύο αυτές χώρες και τη Μεγάλη Βρετανία μπήκαν την προηγούμενη χρονιά στο τουριστικό “καλάθι” περίπου 4 δισ. ευρώ από τα συνολικά 18,2 δισ. που ήταν οι εισπράξεις. Από τις ΗΠΑ, την τρίτη σε σειρά σημαντικότερη αγορά, πέρσι ήρθαν στην Ελλάδα 1,2 εκατ. επισκέπτες, αφήνοντας 1,18 δισ. συνολικά. Οι Ρώσοι τουρίστες (583 χιλιάδες το 2019) άφησαν πέρσι 433 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως οι επιχειρηματίες του χώρου δεν αναμένουν φέτος περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ στο ταμείο, και αυτά στην καλύτερη των περιπτώσεων. Οι απώλειες είναι μεγάλες καθώς πριν το ξέσπασμα του κορονοϊού τα έσοδα αναμένονταν να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ, περισσότερα κατά 1,5 δισ. τουλάχιστον σε σύγκριση με τις περσινές εισπράξεις.

Πηγή: capital.gr

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου