Με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη επαναφέρει το ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της επιτάχυνσης των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης σε ολόκληρη την Ε.Ε., ώστε να τύχουν τα παιδιά αυτά της μέγιστης δυνατής προστασίας.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις πρόσφατες τάσεις που αποκαλύπτουν συνεχή αύξηση του αριθμού των ανηλίκων που επιχειρούν να περάσουν μόνοι τους τα ευρωπαϊκά σύνορα και καθίστανται τα πλέον ευάλωτα θύματα της μετανάστευσης, εκτεθειμένα σε πάσης φύσεως κινδύνους. Επιπλέον, τόνισε ότι τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά έχουν συγγενείς σε άλλα κράτη μέλη, αλλά οι μεγάλες καθυστερήσεις των οικογενειακών επανενώσεων τους κρατούν μακριά από τους οικείους τους και εμποδίζουν την εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών που έχουν ως στόχο την προστασία του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ ζητά από την Κομισιόν να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες, προκειμένου να παρακαμφθούν ζητήματα ήσσονος σημασίας που καθυστερούν ή εμποδίζουν τις οικογενειακές επανενώσεις.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:
«Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι αποτελούν την πιο ευαίσθητη κατηγορία μετακινούμενων πληθυσμών στην Ευρώπη, που χρήζει ειδικής μεταχείρισης και φροντίδας. Η αύξηση των προσφυγικών ροών τους τελευταίους μήνες στα ελληνικά νησιά έχει θέσει εκ νέου το ζήτημα στο επίκεντρο, με πάνω από 4000 ασυνόδευτα παιδιά να βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Η UNICEF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ολόκληρη την Ε.Ε., καθώς πολλά από τα παιδιά αυτά έχουν συγγενείς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά οι διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης καθυστερούν, με αποτέλεσμα να παραμένουν οι ανήλικοι για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από τους οικείους τους. Ακόμα και βίαια περιστατικά μεταξύ ασυνόδευτων ανηλίκων στις «ασφαλείς ζώνες» των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης υποδηλώνουν ότι, όσο οι αριθμοί αυξάνονται, η Ελλάδα αδυνατεί να διαχειριστεί το ζήτημα από μόνη της, καθώς δεν ανοίγουν θέσεις μετεγκατάστασης για τους ασυνόδευτους ανήλικους σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Δεδομένου ότι οι ανήλικοι που φθάνουν μόνοι στα ευρωπαϊκά σύνορα είναι τα πιο ευάλωτα θύματα της μετανάστευσης και με στόχο τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση της προστασίας τους, ερωτάται η Επιτροπή:
– Που οφείλονται οι μεγάλες καθυστερήσεις των οικογενειακών επανενώσεων στην Ε.Ε.;
– Με ποια μέτρα σκοπεύει να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες, ώστε να παρακαμφθούν ήσσονος σημασίας ζητήματα που καθυστερούν ή εμποδίζουν τις οικογενειακές επανενώσεις;».