Την κτηματολογική τακτοποίηση 27 μερίδων του Ελληνικού Δημοσίου στην παραλία της Τσαμπίκας και πέριξ αυτής επισπεύδει το ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώνοντας μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2006.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής» ήδη έχει ανατεθεί το συγκεκριμένο έργο σε νομικό σύμβουλο της εταιρείας, ο οποίος κίνησε τις διαδικασίες ελέγχου των συγκεκριμένων κτηματομερίδων κι ακόμη 5 που εντόπισε προκειμένου να ολοκληρωθούν εγγραφές στον οικείο τόμο του κτηματολογίου Ρόδου, που εκκρεμούν και να διεκπεραιωθούν εκκρεμότητες με διεκδικητικές αγωγές που έχουν εγγραφεί.
Σε ορισμένες μερίδες σύμφωνα με τις πληροφορίες, υφίστανται κληρονομητήρια και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία απόδοσης των ποσών της απαλλοτρίωσης που κηρύχθηκε με το ΝΔ 797/1971 στους δικαιούχους, ενώ δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει πιστοποιητικό ιδιοκτησίας το ΤΑΙΠΕΔ καθώς ορισμένα φέρονται ακόμη στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια γραφειοκρατικής φύσεως διαδικασία η οποία ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, επισπεύδεται ενόψει αξιοποίησης του ακινήτου.
Οταν το 2014 είχε διαρρεύσει το πρώτον ότι, στο μικροσκόπιο του ΤΑΙΠΕΔ έχουν ήδη μπει γνωστές παραλίες, οι οποίες αναμένεται να αξιολογηθούν με σκοπό να μεταβιβαστούν και έπειτα να πουληθούν σε ιδιώτες και ότι στον κατάλογο βρίσκονται «παράδεισοι» όπως η Γιάλοβα στην Μεσσηνία, η Τσαμπίκα και η Αγία Αγάθη στη Ρόδο, μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Χαλκιδικής, ο Άγιος Προκόπιος στην Νάξο, ο Γαλησσάς στην Σύρο και η… μόνη προσβάσιμη παραλία στην Ηρακλειά, είχε αντιδράσει και μάλιστα δυναμικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, προβλέπεται ότι οι παραλίες που βρίσκονται μπροστά από δημόσια ακίνητα μπορούν ακόμα και να περάσουν σε κατάσταση αποκλειστικής χρήσης από τον ιδιώτη που θα τα αγοράσει με πλήρη απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης.
Δεκάδες αναξιοποίητα ή όχι επαρκώς αξιοποιημένα «φιλέτα» του Δημοσίου πέρασαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σύμφωνα με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων, μεταξύ αυτών και ακίνητο του ΕΟΤ συνολικής έκτασης 1.180.720 τ.μ. στην τοποθεσία «Τσαμπίκα», του Δήμου Αρχαγγέλου της Ρόδου αλλά και ακίνητο 410.000 τ.μ. στην περιοχή Αρχαγγέλου της Ρόδου, στη θέση «Σφουγγάρια – Κατσούνα», που αποτελεί τμήμα ακινήτου μεγαλύτερης έκτασης 1,3 εκατ. τ.μ., που βρίσκεται στη θέση Σιαμακί – Πετρώνας – Τέμπρο – Στεγνά.
Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ Αρχαγγέλου ανέφερε σε ανακοίνωση του:
«Η συγκυβέρνηση της καταστροφής και των μνημονίων έχει βάλει στο μάτι τις παραλίες και τα δάση του νησιού μας. Συνολικά εκποιούνται περίπου 60.000 στρέμματα δημόσιας γης από το νησί της Ρόδου, υποθηκεύοντας το μέλλον του νησιού και μετατρέποντας τον τόπο μας σε θήραμα των αρπακτικών. Ανάμεσα στις παραλίες που βρίσκονται στη λίστα παραχώρησης του ΤΑΙΠΕΔ είναι η παραλία της Τσαμπίκας και η παραλία της Αγάθης. Οι νόμοι που ήδη έχει ψηφίσει η συγκυβέρνηση αλλά και οι νόμοι που σκοπεύει να ψηφίσει για τους αιγιαλούς και παραλίες απειλούν τη μετατροπή των παραλιών αυτών σε κλειστές παραλίες με ιδιωτική πρόσβαση.
Η Οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ Αρχαγγέλου στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης των κατοίκων, επιχειρηματιών και επισκεπτών των παραλιών αυτών θα βρεθεί την Κυριακή 21/9/2014 στην παραλία Τσαμπίκα προκειμένου να συνομιλήσει με τους λουόμενους και τους επιχειρηματίες της περιοχής».
Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο τότε από μέλη της οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Αρχαγγέλου, με επικεφαλής τον Βουλευτή Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Γάκη και τον τότε Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Ν. Δωδεκανήσου Νεκτάριο Σαντορινιό, επισκέφτηκε την παραλία της Παναγιάς Τσαμπίκας, επιχειρώντας να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία για το επαπειλούμενο ξεπούλημα της παραλίας και της ευρύτερης περιοχής από το ΤΑΙΠΕΔ σε «αρπακτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα».
Τον Ιούνιο του 2016 όταν ήλθε εκ νέου το θέμα στην επιφάνεια ο κ. Σαντορινιός τόνισε πως είναι τελείως ανυπόστατα τα δημοσιεύματα για ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας στη Ρόδο.
«Ας εξηγήσω λοιπόν, και ας είναι γνωστό, ότι πρώτον η ΕΤΑΔ είχε μπει στο υπερταμείο από την αρχή. Δεύτερον, όπως και πάλι είναι γνωστό, η ΕΤΑΔ διαχειριζόταν και διαχειρίζεται τα ακίνητα του ΕΟΤ. Τρίτον και σημαντικότερο, 60.000 στρέμματα στη Ρόδο αλλά και τα ακίνητα στην Κω ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό που εμείς καταφέραμε ήταν το 90% αυτών να εξαιρεθούν από το ΤΑΙΠΕΔ και να περάσουν στην ΕΤΑΔ.»
«Η ΕΤΑΔ δεν πουλά αλλά αξιοποιεί, όπως άλλωστε κάνει ακόμη και σήμερα με το να δίνει τις παραλίες (πχ. Της Τσαμπίκας ή του Κέντρου της Ρόδου) στο Δήμο για ενοικίαση. Το ΤΑΙΠΕΔ είχε αποκλειστικό σκοπό την πώληση. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Και αν κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει αυτή την κεφαλαιώδη και ουσιώδη διαφορά, τότε αυτό δεν είναι δικό μου λάθος. Πρέπει να ξέρουμε τι λέμε γιατί από ένα σημείο και μετά χάνεται και η λογική».
https://www.dimokratiki.gr/05-08-2018/to-taiped-kinei-tis-diadikasies-gia-tin-axiopoiisi-tis-tsampikas/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.