Συνέντευξη Τύπου, στην οποία επιχείρησε έναν απολογισμό της εξάμηνης θητείας της μέχρι σήμερα, αλλά και παρουσίασε τον προγραμματισμό έργου για το επόμενο διάστημα, παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η συνέντευξη, που μεταδόθηκε ζωντανά από το Κανάλι της Βουλής, ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 15:30, ωστόσο ξεκίνησε περί τις 16:15 και ολοκληρώθηκε στις 19:30, έπειτα δηλαδή από τρεις ώρες και 15 λεπτά. Παρών ήταν και ο Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος ωστόσο αποχώρησε, έπειτα από 45 λεπτά συνεχούς μονολόγου της προέδρου της Βουλής.
Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας σε πρώτο ενικό, είπε ότι μπόρεσε να ξεκινήσει την υλοποίηση πολλών πραγμάτων που είχε υποσχεθεί. «Θα σας αναφέρω εκείνα τα οποία έγιναν, εκείνα τα οποία θα γίνουν και θα απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις σας» είπε, απευθυνόμενη στους εκπροσώπους του Τύπου.
Εν συνεχεία, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι δεν πρόκειται για μία «στημένη» συνέντευξη, ενώ παρουσίασε τα συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, ευχαριστώντας τα μέλη της, αλλά και όσους προσήλθαν και κατέθεσαν σε αυτήν, όπως τους κ.κ. Ρουμελιώτη και Ρωμανιά.
Επέμεινε ότι το ελληνικό χρέος είναι παράνομο, επαχθές, επονείδιστο και είπε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να το πληρώσει, ενώ υποστήριξε ότι το πόρισμα της Επιτροπής αποκαλύπτει και το βαθμό ευθύνης της διαπλοκής στη δημιουργία του.
Ακόμη, επιτέθηκε στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Επιτροπής για το Χρέος, ενώ τόνισε ότι το σκάνδαλο της Siemens είναι το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικά.
Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Βουλής επισήμανε τις γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, για να παρατηρήσει ότι δεν έχει αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ασσυρίων και αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει.
Ακόμη, η κυρία Κωνσταντοπούλου άφησε υπονοούμενα για ανώνυμο «bullying» εντός της Βουλής εις βάρος της ίδιας και των συνεργατών της.
Η πρόεδρος της Βουλής επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει το πόρισμα της Επιτροπής για το Χρέος και είπε ότι η ίδια θα επιμείνει προς το σκοπό αυτό.
Παράλληλα, αποδοκίμασε τις δηλώσεις Μάρδα για την Επιτροπή για το Χρέος και είπε ότι δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση, ενώ είπε ότι δεν θέλει να πιστέψει πως όσα είπε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ συνδέονται με την άρνησή της να συναινέσει στην παραχώρηση των αποθεματικών της Βουλής στα κρατικά ταμεία.
Παράλληλα, είπε ότι την απομάκρυνσή της από την προεδρία της Βουλής ζητά η γνωστή «Τρόικα» της αντιπολίτευσης -ήτοι, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Τόνισε, μάλιστα, ότι αυτό το έκαναν από την ανακοίνωση του ονόματός της, ακόμα, ως υποψήφιας για την ανάληψη της προεδρίας του Κοινοβουλίου.
Δεν είναι απορίας άξιον τα τρία αυτά κόμματα να ζητούν την απομάκρυνσή μου, συνέχισε, λέγοντας ότι δεν ζήτησε την στήριξή τους για την εκλογή της στην προεδρία ούτε έκανε προεκλογική καμπάνια.
Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Θεοδωράκη να στηρίξει την υποψηφιότητά μου, τόνισε, και κάλεσε τα τρία αυτά κόμματα να υποβάλουν πρόταση μομφής εις βάρος της, εάν το επιθυμούν.
Από τα «βέλη» της δεν ξέφυγε ούτε η κυβέρνηση, την οποία επέκρινε για το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, με τον οποίο έφερε τρία νομοσχέδια στη Βουλή.
Παράλληλα, αρνήθηκε ότι υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών και επέμεινε στην καταγγελία της ότι ο πρωθυπουργός εκβιάζεται.
Ακόμη, είπε ότι της προκαλούν κατάπληξη τα δημοσιεύματα ότι προκύπτει ηθικό ζήτημα, από το γεγονός ότι η ίδια είναι πρόεδρος της Βουλής και η μητέρα της, Λίνα Αλεξίου, αντιπρόεδρος του ΕΣΡ.
Υπερασπίστηκε τη μητέρα της, Λίνα Αλεξίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι γνωστή στην κοινωνία για τους αγώνες της και πως η βασική της ιδιότητα δεν είναι… πως είναι μητέρα της.
Πηγή: Πρώτο Θέμα