Στιγμές μετά τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας από το Ενόλα Γκέι στη Χιροσίμα, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι είτε εξαερώθηκαν άμεσα, είτε κατέληξαν τις επόμενες ημέρες από τις φρικτές παρενέργειες της ραδιενέργειας, επιπτώσεις που θα ήταν μακροχρόνιες και οδυνηρές. Ήταν 6 Αυγούστου 1945, οκτώ και τέταρτο το πρωί. Η φρικαλεότητα θα επαναλαμβανόταν στις 9 Αυγούστου στο Ναγκασάκι…
Τυπικά στόχος ήταν η Ιαπωνία. Ουσιαστικά, αντίπαλος προς τον οποίο στρεφόταν η απειλή ήταν η ΕΣΣΔ. Μία καθαρά πολιτική κίνηση, που έληγε ταυτόχρονα έναν πόλεμο και ξεκινούσε έναν καινούριο: τον Ψυχρό πόλεμο που θα διαιρούσε τον κόσμο στα δύο, θα πυροδοτούσε μία ανελέητη κούρσα εξοπλισμών και διασποράς της πυρηνικής ενέργειας σε όλη την υφήλιο. Με στόχο την εγκαθίδρυση γοήτρων ισχύος και συμφερόντων, ο Ψυχρός Πόλεμος κληρόδοτησε σήμερα την ανθρωπότητα με περίπου 20.000 πυρηνικά όπλα και περίπου 440 σταθμούς που περιμένουν να γίνουν το επόμενο Τσέρνομπιλ, η επόμενη Φουκουσίμα.
Χιροσίμα, Ναγκασάκι, Τσερνόμπιλ, Φουκουσίμα και τόσα άλλα… Η παγκόσμια κοινότητα δε μπορεί πλέον να μετρά παθητικά τις επετείους από τη μία εκατόμβη στην άλλη. Όχι μόνο το Διεθνές Αντιπυρηνικό Κίνημα, αλλά και το σύνολο των πολιτών όλων των χωρών του κόσμου πρέπει σθεναρά πλέον να απαιτήσει την κατάργηση των πυρηνικών εξοπλισμών κάθε μορφής αλλά και των πυρηνικών εργοστασίων κάθε τύπου! Να αποκρούσει οποιοδήποτε πρόσχημα του πυρηνικού λόμπυ που μόνο στόχο έχει να συνεχίσει την τεράστιας κερδοφορίας δραστηριότητα του. Η οικονομική κρίση απέδειξε ότι η πυρηνική ενέργεια κάθε άλλο παρά φθηνή είναι, καθώς χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις οι υφιστάμενοι σταθμοί κλείνουν ή υπολειτουργούν, με τεράστιες εκπτώσεις στην ασφάλεια, και οι υπό κατασκευή δεν προχωρούν. Ταυτόχρονα, η τεχνολογική πρόοδος αποδεικνύει ότι χώρες όπως η Κόστα Ρίκα ή η Δανία μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες ακόμη και αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει αμέσως όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και πολιτικές ενέργειες, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και μέσα από τους προβλεπόμενους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς θεσμούς, ώστε να υποχρεωθεί η βουλγαρική κυβέρνηση να κλείσει οριστικά τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στο Κοζλοντούι, και να μην προχωρήσει η Τουρκία στην υλοποίηση του προγράμματος κατασκευής ενεργειακών πυρηνικών σταθμών.
Είναι υποχρέωση όλων να αντιδράσουμε τώρα στο διαχωρισμό της πυρηνικής ενέργειας σε ειρηνική και μη, και να αγωνιστεί για την ολοσχερή κατάργηση της χρήσης της, πριν τα συμφέροντα των λίγων καταστρέψουν τη ζωή όλων μας!