Μόλις το 1/5 των περσινών μεγεθών σε αφίξεις και σε έσοδα φαίνεται να “σώζεται” τελικά φέτος από τον Τουρισμό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις επιχειρηματιών από τον τουριστικό χώρο, έχοντας πλέον τα δεδομένα της κίνησης από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά και με βάση την πολύ χαμηλή ζήτηση που καταγράφεται για το Σεπτέμβριο, η σεζόν αναμένεται να κλείσει με απώλειες της τάξεως του 80% σε σύγκριση με πέρσι. Το κλίμα στους κόλπους της τουριστικής αγοράς είναι αρνητικό καθώς μετά το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων, υπήρχε η ελπίδα πως οι ζημιές από το lockdown θα μπορούσαν να περιοριστούν.
Σημειώνεται πως τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις άγγιξαν τα 18,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13% σε σύγκριση με το 2018. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 2,8% και διαμορφώθηκε στα 34 εκατ. ταξιδιώτες. Και αφίξεις και έσοδα έφτασαν πέρσι σε επίπεδα ρεκόρ.
Με την τουριστική κίνηση και τις πληρότητες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να εξελίσσονται τελικά χαμηλότερα των προσδοκιών, οι εκτιμήσεις για το φετινό καλάθι του Τουρισμού αναθεωρούνται και όπως υπογραμμίζουν φορείς του κλάδου, δεν θα πρέπει να αναμένουμε φέτος περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια.
“Όσα και να είναι τα έσοδα, είναι παραπάνω από όσα θα είχαμε αν παρέμενε κλειστή η οικονομία μας. Για αυτό το λόγο ανοίξαμε με σοβαρότητα και με προσοχή και ευελπιστούμε σε ό,τι καλύτερο έρθει από άποψη αφίξεων και εισοδημάτων ώστε να βοηθηθεί η οικονομία μας και οι εργαζόμενοι. Κάθε ένας τουρίστας που έρχεται στηρίζει συνανθρώπους μας που εργάζονται στον τουρισμό.
Παραμένουμε στην καλύτερη μοίρα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης και ιδιαίτερα από τις τουριστικές χώρες. Η χώρα μας άνοιξε με προσεκτικό τρόπο και με τους επαγγελματίες του τουρισμού να τηρούν ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα” ανέφερε σε ανάρτησή του την ίδια ώρα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
Χαμηλές πτήσεις
Ενδεικτικά της πολύ μεγάλης πτώσης που καταγράφει ο Τουρισμός είναι τα νούμερα και της επιβατικής κίνησης το μήνα με την υψηλότερη ζήτηση τα προηγούμενα χρόνια. Η κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τον Αύγουστο, σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019, μειώθηκε κατά 60,4%. Οι επιβάτες, τόσο των πτήσεων εσωτερικού όσο και των διεθνών πτήσεων, κατέγραψαν μείωση της τάξης του 47% και 66,2% αντίστοιχα.
Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 6 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 65,3% σε σχέση με το 2019 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας κατά την περίοδο Μαρτίου-Αυγούστου. Η διεθνής κίνηση μειώθηκε κατά 68,4%, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν πτώση της τάξης του 58,3%.
Αναμένεται τις επόμενες ημέρες η κίνηση και από τα περιφερειακά αεροδρόμια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Fraport (για τα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κω, της Σαντορίνης και της Μυκόνου) και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (για το αεροδρόμιο της Καρπάθου), κατά τον μήνα Αύγουστο, πραγματοποιήθηκαν 6.496 διεθνείς πτήσεις, οι οποίες μετέφεραν 421 χιλιάδες ξένους τουρίστες, όπως αναφέρει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Νέα δεδομένα διακοπών
Η πανδημία άλλαξε σε μεγάλο ποσοστό και τις ταξιδιωτικές συνήθειες. Η εικόνα που μεταφέρεται από τους τουριστικούς προορισμούς είναι πως τον Αύγουστο υπήρξε αυξημένη κίνηση από τον εσωτερικό τουρισμό, προτιμήθηκαν από τους Έλληνες περισσότερο οι παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, αλλά και προορισμοί οι οποίοι ήταν εύκολα προσβάσιμοι με αυτοκίνητο. Σημαντική μείωση των αφίξεων, κυρίως αλλοδαπών επισκεπτών, παρατηρήθηκε σε περιοχές τις οποίες προηγουμένως προτιμούσαν τουρίστες από συγκεκριμένες χώρες, όπου το τρέχον διάστημα υφίστανται υγειονομικοί περιορισμοί.
Πηγή: capital.gr
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη