Την διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα στις περιοχές όπου ξέσπασαν οι πυρκαγιές στο νησί της Ρόδου (αλλά και στο νησί της Κω), έδωσε χτες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε για την πορεία της κατάστασης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Σε συνέντευξη Τύπου συγκεκριμένα περιέγραψε την εικόνα όπως διαμορφώνεται μετά την μάχη με την πύρινη λαίλαπα ενώ στηλίτευσε γι ακόμη μια φορά τα fake news και την παραπληροφόρηση που ‘οργίασε’ κυριολεκτικά στα social media για το θέμα, κατηγορώντας μερίδα ασυνείδητων που σκορπούν τον πανικό χωρίς να λένε την αλήθεια.
Τελικά, πιστεύω ότι ‘το μέτωπο είναι πολύ πιο ασφαλές μέρος από τους… καναπέδες της ανοησίας’….», τόνισε χαρακτηριστικά.
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ
Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα από την μάχη με την πύρινη λαίλαπα, ο κ. Χατζημάρκος ξεκαθάρισε τα εξής:
«Στο μέτωπο, η Κοιλάδα των Πεταλούδων έμεινε άθικτη. Στο διαδίκτυο… έγινε στάχτη. Στο μέτωπο, το στρατόπεδο στον Καλαμώνα έμεινε άθικτο ενώ στο διαδίκτυο, κι αυτό κάηκε ολοσχερώς. Στο μέτωπο υπήρχε απόλυτος συντονισμός, ενώ στο διαδίκτυο ήταν όλα… σκορποχώρι. Στην πραγματικότητα υπήρχαν καύσιμα, στο διαδίκτυο δεν υπήρχε ούτε σταγόνα!
Στο μέτωπο υπήρχε νερό και φαγητό, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…αφυδατώθηκαν και λιμοκτονούσαν όλοι όσοι επιχειρούσαν εκεί. Στο μέτωπο η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο σε λιγότερο από 20 ώρες ενώ στο διαδίκτυο… ίσως και να καίει ακόμη! Και σίγουρα κάποιοι… αναπολούν τις εποχές που τα πύρινα μέτωπα έκαιγαν 8-10 μέρες. Στο μέτωπο δεν τραυματίστηκε κανένας, στο διαδίκτυο χτύπησαν όλοι.
Τελικά, πιστεύω ότι ‘το μέτωπο είναι πολύ πιο ασφαλές μέρος από τους… καναπέδες της ανοησίας’..» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο περιφερειάρχης είπε πως νιώθει περήφανος για όλους όσους συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς –ένστολους και εθελοντές, λέγοντας πως αφενός υπήρξε άριστη συνεργασία και υποδειγματικός συντονισμός.
«Η επόμενη μέρα: έχω δώσει ήδη εντολή στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, μέσα στο επόμενο διάστημα να συγκροτήσουμε κλιμάκια με τεχνικούς για να δούμε τι παρεμβάσεις χρειάζονται αφού η πρώτη σκέψη όλων μας είναι τον χειμώνα να προνοήσουμε για τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα. Κάηκαν περίπου 10-11.000 στρέμματα και είναι προφανές ότι η περιοχή θα κηρυχθεί αναδασωτέα. Ήδη δυο κοινότητες κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Όσον αφορά στο νησί της Κω, προκάλεσε αγωνία για λίγο αλλά τέθηκε υπό έλεγχο. Βλέποντας τα προβλήματα με τα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο είναι προφανές ότι βιώνουμε πλέον την κλιματική αλλαγή και πρέπει να αλλάξουμε πάρα πολλά πράγματα…» κατέληξε.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε, τέλος, στην Οικονομική Επιτροπή που αναμενόταν να συνεδριάσει χτες με κύριο θέμα το πρώτο πρακτικό της επιτροπής του διαγωνισμού για την Β’ Φάση του Φράγματος Γαδουρά που θα σημάνει την έναρξη των εργασιών ενός μεγάλου έργου το οποίο θα δώσει λύση στα προβλήματα υδροδότησης σε όλο το νησί.
Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ο περιφερειάρχης, αναφέρθηκε και στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλάς, με θέμα τις επενδύσεις στην περιοχή στην οποία συμμετείχαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι μεταξύ αυτών και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ (εκτενές ρεπορτάζ παρουσίασε η «δ»).
«Θα ξεκινήσω από τις συναντήσεις που είχαμε στο πλαίσιο της ημερίδας που έγινε στη Ρόδο για επενδύσεις στην περιοχή μας. Αυτό, είχε συμφωνηθεί από τον προηγούμενο Μάρτιο. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την πίεση που είχαμε με τα πύρινα μέτωπα ενώ την Δευτέρα, έγινε και επίσκεψη στο ακριτικό Καστελλόριζο. Προσωπικά δεν μπόρεσα να μεταβώ εκεί λόγω των εξελίξεων με την πυρκαγιά. Ήταν σημαντικό το γεγονός πως παρέστησαν υψηλοί προσκεκλημένοι, όπως ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης, Ελληνο-αμερικανοί εκλεγμένοι γερουσιαστές με επικεφαλής τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) κ. Λου Ραπτάκη καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων. Πρέπει να σημειώσω ότι μας τίμησε με την παρουσία του ο Αμερικανός Πρέσβης με τον οποίο –στο περιθώριο της ημερίδας- είχαμε μια μακρά συνάντηση εργασίας στο γραφείο μου και συζητήσαμε όλα τα θέματα της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της περιοχής μας στο Νότιο Αιγαίο», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.
Ο κ. Χατζημάρκος έφερε σαν παράδειγμα την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Έρευνας Καινοτομίας το οποίο προχωράει με μία τριγωνική συνεργασία στο πλαίσιο της οποίας είχε υπογραφεί και σχετική συμφωνία στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα με την Sisco.
«Ο Αμερικανός Πρέσβης είναι αφοσιωμένος στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και τον ευχαρίστησα γι αυτό. Ανταποδίδουμε την εμπιστοσύνη με το να χτίσουμε μια σταθερή, συμπαγή, βιώσιμη βάση συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.
Κι αυτό, δεν έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τις επενδύσεις αλλά και με ένα ευρύτερο πλαίσιο το οποίο έχει αναφορά σε δυο λαούς με πάρα πολλά κοινά –και πάνω απ’ όλα δύο λαούς που υπηρετούν κοινές αξίες, κοινούς στόχους και ενδιαφέροντα. Από αυτή την άποψη, είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των εργασιών του διημέρου. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας τον προσεχή Οκτώβρη στην Σύρο για να εγκαινιάσουμε τον χώρο για το Διεθνές Κέντρου Θαλάσσιας Έρευνας και Καινοτομίας».
Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι η αναπτυξιακή Κ2 θα στεγαστεί στο παλαιό προξενείο της Ελλάδας (το κτήριο ανήκει στην ΠΝΑι) και ενδεχομένως να κάνει εγκαίνια τον Σεπτέμβριο.