Πολιτιστικά

Ένωση Καλυμνίων Ρόδου – Μικρασιατικό αντάμωμα στη Λέρο

Στην Ανατολή του Αιγαίου, δίνουμε υπόσχεση, να σεβαστούμε την ιστορία των χαμένων πατρίδων μας

Η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου «Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας» συγχαίρει τον Σύλλογο Μικρασιατών Λέρου «Η καθ΄ ημάς Ανατολή» για την εμπειρία του τριημέρου των εκδηλώσεων, αφιερωμένων στο μεγάλο ξεριζωμό του Ελληνισμού από τα Μικρασιατικά παράλια.

Ένα τριήμερο, που έδωσε την ευκαιρία να έρθουμε κοντά και με άλλους συλλόγους ανά την Ελλάδα, οι οποίοι πρεσβεύουν παρόμοιες ιδέες και εκπροσωπούν την ίδια κουλτούρα προερχόμενη από τις χαμένες πατρίδες, αγγίζοντας ιδιαίτερα εμάς τους Δωδεκανήσιους, λόγω γειτνίασης με τις πάλαι ποτέ «δικές μας περιοχές».

Διότι, ο περισσότερος πληθυσμός των Δωδεκανησίων, κατάγεται από την ανατολή του ήλιου και της πατρίδας μας…

Η ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων μεταξύ διοικητικών, χοροδιδασκάλων και χορευτών, έδωσαν διαφορετική πνοή και ουσία, αφού το τριήμερο στο νησί της Λέρου, εμπλουτίστηκε με ιδέες για περαιτέρω κοινές δράσεις.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο νησί, αναπτύχθηκαν γνωριμίες, έγινε δημιουργική ανάλυση απόψεων γύρω από το μικρασιατικό ζήτημα σε σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό, τις επιρροές στη μετέπειτα πορεία των δραστηριοτήτων και της καθημερινότητας του ελληνισμού. Όλα αυτά, από φωτισμένες προσωπικότητες που ήταν προσκεκλημένοι στη διοργάνωση και στελεχώνουν Μικρασιατικούς Συλλόγους ανά την Ελλάδα.

Η πορεία άλλωστε της χώρας μας, δηλώνει απερίφραστα, το πόσο άλλαξε ο ρους της ιστορίας, με τον ερχομό των ξεριζωμένων, ελλήνων προσφύγων από την πατρίδα, οι οποίοι «κουβάλησαν» ατελείωτο πολιτισμό, διαφορετικές συνήθειες, τρόπο ζωής και πλούσια μόρφωση.

Η επετειακή διοργάνωση στη Λέρο, σε ανάμνηση των γεγονότων που σημάδεψαν τον ελληνισμό, ήταν ταυτόχρονα απλή και μεγαλοπρεπής. Ήταν απλή, διότι μέσα σε δύο ώρες παράστασης, ξεδιπλώθηκε η ουσία της ιστορίας της Μικρασιατικής καταστροφής και ο ψυχισμός των διωχθέντων, που έζησαν ανείπωτα τραγικές στιγμές, αφού με τον πιο άγριο τρόπο, είδαν να αφανίζονται οι οικογένειες και το βιός τους.

Ταυτόχρονα, ήταν μεγαλοπρεπής, καθώς έδειξε ότι, όλος αυτός ο πολιτισμός, οι συνήθειες, το μεγαλείο ψυχής, η ευημερία και γενικότερα η κουλτούρα που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα από τους επιζήσαντες, έγιναν γνωστά παντού και επηρέασαν τις μετέπειτα γενιές της χώρας μας, αφήνοντας ένα κομμάτι της ψυχής και του μυαλού μας, δοσμένο στην «Υπόσχεση»…

Από την επίσκεψη στη Λέρο, εμείς, οι συμμετέχοντες ως θεατές και επισκέπτες, βγήκαμε πιο πλούσιοι. Σε ιστορικές γνώσεις, έντονα συναισθήματα και γνωριμίες με άτομα που πρεσβεύουν παρόμοιες ιδέες, διατηρώντας στην καρδιά τους

την ελληνική Μικρά Ασία και προγραμματίζοντας στο μυαλό τους το επόμενο αντάμωμα.

Εντυπωσιακή η επίπονη προσπάθεια και το αποτέλεσμα των προσπαθειών του Προέδρου κ. Ευάγγελου Γλιάτα, των στελεχών του Διοικητκού Συμβουλίου, της χοροδιδασκάλου κ. Χρυσούλας Κουτούζου και της Λεριακής, Μικρασιάτικης χορευτικής και θεατρικής ομάδας για το άριστο, στη μεταφορά της ιστορίας αποτέλεσμα.

Η ομάδα της Λέρου, «έδεσε» εποικοδομητικά, με αυτές του Εργαστηρίου Πολιτισμού Νέας Αρτάκης «Παναγιά η Φανερωμένη», της Ένωσης Μικρασιατών Σάμου, του Ηγέχορου Πειραιά και παραρτημάτων της ίδιας περιοχής και το αποτέλεσμα της συνεργασίας των ανθρώπων με κοινά συναισθήματα ήταν όντως εντυπωσιακό.

Η «Υπόσχεση» γυρνώντας το βλέμμα μας στα απέναντι, αλλοτινά και αλλιώτικα ελληνικά παράλια, στην Ανατολή του Αιγαίου και του ήλιου, δόθηκε σιωπηλά εκείνη τη στιγμή από όλους μας … Ως οφείλαμε…

 

Για το Δ.Σ.

 

Η Γεν. Γραμμ.                    Η Πρόεδρος

 

Νεκταρία Σιδερή               Μαρία Βάλλα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου