Ξεκίνησε χθες ο εθελοντικός καθαρισμός στο Ροδίνι ύστερα από πρωτοβουλία της ομάδας «Φασμαφή», η οποία μαζί με ανεξάρτητους καλλιτέχνες και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρόδου, διοργανώνει στο πάρκο περιηγητική καλλιτεχνική Έκθεση με τίτλο “H Φύση της Τέχνης”.
Η ανταπόκριση των εθελοντών στον καθαρισμό του Πάρκου δεν ήταν πάντως μεγάλη. Συμμετείχαν κυρίως οι καλλιτέχνες και σύσσωμη η υπηρεσία Πρασίνου. Παρόλα αυτά έγινε μία αξιόλογη προσπάθεια για την βελτίωση της εικόνας του πάρκου, αν και σε πρώτη φάση αναδείχθηκε η βαθιά εγκατάλειψη του Ροδινιού και οι μεγάλες παρεμβάσεις που απαιτούνται για να κερδίσει ξανά την παλιά του αίγλη.
“Έχει ξεκινήσει ένας μαραθώνιος για τον καθαρισμό του Ροδινιού με τη συμμετοχή της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Ρόδου. Όλο το προσωπικό, εργατικό και επιστημονικό, βρίσκεται εδώ. Δυστυχώς συμμετέχουν λίγοι ντόπιοι εθελοντές. Ο καθαρισμός γίνεται με αφορμή τα καλλιτεχνικά δρώμενα που διοργανώνει η ομάδα “Φασμαφή”. Η Υπηρεσία Πρασίνου στο επόμενο διάστημα θα βρίσκεται στο πάρκο του Ροδινιού συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις. Κανονικά και οι 10 εργάτες θα έπρεπε να βρίσκονται καθημερινά εδώ, αυτό όμως δυστυχώς δεν είναι εφικτό.
Όλοι οι Ροδίτες πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το πάρκο του Ροδινιού πρέπει να καθαριστεί και να συντηρηθεί και να λειτουργήσει. Με τα πενιχρά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Περιμένουμε τον επόμενο μήνα να έρθουν και τα 500.000 από το ΕΣΠΑ για να προχωρήσουμε σε μεγάλες παρεμβάσεις, οι οποίες θα αναδείξουν το πάρκο. Ό,τι όμως περνάει από το χέρι μας, θα το κάνουμε ώστε μέχρι την 1η Σεπτέμβρη που ξεκινούν οι εκδηλώσεις να είμαστε έτοιμοι”, δήλωσε η αντιδήμαρχος Πρασίνου, κ. Λίτσα Κρεμαστινού η οποία επέβλεπε τις διαδικασίες καθαρισμού.
Η περιηγητική έκθεση θα πραγματοποιηθεί από την 1/9/2017 έως και τις 5/9/2017 σε μια προσπάθεια συνάντησης των κατοίκων του νησιού με την τοπική καλλιτεχνική δημιουργία, ταυτόχρονα με την ανάδειξη του πλούτου της φύσης του Πάρκου του Ροδινιού, του βιότοπού του και της ιστορίας του μέσα από τον διάλογο της Τέχνης με τη Φύση. Έργα τέχνης και μουσική, οργανικά δεμένα με το τοπίο θα δημιουργήσουν έναν βαθύ αισθητικό διάλογο με το περιβάλλον. Πρόκειται στην ουσία για μια περιήγηση, όπου ο θεατής θα μπορεί να κινείται στο χώρο και να ανακαλύπτει σημεία στη φύση, τα έργα και τους καλλιτέχνες ως ενεργός εξευρευνητής και να απολαμβάνει παράλληλα μια φυσική και αισθητική εμπειρία περισυλλογής και αναζωογόνησης.
