Υποβρύχιοι κολυμβητές ανάμεσα σε αρχαία σπαράγματα αλλά και στην απεραντοσύνη του βυθού, θάλασσες που στραφταλίζουν κάτω από τον δυνατό ήλιο, λουόμενοι σε καταρράκτες σε παραλίες, πάνω στην ζεστή άμμο. Κάπως έτσι η Μαρία Φιλοπούλου συστήνει μια «βουτιά» στο δικό της σύμπαν (το οποίο έχει ταυτιστεί από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μετά με θαλασσινά τοπία και κυρίως με την κατάδυση του ανθρώπινου σώματος σε αυτά), μια βουτιά αναζωογόνησης, μια βουτιά κάθαρσης.
Αυτοί είναι οι χαμένοι παράδεισοι που από τις 11 Αυγούστου θα βρίσκονται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στην Πάτμο σε μια έκθεση που θα διαρκέσει ως τις 24 του ίδιου μήνα. «Στον “χαμένο παράδεισο” ο πολιτισμένος άνθρωπος μπορεί να βρει πληρότητα και γαλήνη. Εγώ, τουλάχιστον, στη φύση, ειδικά στο νερό, συναντώ την ευτυχία, την ηρεμία, την ελευθερία, την κάθαρση. Και αυτήν την αίσθηση θέλω να μεταφέρω στα έργα μου σαν αντίδοτο σε μια εποχή πολιτιστικής και οικονομικής κρίσης», λέει η ίδια για τη νέα της έκθεση η οποία έδωσε την αφορμή μιας συνομιλίας με το TheTOC για το νησί της Πάτμου .
– Τι σημαίνει το νησί της Πάτμου για εσάς;
«Η Πάτμος για μένα είναι το νησί της αποκάλυψης του Ιωάννη, ΄Οχι για θρησκευτικούς λόγους αλλά για την ενέργεια που έχει το νησί. Το κάστρο της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη δεσπόζει, το βλέπεις από παντού. Ο συνδιασμός του Μοναστηριού, της χώρας με τα υπέροχα μεσαιωνικά σπίτια, (μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO), με τις υπέροχες παραλίες και με τα νησάκια τριγύρω που έχουν κατά τη γνώμη μου τα ωραιότερα νερά του Αιγαίου, κάνει το νησί μοναδικό!»
– Ποιους περιπάτους θα συστήνατε στην Πάτμο;
«Οπωσδήποτε βόλτα στη χώρα και στο Μοναστήρ, περιήγηση στο σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, καθώς επίσης στο Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη της Μονής. Επίσης, ανάβαση στον Προφήτη Ηλία. Τέλος, δεν χάνω την βόλτα με το καραβάκι στο Μαράθι, στους Αρκιούς και στους Λειψούς».
– Ποιες παραλίες θα συστήνατε για να κάνει κανείς το μπάνιο του;
«Οι αγαπημένες μου παραλίες είναι το Λιβάδι των Καλογέρων, η Ψιλή Άμμος και το Ασπρονήσι. ΄Οποιος έρθει δεν θα πρέπει να χάσει την ευκαιρία να απολαύσει τα ασύλληπτα νερά των Λειψών».
– Ποια μέρη, τέλος, θα προτείνατε να απολαύσει κανείς το φαγητό του;
«Για ψάρι στον “Λάμπη” πάνω στην θάλασσα. Επίσης στο “Κύμα” όπου το νερό φθάνει μέχρι το τσιμέντο και βρέχει τα πόδια σου. Ακόμα, για ψάρι στον “Παντελή” στο Μαράθι, για ρεβιθάδα στο “Φλοίσβο του Γροίκου” στον Μπενέτο, στις “Πλειάδες” και στο “Αποκάλυψη”. Συστήνω επίσης επίσκεψη στην “Ταβέρνα της κυρίας Ουρανίας” στην Ψιλή Άμμο».
Ποια είναι η Μαρία Φιλοπούλου
Η Μαρία Φιλοπούλου γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι, με δάσκαλο τον Λεονάρντο Κρεμονίνι κατά την περίοδο 1984-88. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια σχολή, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης, κατά την περίοδο 1988-89 (λιθογραφία με δάσκαλο τον Abraham Hadad). Έργα της βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, στη Βουλή των Ελλήνων, στην Τράπεζα Ελλάδας, στη συλλογή του μουσείου Γουλανδρή, στο Μουσείο Φρυσίρα, στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, στη συλλογή Φέλλιου, στη συλλογή Ανώνη και Άζιας Χατζηιωάννου και σε άλλες συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει κάνει 20 ατομικές εκθέσεις σε πόλεις όπως οι: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Κωνσταντινούπολη. Επίσης αναδρομική έκθεση 1989-2009 στα Ερμουπόλεια, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στη Σύρο το 2009 και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Κωνσταντινούπολη, Βερολίνο, Ρώμη Βενετία, Μελβούρνη, Μαιάμι, Πεκίνο κ.α.
Ιnfo:
Η έκθεση της Μαρίας Φιλοπούλου στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts-Πάτμος εγκαινιάζεται στις 11 Αυγούστου 2017, ώρα 20.30 παρουσία της ζωγράφου και θα διαρκέσει ως τις 24 Αυγούστου. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 11.00-13.00, 19.00-1.00.
Kapopoulos Fine Arts Πάτμος: κεντρική πλατεία Χώρα-Πάτμος, τηλ. : 22470 31222 Κ: 6958 473 518
patmos@kapopoulosart
www.kapopoulosart.gr
thetoc.gr