Στην ανάπτυξη του θεσμού της κατ’ οίκον νοσηλείας, ο οποίος, αν και απόλυτα χρήσιμος για ασθενείς με σοβαρές χρόνιες ασθένειες, ασθενείς που χρήζουν μετανοσοκομειακής φροντίδας και ασθενείς που δεν δύναται να μετακινηθούν από το σπίτι τους, δεν έχει αναπτυχθεί στον βαθμό που θα έπρεπε στην Ελλάδα, προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας. Ηδη το υπουργείο έχει καταλήξει σε 15 νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που θα αναπτύξουν ένα πιλοτικό δίκτυο υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας και τα οποία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα πρέπει έως τον Σεπτέμβριο του 2016 να λειτουργούν πλήρως με ενιαίες διαδικασίες (διάρθρωση, μητρώο, συνταγογράφηση, πρωτόκολλα κ.ά.) και με απώτερο στόχο να αποτελέσουν τη «βάση» για τη δημιουργία αντίστοιχων υπηρεσιών στο ΕΣΥ ανά την περιφέρεια. Πρόκειται για τα νοσοκομεία της Αττικής Αγιοι Ανάργυροι, Σισμανόγλειο, Σωτηρία, Νέα Ιωνία, Αττικόν, Μεταξά, και των Μυτιλήνης, Δράμας, Λαμίας, Βόλου, Κατερίνης, τα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας και Αιγινίου καθώς και το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Αγίων Θεοδώρων.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για τη σύσταση του πιλοτικού δικτύου, οι υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας παρέχονται σε πολίτες που έχουν νοσηλευτεί και χρήζουν μετανοσοκομειακής φροντίδας υγείας, πολίτες που χρήζουν σχετικής αρωγής ανεξαρτήτως εάν έχουν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, καθώς και σε άτομα με μη μεταδοτικά νοσήματα, βλάβες και αναπηρίες που χρήζουν βραχείας ή μακροχρόνιας φροντίδας υγείας. Οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες για περίοδο ενός μηνός ή έως 10 επισκέψεις, τριών μηνών ή έως 30 επισκέψεις και έξι μηνών ή έως 60 επισκέψεις, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής τους, και θα παραπέμπονται σχετικώς από γιατρούς τους ΕΣΥ.
Σήμερα υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας από το ΕΣΥ παρέχονται αποσπασματικά από μεμονωμένες μονάδες υγείας. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε μιλώντας χθες στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, «οι προσπάθειες τόσο για κατ’ οίκον νοσηλεία όσο και για παροχή φροντίδας στο σπίτι σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες (Βοήθεια στο Σπίτι) είναι τρομερά φιλότιμες και χρήσιμες, ωστόσο οι συγκεκριμένες υπηρεσίες μέσα στην κρίση έχουν σχεδόν καταρρεύσει τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη ανάγκη στον πληθυσμό». Οπως ανέφερε, στόχος είναι να καλυφθεί αυτό το κενό και ελπίδα του υπουργείου είναι αυτό να γίνει με ένταξη του προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ.
Προληπτικές εξετάσεις
Εν τω μεταξύ, την αντίδραση του ιατρικού κόσμου προκαλεί η πρόταση του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για την καθιέρωση υποχρεωτικών προληπτικών εξετάσεων για τέσσερις μορφές καρκίνου από όλους τους πολίτες. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή, εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν υποχρεωτικές για τους πολίτες εξετάσεις όπως η μαστογραφία, το τεστ Παπανικολάου, το PSA και η κολονοσκόπηση, και σε περίπτωση που οι πολίτες τις αμελήσουν, θα καλούνται να πληρώσουν μέρος του κόστους της θεραπείας τους εφόσον αρρωστήσουν από νόσο που θα είχε διαγνωστεί εγκαίρως, εάν ήταν συνεπείς. Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τάσσεται κατά των τιμωρητικών πρακτικών και χαρακτηρίζει την πρόταση του υπουργείου αποσπασματική, «που τιμωρεί τον πολίτη αντί να τον συμβουλεύσει και να τον εκπαιδεύσει στην ανάγκη για πρόληψη».
Καθημερινή