Ειδήσεις

Αυτοψία στα σχολεία της Κω μετά τον σεισμό

Ο σεισμός στην Κω και λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο σεισμός στη Λέσβο απέδειξαν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στους προσεισμικούς ελέγχους και στη λήψη μέτρων προστασίας μπορεί να στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές ή τραυματισμούς και να προκαλέσει εκτεταμένες και ανυπολόγιστες καταστροφές. Αυτό επισημαίνουν οι μηχανικοί της ανώνυμης εταιρείας του Δημοσίου «Κτιριακές Υποδομές» (πρώην ΟΣΚ), μετά την επιστροφή τους από την Κω, όπου βρέθηκαν για να κάνουν ελέγχους σε σχολικά κτίρια και σε μονάδες Υγείας του νησιού.

«Το κράτος οφείλει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας», λέει στην «Κ» ο προϊστάμενος του τμήματος στατικών μελετών της εταιρείας, Γιάννης Φακίνος, επισημαίνοντας ότι «οι προσεισμικοί έλεγχοι θα πρέπει να επισπευσθούν, χωρίς όμως αυτοί να σχετίζονται με τους γενικούς ελέγχους (π.χ. ενεργειακούς), που γίνονται με στόχο την ένταξη κτιρίων σε χρηματοδοτικά προγράμματα».

Συνολικά, τρία κλιμάκια μηχανικών επισκέφθηκαν το νησί της Κω και έκαναν αυτοψία σε 42 σχολεία, δύο παιδικούς σταθμούς και τρία κέντρα Υγείας. «Διαπιστώσαμε βλάβες από τον σεισμό σε ορισμένα σχολεία του νησιού, αλλά όχι τόσες όσες καταγράψαμε σε σχολικά κτίρια της Λέσβου –για παράδειγμα το νηπιαγωγείο της Βρίσας χρειάζεται ανακατασκευή. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι υπάρχει ανάγκη για επισκευές από φθορές που έχουν εμφανιστεί εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης των σχολικών κτιρίων, όχι μόνο στην Κω αλλά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας», λέει ο κ. Φακίνος, τονίζοντας ότι ζημιές έχουν καταγραφεί σε σχολικά συγκροτήματα του Κιλκίς, της Πάτρας, της Καρπάθου, των Μεγάρων, αλλά και σε άλλου είδους δημόσια κτίρια όπως το δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου ή το ειρηνοδικείο Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Αίτημα των «Κτιριακών Υποδομών Α.Ε.» είναι τα έργα αυτά να συμπεριληφθούν στα προγράμματα ΕΣΠΑ, ώστε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν. «Το γενικό πρόβλημα είναι ότι μέχρι στιγμής τέτοιου είδους έργα δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Η εταιρεία έχει την τεχνογνωσία και το προσωπικό να τα αναλάβει με σύνταξη μελετών, δημοπράτηση και επίβλεψη. Βασική προϋπόθεση όμως είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τις εργολαβίες», λέει ο κ. Φακίνος.

Οι εργαζόμενοι των «Κτιριακών Υποδομών Α.Ε.» σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι είναι ο μοναδικός συγκροτημένος φορέας του Δημοσίου που οι εργαζόμενοί του έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία να ανταποκριθούν σε εκτεταμένους προσεισμικούς και μετασεισμικούς ελέγχους σε σχολικά και άλλα δημόσια κτίρια και ότι σε μια περίοδο έντονης σεισμικής δραστηριότητας, το κράτος θα πρέπει να δώσει έμφαση στον τομέα της προστασίας. Αίτημά τους –αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση– είναι να διασφαλιστούν παράλληλα τα εργασιακά τους δικαιώματα και ο φορέας τους να απενταχθεί από το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου