Ειδήσεις

Μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν: «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις»

Μήνυμα στον Ερντογάν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία και για την ΑΟΖ και για τη υφαλοκρηπίδα, αρκεί η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει τα πλοία της από την Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε το πρωί της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά τα παιχνίδια του ΝΑΤΟ περί δήθεν συμφωνίας για διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας.

«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είπε με «έξι καθαρές λέξεις» ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσιάζοντας την κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στον Yang Jiechi, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τον οποίο υποδέχθηκε στο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής.
«Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μια αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αίγαιο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική. Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το μήνυμα
του Πρωθυπουργού:
Ξεκινώντας την δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η χώρα μας εκτός απο την επιθετικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζει και ενέργειες που αμφισβητούν κάθε κανόνα του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Με μια ρητορική που διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμκότηα και με κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια σε όλη τη Μεσόγειο».
«Γι’ αυτό και θέλω να σας πω ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επιδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή μου όπου παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην περιοχή που είναι κομβική για το διεθνές εμπόριο» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης
«Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε κάθε ένταση σε οποιοδήποτε σημείο του παγκόσμιου χάρτη συνιστά πρόκληση για τις δυνάμεις της ειρήνης και πολύ περισσότερο όταν αυτή εκδηλώνεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και ανατολικά συνορα της Ευρώπης» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.
«Η παράνομη δράση της τουρκίας συνιστά διεθή πρόκληση που απαιτεί διεθνή απάντηση και μόνη πυξίδα μπορεί να είναι το διεθνές δίκαιο.
Η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυτόχρονα με τα δικαιώματα υπερασπίζεται την καλή γειτονία η διπλωματία είναι άλλη όψη της ισχύος της χώρας» συμπλήρωσε.

K. Σακελλαροπούλου:
Η Τουρκία υπονομεύει
τον διάλογο
«Η Ελλάδα επιδιώκει να αναπτύσσει σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη της περιοχής και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ενώ αντιθέτως, η Τουρκία, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, υπονομεύει τον διάλογο» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του κεντρικού οργάνου Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Γιάνγκ Γετσί, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Από την πλευρά του, ο κύριος Γιάνγκ συμφώνησε ως προς τη σημασία διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι η Κίνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Αναφορικά με το Κυπριακό πρόσθεσε ότι η Κίνα παγίως στηρίζει την εξεύρεση λειτουργικής και δίκαιης λύσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Παράλληλα, μετέφερε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους χαιρετισμούς του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ και υπογράμμισε ότι η επίσκεψή του αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας.
Η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε την επιθυμία και της ελληνικής πλευράς για περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς. Επίσης ευχαρίστησε τον κύριο Γιάνγκ για την υποστήριξη που παρέσχε προς τη χώρα μας η Κίνα με την αποστολή υγειονομικού υλικού για τη διαχείριση της πανδημίας.
Ο Κινέζος αξιωματούχος συνεχάρη την Ελλάδα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τόνισε ότι και οι δύο χώρες στηρίζουν την πολυμερή συνεργασία και τον ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τέλος η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι το Eτος Πολιτισμού Ελλάδας-Κίνας 2021, το οποίο συμπίπτει με την συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 2021, θα επιτρέψει την ανάληψη δράσεων που θα φέρουν πιο κοντά τους δύο λαούς, φορείς αρχαίων πολιτισμών.

 

tanea.gr

 

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου