Ειδήσεις

Νέα έξαρση του κορωνοϊού – Πάνω από 1.800 με σοβαρή λοίμωξη τις τελευταίες 6 εβδομάδες

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα «χτυπάει» τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους ο κορωνοϊός, στη χώρα μας, αποδεικνύοντας την αντοχή, την προσαρμογή και την επιμονή του, πέντε χρόνια μετά την εμφάνισή του. Στα νοσοκομεία χθες νοσηλεύονταν πάνω από 400 ασθενείς με τους 78 να είναι σε Μονάδες, ενώ οι εισαγωγές το περασμένο 24ωρο άγγιξαν τις 100.

Το φετινό καλοκαιρινό ξέσπασμα του κορονοϊού δεν θυμίζει μεν τα αντίστοιχα στις αρχές της πανδημίας, ωστόσο, δεν είναι αμελητέο, καθώς έχει οδηγήσει τις τελευταίες έξι εβδομάδες πάνω από 1.800 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη covid στα νοσοκομεία.

Οι δεκάδες εισαγωγές ημερησίως και οι εκατοντάδες νοσηλείες, δηλαδή οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες», αποτυπώνουν ένα δυνατό επιδημικό κύμα κορωνοϊού, που πλέον βρίσκεται στην κορύφωσή του, όπως μαρτυρά ο βαρύς αριθμός των θανάτων.

Στην χθεσινή, εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφέρονται 22 θάνατοι, όταν ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες δεν ξεπερνούσε τους 8. Η σύγκριση δε με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 είναι επίσης απογοητευτική, καθώς οι θάνατοι ήταν λιγότεροι (18) έναντι των 22 αυτής της εβδομάδας.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κατά του κορωνοϊού στους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους και η φθίνουσα ανοσία από τυχόν προηγούμενη νόσηση είναι βασικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το επιδημικό κύμα, το δεύτερο από την αρχή του έτους.

Το προηγούμενο ξέσπασμα της λοίμωξης covid αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς φαίνεται ότι πρόσφερε κάποια ανοσία στον πληθυσμό, που όμως τώρα έχει μειωθεί πολύ. Ο συγχρωτισμός, τα ταξίδια, οι έξοδοι που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη περίοδο σε συνδυασμό με την μηδενική ή χαμηλή προστασία έναντι του κορωνοϊού οδήγησαν εύκολα σε νέα έξαρση.

Τρεις μήνες νωρίτερα, οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας δεν ξεπερνούσαν τους 80 και καταγράφονταν μονοψήφιος αριθμός εισαγωγών.

Τέλος Μαρτίου είχαν αναφερθεί μόλις επτά εισαγωγές σε όλη τη χώρα. Ενώ μέσα Μαρτίου ο διοικητής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» είχε κάνει με ανάρτησή του γνωστό πως για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, τον Φεβρουάριο του 2020, ολοκληρώθηκε εφημερία του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος της χώρας χωρίς καμία εισαγωγή ασθενούς με κορωνοϊό.

Ανεμβολίαστοι 9 στους 10 άνω των 60 χρόνων

Υπενθυμίζεται πως ο εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κορωνοϊού σε ετήσια βάση είναι αναγκαίος για τους ηλικιωμένους, όπως ακριβώς γίνεται και με την εποχική γρίπη. Προς το παρόν, όμως, και παρά το γεγονός ότι οι μνήμες της πανδημίας δεν είναι πολύ μακρινές, ο στόχος ετήσιας αναμνηστικής δόσης για τις ευπαθείς ομάδες δεν επιτυγχάνεται.

Παρά τις αυστηρές συστάσεις των ειδικών, οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι παραμένουν ακάλυπτοι, αποτελώντας τον εύκολο στόχο του κορωνοϊού, που κυκλοφορεί ήπια μεν αλλά προκαλεί μεγάλη επιβάρυνση στην υγεία των ατόμων της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 15 Απριλίου 2024 εμβολιάστηκε με το εμβόλιο του κορωνοϊού μόλις το 7,1% των ατόμων 60-69 ετών.

Το ποσοστό για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών ανήλθε σε 11,6% και για τους πολίτες άνω των 80 ετών σε 8,8%. Αξιοσημείωτα χαμηλό είναι το ποσοστό εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας της χώρας μας (μόλις 4,4%).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ    06.07.2024 16:38

    Σχετικά με την έξαρση νέου επιδημικού κύματος του κορωναίου θέλω να τονίσω την αναγκαιότητα της απαραίτητης προσοχής στους φορείς του ιού ο οποίος απενεργοποιήθηκε εν μέρει με τον εμβολιασμό ενός αποτυχημένου εμβολίου που αδυνατίζει το σώμα απομυζώντας ATPs όμως επειδή ο ιός έχει εκπεμπόμενη ακτινοβολία ενδεχομένως από μέρη του σώματος όπως οι οφθαλμοί που εκπέμπουν ακτινοβολία, φως με μήκη κύματος του ιού επιτρέποντας την αλλοίωση κυττάρων και ιστών υγιούς ευάλωτης ομάδας ατόμου και δημιουργώντας τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για τη μετάδοση του. Πιστεύω ότι θα πρέπει να προσεχτεί και η ομάδα των ατόμων που ήταν φορείς αλλά εμβολιάστηκαν και κυρίως τα άτομα σε σωματική ανάπτυξη τα παιδιά και με νέο εμβόλιο για την αποφυγή εκδήλωσης συμπτωμάτων στη μετέπειτα ζωή τους.

    ΥΠΟΓΡΑΦΗ,
    ΚΩΣΤΑΣ Α.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ,ΑΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,ΚΑΤΟΧΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ,ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ,ΜΕΛΟΣ ΤΕΕ,ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ.
    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ:ΟΜΗΡΩΝ 12 ΚΑΙΒΑΡΒΟΓΛΗ,ΤΡΙΠΟΛΗ,22100,ΚΙΝ.ΤΗΛ:6989561101

Σχολιασμός άρθρου