Γράφει
η Κατερίνα Παπασάββα,
Αισθητικός
Το θαλασσινό νερό έχει ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία του δέρματος και όχι μόνο. Από την αρχαιότητα οι πολύτιμες ιδιότητες του θαλασσινού νερού ήταν γνωστές και συνιστούσαν τα θαλάσσια μπάνια για υγεία και ευεξία! Έχει αποδειχθεί ότι το θαλασσινό νερό έχει την ίδια σύσταση με το πλάσμα του αίματος. Το μπάνιο στην θάλασσα τονώνει, όχι μόνο το δέρμα αλλά εν γένει τον οργανισμό,χαλαρώνει από την ένταση και το στρές προκαλώντας ευεξία. Βοηθά στην θεραπεία ορισμένων δερματικών παθήσεων (έκζεμα, ψωρίαση), στα αρθριτικά, στις παθήσεις των οστών, στην κατάθλιψη γιατί βοηθά στην έκκριση της σερετονίνης (ορμόνη ευεξίας) κ.λπ. Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, θείο, ιώδιο, φώσφορο,στοιχεία που αναζωογονούν,τονώνουν τον οργανισμό και ειδικά το δέρμα,προστατεύοντάς το από φλεγμονές.
Η πατρίδα μας και ειδικά τα νησιά μας περιβάλλονται από καθαρές θάλασσες και πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί γιαυτό. Όμως πρέπει να προσέχουμε κάποια πράγματα όταν πηγαίνουμε στην θάλασσα ώστε να φεύγουμε ωφελημένοι χωρίς ανεπιθύμητες συνέπειες.Συγκεκριμένα πρέπει να φροντίζουμε τα εξής:
1) Να μην πηγαίνουμε στην παραλία τις ώρες που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στην γη, δηλ. από τις 11 το πρωι έως τις 4 το απόγευμα, αλλά είτε νωρίς το πρωί είτε το απόγευμα.
2) Πρίν φύγουμε από το σπίτι για την παραλία να βάζουμε, εκτός από ενυδατική και αντιηλιακή κρέμα ή λοσιόν (αποφεύγουμε το λάδι), τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα με υψηλό δείκτη προστασίας. Είναι λάθος και σοβαρή παράλειψη να το βάζουμε αφού πάμε,κολυμπήσουμε και βγούμε από την θάλασσα. Σ’ αυτό το διάστημα της έκθεσής μας στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό ήδη η ηλιακή ακτινοβολία έχει προκαλέσει βλάβες στο δέρμα μας και ειδικά στο DNA των κυττάρων. Μέσα στην θάλασσα η ηλιακή ακτινοβολία φθάνει στο σώμα μας. Μετά το κολύμπι ανανεώνουμε το αντιηλιακό μας και φροντίζουμε να καλύψουμε το κεφάλι μας με ένα καπέλο και τα μάτια μας με απορροφητικά γυαλιά ηλίου. Να μην ξεχνάμε ότι τα μάτια μας, αυτά τα πολύτιμα όργανα του προσώπου μας δεν προστατεύονται με κανένα άλλο τρόπο από τον ήλιο παρα μόνο με τα γυαλιά.
3) Καθόμαστε πάντα σε καθαρή πετσέτα ή ψάθα και όχι στην άμμο γιατί κινδυνεύουμε από μύκητες και άλλα μικρόβια που πιθανόν προέρχονται από ούρα και περιττώματα ζώων και πουλιών.
4) Ξεπλένουμε το πρόσωπο και το σώμα μας μετά το κολύμπι για να φύγει το αλάτι.Πολλοί πιστεύουν ότι το αλάτι κάνει καλό στο δέρμα όταν μένει πάνω του αλλά αντίθετα το κάνει τραχύ και το αφυδατώνει γιατί έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία του δέρματος!
5) Δέν πρέπει να περπατούμε ξυπόλυτοι στην άμμο προς αποφυγήν μυκητιάσεων.
6) Μετά την θάλασσα ξεπλένουμε το σώμα μας με καθαρό νερό και βάζουμε ενυδατική κρέμα ή λοσιόν after sun για ενυδάτωση της επιδερμίδας.
7) Προστατεύουμε τα χείλη μας με ειδικό βάλσαμο χειλιών ή κρέμα για να μήν ξεραίνονται από τον ήλιο και την αλμύρα της θάλασσας.
8) Φροντίζουμε τόσο στην παραλία όσο και μετά να πίνουμε νερό ή φρέσκους χυμούς ώστε να ενυδατώνεται ο οργανισμός και το δέρμα μας, αναπληρώνοντας την υγρασία που χάνεται με την ζέστη και την εφίδρωση.
9) Το καπέλλο με μεγάλο γείσο είναι απαραίτητο ακόμα και μέσα στην θαλασσα για να προστατεύεται το κεφάλι γενικά από τον ήλιο.
10) Πρίν πάμε στην παραλία αποφεύγουμε να βάζουμε άρωμα γιατί υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν αντιαισθητικοί λεκέδες στο δέρμα.
Κατερίνα Παπασάββα-
Λαμπαδάκη, Αισθητικός,
πτυχ/χος Αθηνών
και Βιέννης,
υπεύθυνη του κέντρου
Ομορφιάς και Υγείας
katerinadayspa στη Ρόδο,
οδός Μεγ. Κων/νου 30,
τηλ. 22410-31016.
www.katerinadayspa.gr