Τοπικές Ειδήσεις

Συνέδριο ΟΛΜΕ: Τέθηκε ζήτημα διαβίωσης των καθηγητών στις παραμεθόριες περιοχές

Με… γεμάτες τις βαλίτσες επιστρέφουν από την Αθήνα τα μέλη της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου που παραβρέθηκαν στο συνέδριο της ΟΛΜΕ, επιτυγχάνοντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Ειδικότερα, στο συνέδριο της ΟΛΜΕ ψηφίστηκε ομοφώνως η πρόταση της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου που περιελάμβανε αιτήματα για τους καθηγητές της νησιωτικής και ορεινής Ελλάδας, ως βασική θέση της ΟΛΜΕ για την επόμενη διετία!
Η πρόταση κατατέθηκε υπογεγραμμένη από όλους τους αντιπροσώπους της Δωδεκανήσου καθώς και αντιπροσώπους από όλες τις νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπως επίσης και από την ορεινή Ελλάδα.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου Αντώνης Κουφού, η καλή συνεργασία έφερε αυτό το πρωτόγνωρο αποτέλεσμα.
«Η Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου με θέσεις που έφεραν τις υπογραφές όλων των αντιπροσώπων από τα Δωδεκάνησα και πολλών αντιπροσώπων από νησιωτικές και ορεινές περιοχές όλης της Ελλάδας, πέτυχε την ομόφωνη ψήφιση των θέσεων σχετικά με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την υιοθέτησή τους ως επίσημη θέση της ΟΛΜΕ για την επόμενη διετία.
Η απόφαση αυτή δεσμεύει την Ομοσπονδία ώστε να κινηθεί προς την κατεύθυνση υλοποίησης των παραπάνω αιτημάτων ως ζήτημα πρώτης γραμμής πλέον.
Είμαστε υπερήφανοι που επιτύχαμε με συναίνεση και συνεργασία ένα αποτέλεσμα που σκοπό έχει να οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των καθηγητών στην ακριτική και νησιωτική Ελλάδα.
Είναι αυτονόητο ότι ως Α `ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου θα ασκούμε διαρκή πίεση στο νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας προκειμένου από την πρώτη κιόλας συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να τεθούν στο τραπέζι τα προβλήματα των συναδέλφων μας», δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου.


Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Στο 21ο συνέδριο της Ομοσπονδίας των καθηγητών που διεξήχθη στην Αθήνα από 1-3 Ιουλίου, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου πέτυχε την ομόφωνη έγκριση από το σώμα των αντιπροσώπων, του κειμένου των θέσεων που κατατέθηκε σχετικά με τα ζητήματα διαβίωσης των καθηγητών σε παραμεθόριες περιοχές.
Πρόκειται για ζητήματα που απασχολούν εντόνως την εκπαιδευτική κοινότητα της Δωδεκανήσου και ιδιαιτέρως της νησιωτικής Ελλάδας καθώς επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα της καθημερινότητας των εκπαιδευτικών που ζουν και εργάζονται στην περιοχή μας και κυρίως όσων έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας που καλούνται να επωμιστούν και το κόστος των ενοικίων. Πέρα ωστόσο από το κόστος των ενοικίων ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην περιοχή μας είναι η εύρεση κατοικίας που αποδεικνύεται σε μείζον κοινωνικό ζήτημα, καθώς -όπως πολλές φορές έχει αναδείξει η «δ»- τα διαθέσιμα προς μίσθωση σπίτια δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.
Οι εκπαιδευτικοί, μεταξύ άλλων ζητούν, τον διπλασιασμό του επιδόματος παραμεθορίου, ειδικό επίδομα διαβίωσης, επαναφορά του μέτρου της επιδότησης αγοράς κατοικίας αλλά και κοινωνικές κατοικίες για εκπαιδευτικούς. Επιπλέον ζητούν και την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ όπως ίσχυσε πριν από το 2025.
Αναλυτικά, οι θέσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου και ομοφώνως ψηφίστηκε από την ΟΛΜΕ περιλαμβάνουν:
-Διπλασιασμό του επιδόματος παραμεθορίου.
-Ειδικό επίδομα διαβίωσης – κίνητρο ανάλογα με τη δυσκολία διαβίωσης/κόστος σε κάθε νησί
-Επαναφορά Επιδότησης αγοράς κατοικίας με 10ετή παραμονή στην παραμεθόριο
-Κοινωνικές κατοικίες για εκπαιδευτικούς
-Επαναφορά του καταργημένου ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στις παραμεθόριες περιοχές, όπως ίσχυε πριν το 2015.
-Μεταφορικό Ισοδύναμο για όλους τους καθηγητές.
-Έγκαιρη καταβολή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου
-Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για μόνιμους και αναπληρωτές καθηγητές.
-Επιδότηση ενοικίου
-Επαναφορά του επιδόματος διαμονής από τους νησιωτικούς Δήμους

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου