Την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που καταργεί το δικαίωμα των γυναικών σε άμβλωση σχολίασε επικριτικά η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σε σχετική συζήτηση που διεξήχθη παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου για θέματα Ισότητας, κ. Helena Dalli.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, αναλύοντας τα στατιστικά σε παγκόσμια κλίμακα, κατέληξε ότι η ποινικοποίηση των αμβλώσεων δεν λειτουργεί αποτρεπτικά αλλά αντιθέτως οδηγεί σε μη ασφαλείς για τη ζωή των εγκύων ιατρικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η δικαστική πλειοψηφία που κατέληξε στην αναχρονιστική ρύθμιση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη αμερικανική κοινωνία που τίθεται υπέρ του δικαιώματος με ποσοστό 60%.
Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ υπογράμμισε ότι τα κορυφαία κοινωνικά θέματα που προβληματίζουν δεν αντιμετωπίζονται με απαγορεύσεις αλλά με αποφάσεις που ενώνουν και δεν διχάζουν. Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. οφείλουν οργανωμένα να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τη σεξουαλική βία, να διαπαιδαγωγούν τους εφήβους για τη σεξουαλικότητα, την αντισύλληψη, την εγκυμοσύνη, τις σχετικές ιατρικές υπηρεσίες αλλά και τη μεταγεννητική φροντίδα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της κ. Βόζεμπεργκ:
«Κύριοι συνάδελφοι,
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που καταργεί το δικαίωμα των γυναικών σε άμβλωση υπό προϋποθέσεις μετά 50 χρόνια είναι τεράστιο πλήγμα στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Διότι το δικαίωμα αυτό, μαζί με την αντισύλληψη (το 1965) και την αποποινικοποίηση σχέσεων προσώπων ίδιου φύλου (2003) έχουν κατοχυρωθεί στο ίδιο άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ.
Επιπρόσθετα, η δικαστική πλειοψηφία που κατέληξε στην αναχρονιστική ρύθμιση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη αμερικανική κοινωνία που τίθεται υπέρ του δικαιώματος με ποσοστό 60%. Πέραν όμως του οπισθοδρομικού χαρακτήρα της, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι εμφανώς επικίνδυνη. Διότι δεν εκτίμησε ορθά όσα συμβαίνουν παγκοσμίως σήμερα, μεταξύ των οποίων:
Ότι λόγου χάριν 60% από 121 εκατομμύρια εγκυμοσύνες ακούσιες καταλήγουν σε άμβλωση.
Ότι η ποινικοποίηση των αμβλώσεων δεν λειτουργεί αποτρεπτικά αλλά αντιθέτως οδηγεί σε μη ασφαλείς για τη ζωή των εγκύων ιατρικές υπηρεσίες. Ότι οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί ιδρύουν ανισότητες μεταξύ οικονομικά ασθενών γυναικών που αδυνατούν να μεταβούν σε γειτονικές χώρες προς επίλυση του προβλήματός τους. Ότι επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό ευθύνονται για τον θάνατο εφήβων 15 έως 19 ετών.
Συνάδελφοι,
Τα κορυφαία κοινωνικά θέματα που προβληματίζουν δεν αντιμετωπίζονται με απαγορεύσεις. Στην ΕΕ έχουμε υποχρέωση να προβαίνουμε σε αποφάσεις που ενώνουν και δεν διχάζουν. Τα κράτη μέλη θα όφειλαν οργανωμένα με σεβασμό πάντοτε στην επικουρικότητα να προβούν σε αποποινικοποίηση της άμβλωσης, να καταπολεμούν αποτελεσματικά τη σεξουαλική βία, να διαπαιδαγωγούν τους εφήβους για τη σεξουαλικότητα, αντισύλληψη, εγκυμοσύνη, ιατρικές υπηρεσίες, μεταγεννητική φροντίδα.
Ο κόσμος αλλάζει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των δημοκρατικών αξιών στεκόμαστε με το βλέμμα στις επόμενες γενεές σοβαρά και υπεύθυνα. Θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώθηκαν με αγώνες πολλών ετών απαιτούν την αδιάλειπτη προστασία μας και θα την έχουν».