Εντονος είναι ο προβληματισμός που εκφράζεται μέσω δημοσιευμάτων μεγάλων διεθνών ΜΜΕ αυτή την περίοδο, τόσο για τη συνεχιζόμενη προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της και ευρύτερα στη Μεσόγειο, όσο όμως και για τη στάση της Δύσης έναντι της Αγκυρας. Χαρακτηριστική είναι ανταπόκριση της ισπανικής εφημερίδας El Pais από την Κωνσταντινούπολη: «Η γερμανική προεδρία της Ε.Ε. σε συνεργασία με την Ισπανία προσπαθεί να μεσολαβήσει (μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας), ενώ άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα, οι οποίες συγκρούονται με την Τουρκία γύρω από τη λιβυκή κρίση και τους υδρογονάνθρακες, πιέζουν για πιο σκληρά μέτρα απέναντι στις επεκτατικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, πολιτικές της Αγκυρας». Ο συντάκτης, παράλληλα, σημειώνει ότι «ανάμεσα στις κατευθυντήριες γραμμές της ισπανογερμανικής μεσολάβησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές να μοιραστούν τα διαφιλονικούμενα ύδατα μέχρις ότου επιλυθεί η διαφορά και να εμπλακούν σε μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου».
Την ίδια στιγμή, και ενώ η εφημερίδα New York Times, μεταξύ άλλων, σημειώνει επικαλούμενη Ευρωπαίους διπλωμάτες ότι «όλο και πιο διεκδικητική, φιλόδοξη και απολυταρχική, η Τουρκία έχει γίνει “ο ελέφαντας στο δωμάτιο” για το ΝΑΤΟ, αλλά και αυτό είναι ένα θέμα που λίγοι θέλουν να συζητήσουν», η Deutsche Welle μεταδίδει πως την ώρα κατά την οποία το Βερολίνο αναλαμβάνει τη γνωστή μεσολαβητική πρωτοβουλία στα ελληνοτουρκικά, και ενώ υπάρχει σε εξέλιξη εμπάργκο για εξαγωγή στρατιωτικού υλικού λόγω του πολέμου στη Συρία, η Γερμανία εξακολουθεί να εξάγει οπλισμό στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χ. Μάας, οι εξαγωγές περιορίζονται όχι σε όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη Συρία, αλλά σε «ναυτιλιακά είδη», για παράδειγμα υποβρύχια. Η πτυχή αυτή, ωστόσο, αφορά ιδιαιτέρως τη χώρα μας, καθώς εγείρουν θέμα ασφάλειας της Ελλάδας στο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Βερολίνο αποφάσισε τη μερική άρση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης για Τουρκία, ανάβοντας το πράσινο φως για ταξίδια προς τουριστικά θέρετρα των δυτικών ακτών, μεταξύ αυτών Αττάλεια και Σμύρνη, προφανώς ως μια επιπλέον γερμανική κίνηση προς την Αγκυρα.
Πηγή : kathimerini.gr