Δυσοίωνα σημάδια εξακολουθούν να εμφανίζουν οι οικονομίες των βασικών αγορών από τις οποίες η Ελλάδα έλκει ξένους επισκέπτες. Αν και η παγκόσμια ύφεση στην οποία οδήγησε η πανδημία δεν αποτελεί έκπληξη, η ανάλυση των επιμέρους βασικών αγορών τουριστών ψαλιδίζει περαιτέρω τις οποιεσδήποτε προσδοκίες για εύρωστη ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας κατά το τέλος του τρίτου, αλλά και το τέταρτο τρίμηνο. Αυτό προκύπτει από νέα μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE), στην οποία επισκοπούνται τόσο τα θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών αυτών μετά την πανδημία όσο και η σημασία τους για την ελληνική οικονομία.
Ειδικότερα, οι κυριότερες αγορές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα, που έφεραν το 46% των ταξιδιωτικών εισπράξεων πέρυσι, «αγκομαχούν»:
Η Ελλάδα εισέπραξε από τον εισερχόμενο από τη Γερμανία τουρισμό περίπου 3 δισ. ευρώ το 2019 ή 16,7% του συνόλου των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Η οικονομία της εκτιμάται ότι λειτούργησε κατά μέσον όρο στο 60% της δυναμικότητάς της το δεύτερο τρίμηνο 2020 και μπορεί να λειτουργήσει στο 75% το τρίτο και στο 90% το τέταρτο. «Θα επηρεάζεται όμως αρνητικά από τα διάσπαρτα μέτρα προστασίας και παρεμβάσεων που θα εξακολουθήσουν να είναι σε ισχύ για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος του κορωνοϊού». Με βάση αυτές τις υποθέσεις, αναμένεται πτώση του ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 6,7% το 2020.
Από τον εισερχόμενο τουρισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο η χώρα εισέπραξε περίπου 2,6 δισ. ευρώ το 2019 ή 14,5% του συνόλου. Η οικονομία του εκτιμάται ότι λειτούργησε κατά μέσον όρο μόλις στο 40% της δυναμικότητάς του το δεύτερο τρίμηνο (έναντι 55% κατά μέσον όρο στη Ζώνη του Ευρώ). Επιπλέον, ακόμη και τον Ιούλιο 2020, ο ιός δεν φαίνεται να ετέθη υπό ικανοποιητικό έλεγχο. Η ανάπτυξη της χώρας ήταν ήδη αναιμική και πριν από τον κορωνοϊό, λόγω της αβεβαιότητας που προκύπτει από το Brexit, και, επομένως, η πτώση του ΑΕΠ εξαιτίας του κορωνοϊού εκτιμάται πως θα είναι επίσης μεγαλύτερη από την πτώση της Ζώνης του Ευρώ. Με βάση αυτές τις υποθέσεις-εκτιμήσεις αναμένεται τώρα πτώση του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 8,2% το 2020.
Η Ελλάδα εισέπραξε από τις ΗΠΑ περίπου 1,2 δισ. ευρώ το 2019 ή 6,7% του συνόλου. Η ανεξέλεγκτη πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού σε πολλές πολιτείες, σε ορισμένες από τις οποίες δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο, οδηγεί σε μεγάλη πτώση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο 2020. Εκτιμάται πως η οικονομία των ΗΠΑ λειτούργησε κατά μέσον όρο στο 50% της δυναμικότητάς της το δεύτερο τρίμηνο 2020.
Από τη Γαλλία η Ελλάδα είχε ταξιδιωτικές εισπράξεις περίπου 1,1 δισ. ευρώ το 2019 ή 6,2% του συνόλου. Η οικονομία της λειτούργησε κατά μέσον όρο στο 50% της δυναμικότητάς της το δεύτερο τρίμηνο και μπορεί να λειτουργήσει στο 70% το τρίτο τρίμηνο. Η πτώση του ΑΕΠ της Γαλλίας φέτος υπολογίζεται στο 8,8%.
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από την Ιταλία ήταν περίπου 1 δισ. ευρώ το 2019 ή 5,7% του συνόλου. Η οικονομία της λειτούργησε κατά μέσον όρο στο 45% της δυναμικότητάς της το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, μετά την επιτυχή αντιμετώπιση του ιού τον Ιούνιο, εκτιμάται τώρα ότι μπορεί να λειτουργήσει στο 70% της δυναμικότητάς της το τρίτο τρίμηνο 2020 και στο 90% της δυναμικότητάς της το τέταρτο. Υπό αυτές τις εκτιμήσεις, αναμένεται τώρα πτώση του ΑΕΠ της Ιταλίας κατά 8,9%.
Πηγή: kathimerini.gr