Σε υψηλά ποσοστά κυμαίνεται η προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ των ξενοδοχείων Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατική», όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων στα ξενοδοχεία της χώρας.
Το 23,3% των ξενοδοχείων του Ν. Αιγαίου διαθέτει συγκεκριμένα δωμάτια για ΑμεΑ, ενώ το 50% των ξενοδοχείων που δεν διαθέτουν δωμάτια για ΑμεΑ, έχουν δωμάτια που πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές για την μετατροπή τους σε δωμάτια για ΑμεΑ.
Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι αίθουσες συνεδριάσεων, σε ποσοστό 60%, είναι προσβάσιμες σε ΑμεΑ, υστερούν όμως σημαντικά στην ύπαρξη κατάλληλου εξοπλισμού. Το ίδιο συμβαίνει και με τους υπόλοιπους χώρους παροχής ειδικών υπηρεσιών, όπως τα γυμναστήρια και τα spa. Αντίστοιχα και οι πισίνες των ξενοδοχείων, σε ποσοστό 40% περίπου, είναι προσβάσιμες σε ΑμεΑ, αλλά υστερούν σημαντικά ως προς τον κατάλληλο εξοπλισμό (π.χ. ειδικό αναβατόριο).
Ωστόσο, ενώ τα ξενοδοχεία στο Νότιο Αιγαίο διαθέτουν αρκετές υποδομές και υπηρεσίες για τη διευκόλυνση των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, υστερούν σημαντικά στις αντίστοιχες παροχές για άτομα με προβλήματα όρασης.
Αναλυτικά:
Προσβασιμότητα των ξενοδοχείων Νοτίου Αιγαίο σε ΑΜΕΑ
• Το 23,3% των ξενοδοχείων του Ν. Αιγαίου διαθέτει δωμάτια για ΑμεΑ, ενώ το 50% των ξενοδοχείων που δεν διαθέτουν δωμάτια για ΑμεΑ, έχουν δωμάτια που πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές για την μετατροπή τους σε δωμάτια για ΑμεΑ
• Τα ξενοδοχεία με δωμάτια για ΑμεΑ, διαθέτουν κατά μέσο όρο 2,1 δωμάτια για χρήση από ΑμεΑ
• Σχεδόν το 60% των ξενοδοχείων διαθέτουν ράμπες για την απρόσκοπτη πρόσβαση του αμαξιδίου στην είσοδο του ξενοδοχείου και περίπου το 88% των ξενοδοχείων διαθέτει πόρτες που επιτρέπουν την είσοδο του αμαξιδίου
• Από το 63% των ξενοδοχείων που διαθέτουν χώρο στάθμευσης, το 20% περίπου διαθέτει την ειδική σήμανση για ΑμεΑ
• Στο 76% των ξενοδοχείων το lobby είναι κατάλληλα εξοπλισμένο για διευκόλυνση των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα (καρέκλες, τραπεζάκια, ρεσεψιόν κλπ)
• Οι αίθουσες συνεδριάσεων, σε ποσοστό 60%, είναι προσβάσιμες σε ΑμεΑ, υστερούν όμως σημαντικά στην ύπαρξη κατάλληλου εξοπλισμού.
• Το ίδιο συμβαίνει και με τους υπόλοιπους χώρους παροχής ειδικών υπηρεσιών, όπως τα γυμναστήρια και τα spa.
• Αντίστοιχα και οι πισίνες των ξενοδοχείων, σε ποσοστό 40% περίπου, είναι προσβάσιμες σε ΑμεΑ, αλλά υστερούν σημαντικά ως προς τον κατάλληλο εξοπλισμό (π.χ. ειδικό αναβατόριο).
• Ενώ τα ξενοδοχεία στο Νότιο Αιγαίο διαθέτουν αρκετές υποδομές και υπηρεσίες για τη διευκόλυνση των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, υστερούν σημαντικά στις αντίστοιχες παροχές για άτομα με προβλήματα όρασης
• Παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον των ξενοδόχων να επενδύσουν, ώστε να κάνουν το ξενοδοχείο τους πιο φιλικό και πιο προσβάσιμο σε ΑμεΑ, τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους, με ποσοστά που κυμαίνονται από 73% (για επενδύσεις στην πισίνα) έως 90% (για επενδύσεις στους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους).
Όταν η «άγονη γραμμή» γίνεται «γόνιμη»
Από το 2019 έχουν αποτυπωθεί οι σχετικές υποδομές σε Σύρο, Ρόδο, Χίο, Σκιάθο, Μύκονο, Κουφονήσια, Λευκάδα και Πάτμο, και άμεσα θα προστεθούν τρεις ακόμα προορισμοί στη διάθεση των χρηστών.
Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η δημιουργία μίας βάσης εθελοντών, οι οποίοι σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και τόπους που οι ίδιοι θα επιλέγουν, θα μπορούν να βοηθούν ανθρώπους με αναπηρία στο ταξίδι τους.
Στόχος της πλατφόρμας, είναι αποτυπωθούν και να διατεθούν προς το τουριστικό κοινό οι απαραίτητες πληροφορίες για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στους προορισμούς που βρίσκονται στην πλατφόρμα. Προωθώντας και διαφημίζοντας τον προσβάσιμο τουρισμό μέσω του ExtraMilers, σκοπός σύμφωνα με τους υπεύθυνους είναι να δημιουργηθεί όπως υποστηρίζουν ένα ‘ρεύμα αλλαγής’ ώστε να γίνουν ουσιαστικές βελτιώσεις στους τουριστικούς προορισμούς σχεδιάζοντας ή διαμορφώνοντας τις υποδομές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες με βάση τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρίες.
To site απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία και πιο συγκεκριμένα στις παρακάτω κατηγορίες: Παραπληγικοί, τετραπληγικοί, άτομα με οπτική βλάβη, ηλικιωμένοι, ακρωτηριασμένοι, τραυματίες, καθώς και στους συνοδούς τους, την οικογένεια και τους φίλους τους. Στο site μπορούν να εγγραφούν και εθελοντές για συνοδεία των ΑμεΑ στους προορισμούς που καλύπτονται. Η δημιουργία λογαριασμού και η πλοήγηση του site είναι απολύτως δωρεάν.
Το ExtraMilers είναι μια πρωτοβουλία της οργάνωσης Άγονη Γραμμή Γόνιμη με την ιδρυτική χορηγία της Microsoft. Υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της πλατφόρμας είναι η εταιρεία ATCOM. Επιστημονικοί συνεργάτες που εξασφαλίζουν την εγκυρότητα των πληροφοριών της πλατφόρμας είναι οι οργανώσεις: ΛΑΡΑ Ελληνική Σχολή Σκύλων-Οδηγών Τυφλών και ΠΕΡΠΑΤΩ Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων.
Να σημειωθεί ότι ένας στους 5 ανθρώπους έχουν κάποιου είδους αναπηρία και περίπου το 88% των ανθρώπων με αναπηρία κάνει διακοπές κάθε χρόνο, με το 12% της ευρωπαϊκής αγοράς να απευθύνεται στα άτομα αυτά.