Πρόταση-παρέμβαση για το άσυλο πραγματοποιεί μέσω της «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Κρεμαστινός, εισηγούμενος ο σχετικός νόμος να δίνει δικαίωμα στους πρυτάνεις να μπορούν να απομακρύνουν την Αστυνομία από τα Πανεπιστήμια, όταν αυτή υπερβαίνει τα καθήκοντά της.
«Ετσι, και το άσυλο των ιδεών θα διασφαλίζεται και η απομάκρυνση των παρανόμων από τους πανεπιστημιακούς χώρους θα συντελείται», εκτιμά ο καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην υπουργός. Αναφερόμενος στις εξελίξεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο κ. Κρεμαστινός επιμένει στην ανάγκη διαλόγου και προκρίνει το παράδειγμα του Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος «συνένωσε ουσιαστικά όλες τις δημοκρατικές συνιστώσες της εποχής εκείνης».
• Αυτές τις ημέρες η Βουλή, έπειτα από πρόταση της κυβέρνησης, θα κληθεί να αποφασίσει για την κατάργηση του ασύλου. Ως καθηγητής Πανεπιστημίου αλλά και ως ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ποια είναι η άποψή σας;
Η άποψή μου, όπως έχει εκφραστεί δημόσια, είναι η εξής: Η Αστυνομία, όπως ακριβώς επεμβαίνει σε κάθε δημόσιο χώρο όταν ύστερα από καταγγελία ακόμα και πολιτών διαπιστώνει ότι υπάρχει παρανομία, έτσι πρέπει να επεμβαίνει και στους πανεπιστημιακούς χώρους.
Ομως επειδή υπάρχει κίνδυνος η Αστυνομία να ξεπεράσει τα επιτρεπόμενα όριά της και ουσιαστικά να παρεμποδίσει την έκφραση των ελεύθερων ιδεών μέσα στα Πανεπιστήμια, τότε ο πρύτανης εκ του νόμου πρέπει να επεμβαίνει και με εντολή του προς τον αρχηγό της Αστυνομίας αυτή να απομακρύνεται άμεσα από τους πανεπιστημιακούς χώρους.
Αντί δηλαδή ο πρύτανης και το πρυτανικό συμβούλιο να καλούν την Αστυνομία να επεμβαίνει, να την αποσύρουν όταν δείχνει υπερβολικό ζήλο και υπερβαίνει τα καθήκοντά της. Επιτέλους και οι πρυτάνεις δεν πρέπει να παίζουν τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Ετσι, και το άσυλο των ιδεών θα διασφαλίζεται και η απομάκρυνση των παρανόμων από τους πανεπιστημιακούς χώρους θα συντελείται.
• Αρα λέτε «όχι» στην ολοκληρωτική κατάργηση του ασύλου, προτείνοντας μια ενδιάμεση λύση, η οποία όμως πώς θα καταστεί εφαρμόσιμη;
Πιστεύω ότι θα καταστεί εφαρμόσιμη εάν ο νόμος προβλέπει ότι δεν θα χρειάζεται παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού ή του εισαγγελέα αλλά η απευθείας εντολή του πρύτανη προς τον αρχηγό της Αστυνομίας η οποία πρέπει υποχρεωτικά εκ του νόμου να εκτελείται.
• Το Κίνημα Αλλαγής, προκειμένου να ψηφίσει θετικά, ζητά την επαναφορά σε ισχύ του άρθρου 3 του Ν. 4009/2011. Συμφωνείτε;
Υπήρξα και εγώ ένας εκ των φοιτητών εκείνων που στα Προπύλαια φώναζαν στην Αστυνομία «Εξω από το άσυλό μας» όταν προσπαθούσε να εισβάλει στον πανεπιστημιακό χώρο την εποχή εκείνη. Υστερα από τόσα χρόνια καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχω την εντύπωση ότι έχω το δικαίωμα με βάση την πείρα μου να έχω προσωπική γνώμη όσον αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο. Εάν οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα ήταν εφαρμόσιμοι, τώρα δεν θα υπήρχε καν συζήτηση για το πανεπιστημιακό άσυλο.
• Το αποτέλεσμα των εκλογών έφερε τη Ν.Δ. στην κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην τρίτη θέση. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το τοπίο στον προοδευτικό χώρο από εδώ και στο εξής;
Οσοι μελετούν την πολιτική ιστορία του τόπου γνωρίζουν ότι δύο φορές οι αποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις ουσιαστικά κυβέρνησαν αυτοτελώς αυτόν τον τόπο. Μία υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου ως Ενωση Κέντρου και μία υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου ως ΠΑΣΟΚ. Ο Γεώργιος Παπανδρέου συνένωσε ουσιαστικά όλες τις δημοκρατικές συνιστώσες της εποχής εκείνης.
Από τον Ηλία Τσιριμώκο, που ήταν μέλος της κυβέρνησης του βουνού, μέχρι τον Σοφοκλή Βενιζέλο τον οποίο ο ίδιος ο Γεώργιος Παπανδρέου, όταν εσωκομματικά διαφωνούσε μαζί του, είχε αποκαλέσει αχθοφόρο ενός μεγάλου ονόματος, υπονοώντας ότι ήταν ο γιος του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Στη δεύτερη περίπτωση ο Ανδρέας Παπανδρέου ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατάφερε, αφού προηγουμένως αναμετρήθηκε με την ΕΔΗΚ του Γεωργίου Μαύρου και του Ιωάννη Ζίγδη, να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ απορροφώντας ολόκληρη την ΕΔΗΚ έχοντας μάλιστα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ τόσο τον Γεώργιο Μαύρο όσο και τον Ιωάννη Ζίγδη.
Και πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι στα ψηφοδέλτια Επικρατείας της νίκης του ΠΑΣΟΚ υπήρχαν και τα ονόματα του Μάρκου Βαφειάδη, που ήταν ο στρατηγός του Δημοκρατικού Στρατού στον εμφύλιο πόλεμο, και του Μανώλη Γλέζου. Με απλά λόγια, η πολιτική ιστορία της χώρας μάς διδάσκει ότι θα ακολουθηθεί είτε ο πρώτος δρόμος του Γεωργίου Παπανδρέου είτε ο δεύτερος δρόμος του Ανδρέα Παπανδρέου. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθηθεί ο πρώτος δρόμος.
• Εδώ και πολύ καιρό είχατε υποστηρίξει ανοιχτά την ανάγκη διαλόγου ανάμεσα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, θέση για την οποία δεχτήκατε φίλια πυρά. Το μετεκλογικό σκηνικό αλλά και η επιχειρούμενη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά πιστεύετε ότι ευνοεί αυτήν την ώσμωση;
Αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και από το εάν θα υπάρξει συζήτηση. Οι τελευταίες εξελίξεις των μεταγραφών στελεχών πιστεύω ότι δεν βοήθησαν το κλίμα του διαλόγου. Ομως όποιος αρνείται τον διάλογο αρνείται ουσιαστικά τη συνένωση των δημοκρατικών δυνάμεων με τον τρόπο που την επιχείρησε ο Γεώργιος Παπανδρέου.
Τώρα το εάν οι απόψεις μου σχετικά με την αναγκαία ύπαρξη διαλόγου μεταξύ των κομμάτων γενικά, και ιδιαίτερα των όμορων ιδεολογικά κομμάτων, ενόχλησαν ορισμένους και κυρίως αυτούς που έχουν συμφέροντα μικροκομματικά είναι κάτι που θέλω να το κρίνει ο κάθε καλόπιστος πολίτης. Ουδέποτε είπα ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα πρέπει να γίνει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, ουδέποτε ότι θα πρέπει να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υπάρχει διάλογος και συμφωνία καθώς και με οποιοδήποτε άλλο κόμμα όταν υπάρχει ανάγκη.
Στη Γερμανία υπήρξε ανάγκη και συγκυβέρνησαν κόμματα με αποκλίνουσες ιδεολογίες, οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Σοσιαλιστές. Ομως υπήρξαν συζητήσεις που διήρκεσαν 4 μήνες αλλά κυρίως προγραμματικές συμφωνίες που εγκρίθηκαν από τη βάση των κομμάτων. Εδώ τόσο με τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ όσο και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. τίποτα ανάλογο δεν συνέβη.
Τώρα αυτοί που εσκεμμένα παραποιούν τις θέσεις μου, είναι αυτοί που θα έχουν και ιστορική ευθύνη για το τι θα επακολουθήσει. Οσον αφορά το τι συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν, όταν συγκυβέρνησαν μη όμορα κόμματα με διαφορετικές θέσεις το γνωρίζουν όλοι. Το μεν ΠΑΣΟΚ κατέληξε να είναι το τελευταίο κόμμα στη Βουλή με ποσοστό 4,7%, οι δε ΑΝ.ΕΛΛ. διαλύθηκαν και δεν υπάρχουν καν σήμερα στη Βουλή. Αυτό διδάσκει η πολιτική μας ιστορία.
• Και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να έχει θετική εξέλιξη ένα τέτοιο εγχείρημα, ώστε να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις των προηγούμενων μηνών;
Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ποια μέθοδο θα ακολουθήσει. Τη μέθοδο Γεωργίου Παπανδρέου της Ενώσεως Κέντρου ή του Ανδρέα Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα τα γεγονότα θα ακολουθήσουν τον δρόμο τους.