Οι ακρίτες στα νησιά δεν φοβούνται. Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουν τις τουρκικές προκλήσεις που κλιμακώνονται μέρα με την ημέρα. «Είμαστε έτοιμοι για όλα» λένε στα «ΝΕΑ» από το Καστελλόριζο, την Κάρπαθο, το Αγαθονήσι: «Επιδιώκουμε την ειρήνη, όμως αν χρειαστεί να επιστρατευτούμε, θα το κάνουμε όπως δηλώσαμε ετοιμότητα και το 1996».
Με την τουρκική κυβέρνηση να ενισχύει την ένταση με παράνομες NAVTEX και εμπρηστικές δηλώσεις και με εφημερίδες της Αγκυρας να τονώνουν τον τουρκικό εθνικισμό ζητώντας στρατιωτικές επιχειρήσεις τύπου Βόρειας Συρίας στο Αιγαίο, η επαγρύπνηση εντείνεται στα ελληνικά νησιά. «Με τις αερομαχίες του προηγούμενου διαστήματος, με το σπάσιμο του φράγματος του ήχου και όσα ακολούθησαν, δυστυχώς δεν διαφαίνεται αποκλιμάκωση.
Υπάρχει νευρικότητα, όμως είμαστε συνηθισμένοι στις κρίσεις, μικρές ή μεγάλες. Κατά βάθος όσοι μεγαλώσαμε στο Καστελλόριζο μέσα μας ξέραμε πάντα πως κάποτε μπορεί να έρθει αυτή η στιγμή» λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος του νησιού Στράτος Αμύγδαλος. «Είμαστε περήφανοι που ζούμε σε ένα νησί που με τη θέση του βοηθά την πατρίδα μας να υπάρχει στον γεωπολιτικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Και είμαστε οι πρώτοι που θα τρέξουμε αν χρειαστεί.
Είμαστε σε θέσεις μάχης – όπως το 1996 τρέξαμε να επιστρατευτούμε έτσι θα γίνει και τώρα» συμπληρώνει. «Προτιμούμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, έχουμε αδελφοποιηθεί με τους απέναντι και στις επαφές που διατηρούμε με τους κατοίκους της Τουρκίας για εμπορικούς σκοπούς δεν είχαμε ποτέ διενέξεις. Θέλουμε διάλογο, αλλά διάλογος με απειλές και με τη φρεγάτα να φτάνει 180 μίλια πιο κοντά δεν γίνεται. Σε λίγο θα μπει στο λιμάνι…».
Τούρκοι τουρίστες
Τα προηγούμενα χρόνια οι Τούρκοι κατέκλυζαν το νησί για διακοπές, κάτι που φέτος δεν συνέβη λόγω της πανδημίας. Οι τουρίστες που βρέθηκαν στο Καστελλόριζο τις ημέρες των αερομαχιών αναστατώθηκαν, όπως επισημαίνει ο τουριστικός πράκτορας Κώστας Παπουτσής, «σε αντίθεση με τους ντόπιους που δεν φοβούνται. Δεν επηρεαζόμαστε από όσα συμβαίνουν, είναι ήδη προγραμματισμένες κάποιες εκδηλώσεις, όπως αυτή των δικηγορικών συλλόγων στις 18-19 Σεπτεμβρίου με θέμα τα ζητήματα ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας και αιγιαλίτιδας ζώνης που προχωρούν κανονικά. Καλούμε μάλιστα τον κόσμο να μας επισκεφθεί γιατί το Καστελλόριζο είναι ωραίο και τον χειμώνα» σημειώνει.
Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Καρπάθου Ηλίας Αλεξίου, ο οποίος λέει στα «ΝΕΑ» πως «η ζωή στο νησί συνεχίζεται κανονικά». «Παρά την ένταση που υπάρχει, εμείς δεν έχουμε άμεση επαφή, το μόνο που αντιλαμβανόμαστε είναι η στρατιωτική κινητοποίηση. Περνάνε οι φρεγάτες και ίσα ίσα χαιρόμαστε που βλέπουμε τα παλικάρια μας» προσθέτει.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Αγαθονησίου Βαγγέλης Κόττορος, γέννημα θρέμμα του ακριτικού νησιού, εξηγεί πως οι ντόπιοι δεν φοβούνται. «Είμαστε απίκο» τονίζει. «Δεν φοβόμαστε, έχουμε μία αυξημένη ανησυχία, ίσως λίγο μεγαλύτερη από τις προηγούμενες φορές, αλλά όχι φόβο.
Απρόβλεπτος γείτονας
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις διότι ο γείτονας είναι απρόβλεπτος» λέει στα ΝΕΑ. «Οι κάτοικοι έχουν ακμαιότατο ηθικό, είμαστε σε επικοινωνία με τις Αρχές και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητα αποτροπής δυσάρεστων εξελίξεων». Ο Κόττορος θυμάται πως υπήρξαν και δυσκολότερες στιγμές στο Αγαθονήσι. «Το 2009, όταν μας είχε επισκεφθεί ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, γίνονταν υπερπτήσεις σε πολύ χαμηλό ύψος, στα 100-200 μέτρα πάνω από τα κεφάλια μας, σε καθημερινή βάση και έσπαγαν το φράγμα του ήχου με αποτέλεσμα να υπάρχει απίστευτη βοή.
Ηταν πολύ ενοχλητικό. Παραβιάσεις σε μεγαλύτερα ύψη γίνονται συχνά, τότε όμως βλέπαμε ακόμη και τους πιλότους…» συνεχίζει. «Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι η ρητορική της Τουρκίας, που διαστρεβλώνει την αλήθεια, δεν γίνεται αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα, είναι δικαιολογίες κυρίως για εσωτερική κατανάλωση και το μόνο που κατορθώνουν είναι να χαλυβδώνουν ακόμη περισσότερο το πατριωτικό μας φρόνημα».
Πηγή: tanea.gr