Της Δήμητρας Καδδά
Η 3η αξιολόγηση κατ’ ουσία έχει ήδη ξεκινήσει. Και τούτο διότι τα μεγάλα πολιτικά “ραντεβού” του φθινοπώρου δημιουργούν ένα πολύ στενό χρονικά παράθυρο ευκαιρίας περίπου 60 ημερών για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης των 66 προαπαιτούμενων, ώστε να ακολουθήσει με περιθώριο χρόνου η συνολική πολιτική συμφωνία που επιθυμεί η κυβέρνηση αναφορικά με το χρέος και με το ρόλο του ΔΝΤ.
Το πρώτο και πιο… ομαλό “παράθυρο” ευκαιρίας κλείνει στα μέσα Οκτωβρίου με κορύφωση το Eurogroup (9/10) αλλά και την σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον που θα ακολουθήσει στις 13-15 Οκτωβρίου. Το δεύτερο “παράθυρο” – που ουσιαστικά αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία για να ολοκληρωθεί η ευχή προτροπή του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για ολοκλήρωση διαδικασίας και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έως τα Χριστούγεννα – λήγει ουσιαστικά στις 4 Δεκεμβρίου, όταν έχει προγραμματιστεί το τελευταίο για φέτος Eurogroup.
Όλα αρχίζουν όμως πολύ νωρίτερα. Στις 4 Σεπτεμβρίου γίνεται η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά τις θερινές διακοπές. Οι θεσμοί επιθυμούν να κατέβουν επισήμως στην Αθήνα ως αποστολή μετά τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν αρμόδια στελέχη τους και μία “μίνι” κάθοδο στις αρχές του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία, αλλά και για “να σφίξουν τα λουριά με αποδέκτες και εντός της κυβέρνησης” όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αρμόδια στελέχη. Παραπέμπουν και στις ίδιες τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για την απόδοση των υπουργών που στη μεγάλη πλειοψηφία τους στηρίζουν το έργο εφαρμογής του μνημονίου.
Τα 66 προαπαιτούμενα
Με άλλα λόγια καλείται να λειτουργήσει όλο το υπουργικό σχήμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες αφού στα 66 προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται 46 δράσεις οι οποίες θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει: είχαν ως τελική προθεσμία το τέλος Ιουλίου.
Σε αυτές περιέχονται μία σειρά από παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό και στον επαναϋπολογισμό των συντάξεων, στην υγεία, στην εφαρμογή της εργαλειοθήκης 1 και 3 του ΟΟΣΑ και των συμφωνιών για τα κλειστά επαγγέλματα, στις αποκρατικοποιήσεις, στην ενεργοποίηση μηχανισμού αδειοδότησεις στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
Μέσα στον Αύγουστο λήγουν ακόμα 4 απαιτούμενα για το claw back του ΕΟΠΥΥ, τις παρεμβάσεις στον ΔΕΣΦΑ και στο Υπερταμείο, και για την κινητικότητα στο δημόσιο.
Το Σεπτέμβριο εκκρεμούν τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων στην νομοθεσία για το νέο δίκτυ κοινωνικής ασφάλειας με τις παρεμβάσεις στα επιδόματα, την ολοκλήρωση των όποιων δράσεων για τις μη συστημικές τράπεζες, την υιοθέτηση της αδειοδότησης επενδύσεων για το σύνολο των επιχειρηματικών κλάδων, τις παρεμβάσεις στην αγορά υδάτων και ενέργειας, την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος κινητικότητας, την επιλογή μάνατζερ στο δημόσιο αλλά και την τροποποίηση της νομοθεσίας με στόχο την ενίσχυση των ανεξάρτητων επιτροπών.
Και βέβαια ανοίγει το μέτωπο του εργασιακού αλλά και η κατάθεση τoυ προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2018 και η αποστολή των στοιχείων για το έλλειμμα στην Eurostat.
capital.gr