Με την προοπτική να μετατραπεί σε ένα απέραντο ταχυφαγείο, με καταστήματα που έβαλαν λουκέτο από τον Ιούλιο και με ορδές τουριστών που πέρασαν από το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς αλλά δεν είχαν χρήματα στην τσέπη, έκλεισε η περίοδος αιχμής, για την Παλιά Πόλη.
Ο Αύγουστος, ήταν από εισπρακτικής πλευράς, ο χειρότερος όλων των εποχών με πολλούς τουρίστες να μοιράζονται μια πίτα στα δύο, να πληρώνουν με χάλκινα κέρματα και να κάνουν παζάρια ακόμα και για αναμνηστικά σουβενίρ του ενός και των δύο ευρώ.
Αυτή είναι η απογοητευτική εικόνα του μηνός που έσπασε τα ρεκόρ αφίξεων αλλά όχι τα ρεκόρ εισπράξεων, με την κατάσταση αυτή να τείνει να παγιωθεί για έναν προορισμό που κάποτε μεσουρανούσε στον χάρτη του διεθνούς jet set και σήμερα μετρά μόνο κεφάλια…
Ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τάσος Μελετίου, μιλώντας στην «δημοκρατική», και κάνοντας απολογισμό για τους λεγόμενους μήνες αιχμής, δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το μέλλον της εμπορικής δραστηριότητας εντός του μνημείου, αφού όπως λέει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε ένα απέραντο ταχυφαγείο είναι ορατός.
«Θεωρώ ότι ο μήνας που πέρασε ήταν ο χειρότερος Αύγουστος όλων των εποχών. Ολοι όσοι δραστηριοποιούμαστε στην Παλιά Πόλη, είμαστε προβληματισμένοι. Λίγοι δουλέψαν και όσοι δούλεψαν ήταν όσοι δραστηριοποιούνται στο φθηνό φαγητό, στο “ορθάδικο”. Κόσμος κυκλοφόρησε και οπωσδήποτε οι καρέκλες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ήταν γεμάτες. Όμως η κατανάλωση ήταν περιορισμένη. Ο κόσμος που επισκέφθηκε την Παλιά Πόλη ήταν κυρίως επαναλαμβανόμενος, είτε όσοι έμεναν σε καταλύματα εντός των τειχών είτε σε ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης, που έρχονταν για τη βόλτα τους. Οι επισκέπτες από το υπόλοιπο νησί ήταν περιορισμένοι, κι όσοι ήρθαν με γκρουπ έφαγαν σε συμβεβλημένα με το πρακτορείο εστιατόρια κι έφυγαν, χωρίς διαθέσιμο χρόνο για να περιηγηθούν στην Παλιά Πόλη, κι άρα να αφήσουν χρήματα», λέει ο κ. Τ. Μελετίου.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών της Μεσαιωνικής Πόλης, επισημαίνει ότι ο κίνδυνος να μετατραπεί το μνημείο σε ένα απέραντο φαγάδικο είναι ορατός, μετά και τον φετινό Αύγουστο: «Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε την Παλιά Πόλη σε ένα απέραντο φαγάδικο αλλά εκεί οδηγούμαστε, κι άλλα μαγαζιά του χρόνου θα γίνουν φαγάδικα προκειμένου να κρατηθούν όρθια. Αρκεί να σας πω ότι στο τέλος Ιουλίου έκλεισε ένα μαγαζί με κοσμήματα στην οδό Σωκράτους κι έκλεισε κι άλλο ένα στην οδό Πολυδώρου. Πρόκειται για μαγαζιά που άνοιξαν φέτος και οι ιδιοκτήτες τους έριξαν χρήματα για να τα λειτουργήσουν, όμως τελικά οι άνθρωποι μπήκαν μέσα. Όταν στις 31 Ιουλίου μέσα στην Παλιά Πόλη υπάρχουν καταστήματα που κατέβασαν ρολά, αυτό λέει πολλά για το μέλλον της τοπικής αγοράς».
Η κατακόρυφη μείωση των εισπράξεων εντός των τειχών, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτώση προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων αλλά και στο γεγονός ότι στα περισσότερα από αυτά λειτουργούν duty free καταστήματα, προτρέποντας μάλιστα τους επιβάτες να κάνουν τις αγορές τους εντός του πλοίου και όχι στις τοπικές αγορές των προορισμών. Επιπλέον, φέτος, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας λειτούργησε αποτρεπτικά, αφού οι εκατοντάδες Ευρωπαίοι και Ρώσοι τουρίστες που έρχονται από τα απέναντι τουρκικά παράλια για ημερήσια εκδρομή με τα καταμαράν, βλέποντας τις αυξημένες τιμές στη Ρόδο, δεν έβγαλαν τα πορτοφόλια από την τσέπη. Το ίδιο έκαναν όμως, όπως λέει ο κ. Μελετίου και οι Τούρκοι τουρίστες, που θεωρούνται από τους ποιοτικούς πελάτες, όμως λόγω της προβληματικής οικονομικής κατάστασης της χώρας τους, δύσκολα ξοδεύουν πλέον χρήματα.
Αν, και όπως επισημαίνει, η κίνηση του Ιουνίου και του Ιουλίου ήταν αυξημένη, οι απώλειες του Αυγούστου ήταν τεράστιες με αποτέλεσμα το ισοζύγιο των εισπράξεων να μην παρουσιάζει αξιόλογες μεταβολές και στις περισσότερες περιπτώσεις να είναι αρνητικό. «Ο Αύγουστος έκανε τη ζημιά, παρά τις μεγάλες αυξήσεις στις αφίξεις και παρά την ικανοποιητική κίνηση του Ιουνίου και του Ιουλίου. Οι ξενοδόχοι έκαναν stop sales τον Μάρτιο, ελπίζοντας να πουλήσουν αργότερα πιο ακριβά και τελικά, τουρ οπερέιτορς και ξενοδόχοι αναγκάστηκαν να κάνουν εκπτώσεις 50% και 60% για να γεμίσουν τα κρεβάτια τους τον Αύγουστο! Αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι εκπτώσεις, έφεραν χαμηλότατης οικονομικής στάθμης επισκέπτες που υπό άλλες προϋποθέσεις δεν θα έρχονταν ποτέ τέτοια εποχή στο νησί μας. Εφυγαν οι Ρώσοι, μπήκε η Τουρκία στη μέση και τελικά την πάτησαν οι ξενοδόχοι που, αλλιώς τα υπολόγιζαν, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε γενναίες εκπτώσεις και μαζί τους την πάτησε και η αγορά. Δεν αξίζει στη Ρόδο μας αυτή η κατάσταση».
Σύμφωνα με τον κ. Τ. Μελετίου η κατάσταση είναι άσχημη και θα γίνει ακόμα χειρότερη, αν δεν αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης των επισκεπτών αλλά και η στόχευση που έχουμε θέσει ως προορισμός. «Η κατάσταση είναι άσχημη. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά, τι είναι τελικά αυτό που θέλουμε από τη Ρόδο. Δεν μπορούμε να μετράμε κεφάλια, πρέπει να σταματήσει αυτή η αλόγιστη αύξηση κλινών προς την Νότια Ρόδο, όπου δεν υπάρχουν υποδομές. Οι άνθρωποι παραμένουν μέσα στα ξενοδοχεία τους, δεν έχουν πού να πάνε, πού να βγουν. Δεν έχουν την δυνατότητα να κατέβουν στην πόλη, κάθονται κλεισμένοι μέσα, κι επομένως είναι δώρο άδωρο για την τοπική αγορά η παρουσία τους, ειδικά όταν τα ξενοδοχεία αυτά ανήκουν σε ξένα γκρουπ και τα χρήματα δεν μένουν εδώ. Όχι μόνο “κέρδος” που έχουμε από αυτόν τον τουρισμό αλλά επιπλέον τους δίνουμε νερό από αυτό που δεν έχουμε, μας αφήνουν τα σκουπίδια τους που πρέπει να μαζέψουμε και οι μόνες “καταθέσεις” τους είναι στον βιολογικό», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Π. Πόλης.
Είναι απαραίτητο, όπως δηλώνει στην «δ», να σταματήσει η αλόγιστη αύξηση κλινών και να προωθηθεί η αναβάθμιση των υφιστάμενων, με έμφαση στην πόλη της Ρόδου, που οι ξενοδοχειακές της υποδομές είναι, ως επί το πλείστον, γηρασμένες.
«Θεωρώ ότι πρέπει να σταματήσει η αλόγιστη αύξηση κλινών και να πάμε σε αναβάθμιση των υπαρχόντων. Να μην επιδοτούνται οι ξενοδόχοι μέσω αναπτυξιακών νόμων για κατασκευή νέων μονάδων, αλλά τα χρήματα αυτά να διατίθενται για την ανακαίνιση παλαιότερων. Είναι απαραίτητο να αναβαθμιστούν οι υποδομές μέσα στην πόλη. Πρέπει οι ξενοδόχοι να σταματήσουν να σκέφτονται ότι όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες του τουρισμού παρασιτούμε πάνω τους, δεν είναι δικοί τους οι πελάτες. Δεν πουλάνε τα ξενοδοχεία τους για να προσελκύσουν κόσμο, πουλάνε Ρόδο. Από τη στιγμή που πουλάνε τον ήλιο και τη θάλασσα της Ρόδου, πρέπει να μένει και κάτι στο νησί. Αλλιώς το νησί θα καταρρεύσει και μαζί θα καταρρεύσουν κι εκείνοι αλλά τότε θα είναι αργά για όλους μας. Είναι άσχημα τα πράγματα για τη Ρόδο, την ώρα που σε άλλους προορισμούς, όπως η Κρήτη και η Κως, υπάρχει ανάπτυξη. Εμείς έχουμε πάρει μια στρεβλή κατεύθυνση κι αυτό πρέπει να διορθωθεί. Πρέπει να μπει φρένο στα νέα κρεβάτια και να ανέβει το επίπεδο των παλιών, να μην υπάρχει δωμάτιο σε ξενοδοχείο που να πωλείται στην τιμή των 20 και των 25 ευρώ, για να προλάβουμε τις εξελίξεις πριν μας προλάβουν. Και δυστυχώς οι χρεοκοπίες και αυτόν τον χειμώνα θα είναι αναπόφευκτες…», καταλήγει ο κ. Μελετίου.
https://www.dimokratiki.gr/05-09-2018/t-meletioy-itan-o-cheiroteros-aygoystos-olon-ton-epochon-gia-tin-palia-poli/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.