Την ανάγκη να συσταθεί ένας φορέας για να μπορέσει να αδειοδοτηθεί και να λειτουργήσει έστω και μετά από τόσα χρόνια το πυρηνελαιουργείο στη Ρόδο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τόσο των παραγωγών και ιδιωτών του νησιού όσο και των νησιών της Δωδεκανήσου, υπογράμμισε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Καραγιάννης.
Η πρόταση έρχεται στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την παρουσία των ιδιοκτητών ελαιοτριβείων όπου και αποφασίστηκε να προωθηθεί προς λύση μέσω τροπολογίας που θα κατατεθεί στην Βουλή.
«Εμείς αυτό που προσπαθούμε να δώσουμε σε κάποιους να καταλάβουν –μακριά από την ‘καφενειακή’ πολιτική που κάνουν κάποιοι άλλοι με δηλώσεις, χωρίς αποτέλεσμα- είναι ότι για να λειτουργήσει ένα σχήμα, μετά και τα όσα έχουν λάβει χώρα στο μεσοδιάστημα του τελευταίου έτους, θα πρέπει κατ’ αρχήν να υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των ελαιοτριβέων. Πρέπει να σταματήσει να υπάρχει αυτή η… κόντρα μεταξύ διφασικών και τριφασικών ελαιοτριβείων και να συνειδητοποιήσουν όλοι, πως πρέπει να λειτουργήσουμε σε ένα πλαίσιο τέτοιο ώστε να μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία το πυρηνελαιουργείο. Είναι αναγκαία η ύπαρξή του και πρέπει να βρεθεί ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας ώστε να καλύπτει τους πάντες χωρίς να είναι στο πλαίσιο ενός ‘εκβιασμού’ για κάποιους. Δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτι χωρίς την σύμπνοια όλων των πλευρών. Αυτός είναι ο στόχος μας, έχουν γίνει κάποιες συναντήσεις με τους ελαιοτριβείς ενώ υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν φερόμενο ως ενδιαφερόμενο ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος θέλει να προχωρήσει –σε περίπτωση που δεν συμμετέχουν οι ελαιοτριβείς- σε ένα εταιρικό σχήμα στην ΕΑΣΔ.
Υπάρχει και η πρόταση να συμμετέχουν και οι ελαιοτριβείς, μαζί με την ΕΑΣΔ. Ωστόσο, για να προχωρήσει το όποιο εταιρικό σχήμα και να αναλάβουν το βάρος του κόστους της επένδυσης (η οποία θα φτάσει και το μισό εκατομμύριο ευρώ για πλήρη εκσυγχρονισμό) απαιτείται και μια διασφάλιση – εγγύηση ότι θα αδειοδοτηθεί ενώ παράλληλα θα δουλέψουν και τα ελαιοτριβεία.
Γι αυτό αποφασίσαμε στην πρόσφατη συνάντηση στην ΠΝΑι, να ορίσουμε μία τριμελή επιτροπή –στην οποία συμμετέχω ως εκπρόσωπος της ΕΑΣΔ- όπου θα καταθέσουμε τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να συμπεριληφθούν σε μια τροπολογία, η οποία θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή για να δοθεί δυνατότητα λειτουργίας σε πυρηνελαιουργεία στα οποία, τους έχει αφαιρεθεί η άδεια. Μόλις είμαστε έτοιμοι θα το προωθήσουμε. Θεωρώ ότι οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι θα μας στηρίξουν αφού η λειτουργία του νέου, εκσυγχρονισμένου πυρηνελαιουργείου, θα εξυπηρετήσει πάρα πολλούς παραγωγούς, ιδιώτες κ.λπ. στην Ρόδο αλλά και από τα νησιά της Δωδεκανήσου αφού είναι και μοναδικό στην περιοχή».
Σημειώνεται πως ο επενδυτής θα προκύψει μετά την τελική συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών και με την βασική προϋπόθεση να υπάρξει σύμπνοια ανάμεσα στους ελαιοτριβείς και να σταματήσουν οι καταγγελίες.
«Σε αυτό το σχήμα, η ΠΝΑι δεν θα συμμετέχει αλλά θα στηρίξει κάθε προσπάθεια. Η λειτουργία του πυρηνελαιουργείου είναι απαραίτητη προϋπόθεση, βάση της ευρωπαϊκής οδηγίας για να αδειοδοτηθούν και να λειτουργούν νόμιμα τα ελαιουργεία. Στην Ελλάδα, τα πυρηνελαιουργεία είναι μετρημένα στα δάχτυλα γι αυτό και είναι σημαντικός ο λόγος της ύπαρξής του» ανέφερε.
ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ,
Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΑΣΔ
Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία της κατάστασης της εταιρείας, ο κ. Καραγιάννης εμφανίσθηκε αισιόδοξος λέγοντας πως βρίσκεται πλέον στην τελική φάση προς την σωτηρία της:
«Βρισκόμαστε τώρα πια, λίγο πριν την επικύρωση της πρότασης. Είχαμε την στήριξη όλων των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων σε επίπεδο νομού Δωδεκανήσου –και τους ευχαριστούμε γι αυτό. Η πρότασή μας, έχει γίνει ήδη αποδεκτή από τους πιστωτές που κατείχαν πάνω από το 60% της απαίτησης (ο ΕΦΚΑ, η ΑΑΔΕ κ.λπ.) κι έχει ‘κλειδώσει’. Η πρόταση είναι μερικώς τροποποιημένη με βάση την διόρθωση που έκανε ο ΕΦΚΑ κι απομένει να συνταχθεί η τελική πρόταση, να ανέβει στην πλατφόρμα, να υπογραφτεί από το σύνολο των πιστωτών και να προωθηθεί προς επικύρωση στο δικαστήριο. Δεν είμαστε σε θέση να έχουμε σαφές χρονοδιάγραμμα αλλά θεωρώ πως μέσα στον προσεχή Νοέμβριο, θα έχουμε τελειώσει οριστικά και με την επικύρωση της πρότασης.
Παρ όλα αυτά, επειδή εμείς δεν θέλουμε να μπούμε σε μια διαδικασία καθυστερήσεων όσον αφορά την αποδοχή της πρότασης από την τράπεζα ή άλλες (ενδεχόμενες) καθυστερήσεις και ενστάσεις από την πλευρά της, στο θέμα της επικύρωσης στο δικαστήριο, κάνουμε ακόμη κάποιες παρεμβάσεις ζητώντας τους να συναινέσουν κι εκείνοι οπότε να τελεσιδικήσει και να ξεκινήσει η εφαρμογή της διαδικασίας σε δύο μήνες. Θεωρώ ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι για την έκβαση της υπόθεσης.
Μέχρι το τέλος του έτους, αισιοδοξούμε ότι όλα θα προχωρήσουν».
Το επόμενη βήμα, θα είναι η εφαρμογή του σχεδίου της εταιρείας (με αποπληρωμένες όλες τις οφειλές προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, προς τα δημόσια ταμεία, προς τράπεζες, προς προμηθευτές και εργαζόμενους) οπότε θα υπάρχει η ευχέρεια να προχωρήσει πλέον, σε έναν υγιή σχεδιασμό: «Τα καταστήματά μας θα λειτουργούν κανονικά, θα έχουμε μηχανισμούς POS, θα μπορέσουμε να κάνουμε αναπτυξιακό και πολιτικό σχεδιασμό.
Επίσης, θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να γίνει το Οινο-Γαστρονομικό Κέντρο και το Μουσείο στις Φάνες. Βέβαια, εάν προωθηθεί η λειτουργία του Πυρηνελαιουργείου θα περιληφθεί στις δράσεις μας, στο μέλλον. Από εκεί και πέρα θα μπορέσει η ΕΑΣΔ να ξεφύγει από το κομμάτι της εμπορίας και θα προχωρήσει στην ενίσχυση του παραγωγικού ιστού και των παραγωγών μας. Στόχος θα είναι η ενίσχυση των παραγόμενων προϊόντων, σε μια νέα εποχή για την εταιρεία» τόνισε ο κ. Καραγιάννης.
https://www.dimokratiki.gr/05-09-2020/katathesi-tropologias-sti-voyli-gia-ta-pyrinelaioyrgeia/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.