Σκοπός αυτής της Έκθεσης – Περιήγησης είναι ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ των καλλιτεχνών και των επισκεπτών σε ένα περιβάλλον, όπου δημιουργεί τις συνθήκες για συγκέντρωση και ελεύθερο λογισμό, με τρόπο που ο θεατής να μπορεί να δει τα έργα με μία νέα, καθαρή οπτική. Σκοπό αποτελεί ταυτόχρονα και η επαναφορά στο προσκήνιο της καθημερινότητας των πολιτών της Ρόδου του Πάρκου ως διαχρονικού τοπόσημου της πόλης. Η κ. Ευαγγελία Βατσάκη που μαζί με την κ. Χάικε Κούμερ αποτελούν τον πυρήνα της ομάδας “Φασμαφή” μίλησε στη «δημοκρατική» για την ιδέα και τους στόχους της έκθεσης, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Αποφοίτησα από τη σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και επιστρέφοντας στη Ρόδο προσπαθούσα να επικοινωνήσω με άλλους ανθρώπους για τα εικαστικά. Συναντήθηκα με τη Χάικε την άνοιξη που πέρασε και συζητήσαμε να κάνουμε κάποια δράση παρέα. Και οι δύο αγαπάμε πολύ τη φύση και βρεθήκαμε τυχαία στο πάρκο… Έτσι κάπως προέκυψε η ιδέα να κάνουμε μία περιηγητική έκθεση στο Ροδίνι.
Ο κύριος στόχος αυτής της δράσης είναι η επικοινωνία μεταξύ των καλλιτεχνών. Θέλουμε να βγάλουμε τους δημιουργούς από την απομόνωση-λίγο πολύ όλοι λειτουργούμε μοναχικά-και να κάνουμε κάτι όλοι μαζί. Η άλλη βασική αιτία που διοργανώνουμε αυτή την έκθεση είναι ο διάλογος του καλλιτέχνη με τη φύση. Αυτό το διάλογο το συναντάμε ανέκαθεν στην ιστορία της τέχνης. Στις εποχές μας όμως, είναι τόσοι πολλοί οι τομείς μέσα από τους οποίους οι καλλιτέχνες καλούνται να εκφραστούν, οπότε βρήκαμε ένα κοινό πυρήνα, που είναι η φύση. Είναι καλό να φέρουμε πίσω τον καλλιτέχνη στη φύση… ώστε να βρει μοτίβα και λογικές που θα κληθεί να ερμηνεύσει. Μιας και έχουμε το πάρκο που είναι στην καρδιά της πόλης μας είναι μία καλή ευκαιρία και για εμάς να πάρουμε έμπνευση από τη φύση και να δημιουργήσουμε κάτι που θα δέσει αρμονικά με το όλο περιβάλλον. Είναι ένα project απαιτητικό, στο οποίο αφιερώνουμε πολύ χρόνο. Ευχαριστούμε δε όλους όσοι είναι δίπλα μας και μας στηρίζουν».
Η κ. Χάικε Κούμερ συμπλήρωσε τους βασικούς στόχους της περιηγητικής έκθεσης, αναφέροντας: «Μένω στη Ρόδο εδώ και 17 χρόνια. Πιστεύω ότι στο νησί υπάρχουν πολλά σημεία σαν το πάρκο του Ροδινιού, όπου μπορεί κανείς να εκθέσει έργα. Επιπλέον το νησί έχει ένα πολυπολιτισμικό χαρακτήρα κάτι που βοηθά στο να συγκροτηθούν ομάδες και να στήσουν αντίστοιχα δρώμενα.
Ένας από τους στόχους μας είναι να φέρουμε τον θεατή κοντά στη φύση, να ηρεμήσει το μυαλό του, να ξεφύγει από την καθημερινότητα και να γίνει περιπατητής. Ο θεατής καλείται να κάνει μία ολόκληρη περιήγηση μέσα σ’ αυτό το δάσος όπου είχε αναπτυχθεί και η περιπατητική σχολή του Αισχύνη, αν δεν απατώμαι. Μεταξύ των έργων θα υπάρχει μία απόσταση ώστε να μπορεί ο θεατής να επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει. Αν μη τι άλλο, με την περιηγητική αυτή έκθεση σίγουρα επανέρχεται το πάρκο του Ροδινιού στο προσκήνιο της καθημερινότητας».