Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα αναβιώσει την 17η Σεπτεμβρίου 2024 υπόθεση με κατηγορούμενο για λαθρεμπορία έναν 64χρονο Κρητικό στον οποίο έχει επιβληθεί πρωτοδίκως ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή.
Ο κατηγορούμενος φέρεται στη Ρόδο, την 28 Αυγούστου 2017, να τέλεσε το αδίκημα της λαθρεμπορίας πωλώντας εμπορεύματα που είχαν τεθεί στην κατανάλωση χωρίς να έχουν καταβληθεί σε οφειλόμενες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις, για την πράξη του δε αυτή μεταχειρίστηκα ιδιαίτερα τεχνάσματα.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από υπαλλήλους του Τελωνείου Ρόδου σε υποκατάστημα πρακτορείου μεταφορών διαπιστώθηκε η αποστολή εκ μέρους του κατηγορουμένου από το Ηράκλειο Κρήτης προς εδρεύουσα στη Ρόδο εταιρία ποσότητας τετρακοσίων λίτρων τσικουδιάς (20 ασκοί των 20 λίτρων ο καθένας), για την οποία δεν είχαν καταβληθεί στο Ελληνικό Δημόσιο οι οφειλόμενες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις συνολικού ύψους 2.216,59 ευρώ, για την πράξη του, δε, αυτή ο κατηγορούμενος χρησιμοποίησε ιδιαίτερα τεχνάσματα καθώς εξέδωσε ως συνοδευτικό της μεταφοράς εικονικό φορολογικό στοιχείο με αναγραφόμενο διακινηθέν προϊόν διαφορετικό από το πραγματικό, ήτοι το με αριθμό 73/24.8.2017 τιμολόγιο πώλησης στο οποίο αναγράφονταν αναληθώς ως πωληθέν προϊόν «ξύδι χύμα ροζέ».
Δικάζεται Ρόδιος επιχειρηματίας για λαθρεμπορία
Για την 16η Σεπτεμβρίου 2024 προσδιορίστηκε από το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου η εκδίκαση υπόθεσης με κατηγορούμενο για λαθρεμπορία Ρόδιο επιχειρηματία.
Με απόφαση που είχε εκδώσει το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων ακυρώθηκε το κλητήριο θέσπισμα με το οποίο παραπέμφθηκε σε δίκη. Το δικαστήριο είχε κάνει δεκτή την ένσταση που υπέβαλαν οι συνήγοροί του κ.κ. Μηνάς Τσέρκης, Μαρίνα Κρανίτη – Τσέρκη και Νίκος Πατεράκης για την ακυρότητα του κλητηρίου θεσπίσματος καθώς δεν συνιστά λαθρεμπορία το αδίκημα που του αποδίδεται αφού δεν υπάρχει το στοιχείο της εισαγωγής ή εξαγωγής προς χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά από έλεγχο, που διενεργήθηκε από το αρμόδιο Τελωνείο Ρόδου στα βιβλία και στοιχεία της εταιρείας, για τη διαπίστωση εφαρμογής των διατάξεων του Τελωνειακού Κώδικα κατά τα έτη 2008, 2009, 2010 και 2011, εκδόθηκε το από 10-03-2012 πόρισμα, το οποίο εδέχετο ότι δεν διαπιστώθηκαν διαφορές μεταξύ των δηλωθεισών και των πραγματικών ποσοτήτων μπύρας, που πωλήθηκαν από την εταιρεία κατά τα ως άνω ελεγχόμενα έτη και ως εκ τούτου, σε σχέση με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον αναλογούντα ΦΠΑ, που ήταν και το αντικείμενο του ελέγχου, επιστοποιείτο εμφατικά, με επισημειωματική ρητή δήλωση στο τέλος της οικείας πορισματικής αναφοράς, ότι έχουν «όλα καλώς».
Ακολούθως και μετά οκτάμηνο περίπου από τον ως άνω έλεγχο, διενεργήθηκε νέος έλεγχος από κλιμάκιο του Σώματος Διώξεως Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), ο οποίος παραδόξως, κατέληξε σε πορισματικές παραδοχές εντελώς αντίθετες προς αυτές του πρώτου ελέγχου. Διαπιστώθηκε συγκεκριμένα ότι η εταιρεία απέκρυψε πωλήσεις 10.705.267,58 λίτρων ζύθου (μπύρας) και δεν κατέβαλε τις αντίστοιχες φορολογικές επιβαρύνσεις, ήτοι τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) και το δικαίωμα υπέρ του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Παραγωγής και Ποιότητας Αλκοόλης, Αλκοολούχων ποτών (ΕΤΕΠΠΑΑ) για την χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο του 2008 έως και τον Μάιο του 2012. Του αποδίδεται στο κατηγορητήριο ότι πραγματοποίησε πωλήσεις ζύθου (μπύρας) στην Δωδεκάνησο και στην λοιπή Ελλάδα καταθέτοντας στο Τελωνείο Ρόδου ανακριβείς δηλώσεις ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΔΕΦΚ).
Το ύψος των διαφυγόντων φόρων (ΕΦΚ, ΦΠΑ και ΕΤΕΠΠΑΑ) φέρεται να ανέρχεται στο ποσό των 2.338.512,62 ευρώ.
Ο ίδιος ο κατηγορούμενος αρνείται κατηγορηματικά τα όσα του αποδίδονται τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία της οποίας τυγχάνει πρόεδρος έχει ελεγχθεί από τον πλέον αρμόδιο προς τούτο φορέα, το Τελωνείο Ρόδου, για τα έτη 2009, 2010 και 2011 και δεν διαπιστώθηκε καμία απολύτως παράβαση.
Υποστηρίζει ακόμη ότι δεν ερευνήθηκαν αναλυτικά και δεν αποτέλεσαν βάση του διασταυρωμένου ελέγχου το σύνολο των τιμολογίων πωλήσεως και πιστωτικών σημειωμάτων που εκδόθηκαν προς τους πελάτες στις επίμαχες περιόδους, ότι δεν ελέγχθηκαν τα φορολογικά βιβλία της εταιρείας και δεν εφαρμόστηκε η αξιόπιστη ελεγκτική επαλήθευση δηλαδή η συμφωνία των λογιστικών εγγράφων εισόδου με τα εκδοθέντα φορολογικά στοιχεία, ούτε και έγινε η οποιαδήποτε αντιπαραβολή των δηλώσεων ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος της εταιρείας. Επεσήμανε ακόμη ότι δεν δικαιολογείται στην πορισματική αναφορά του ΣΔΟΕ πώς προέκυψε η απόκλιση από τον έλεγχο του Τελωνείου Ρόδου, ενώ έλαβαν υπόψη τους τα ίδια στοιχεία προσθέτοντας ότι δεν διενεργήθηκε επανέλεγχος τον οποίο ζήτησε η εταιρεία από τον προϊστάμενο του Τελωνείου Ρόδου.
Αναρωτήθηκε εξάλλου για ποιο λόγο, ενώ κατά το ΣΔΟΕ έχουν αποκρυβεί ποσότητες πωληθείσας μπύρας για τον οποίο λόγο καταλογίστηκε σε βάρος της εταιρείας ως μη αποδοθείς Φόρος Κατανάλωσης και μάλιστα του αστρονομικού ποσού του αναφερόμενου στην πορισματική έκθεση, για ποιο λόγο στην περίπτωση αυτή δεν καταλογίστηκε και ο αντίστοιχος φόρος εισοδήματος επί των αποκρυβέντων εσόδων.
Αφού τα δηλωθέντα έσοδα της εταιρείας θα ήσαν μικρότερα από τα πραγματοποιηθέντα στην περίπτωση αυτή και η κάθε εισερχόμενη ποσότητα βύνης καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο το οποίο τηρούσε παράλληλα το Γενικό Χημείο του Κράτους και η παραχθείσα ποσότητα μπύρας αντιστοιχεί πλήρως στην ποσότητα βύνης η οποία έχει αγοραστεί από την εταιρεία.
Επεσήμανε επιπλέον ότι με βάση τις μηνιαίες αναφορές-ελέγχους, που διενεργούνταν στην εταιρεία από το Χημείο Ρόδου δεν διαπιστώθηκε καμία απολύτως παρέκκλιση και υποστήριξε ότι το Σ.Δ.Ο.Ε. «διέγνωσε» δήθεν διαφορές Ε.Φ.Κ., διότι υπελόγισε εσφαλμένως τις φερόμενες ως πραγματικώς πωληθείσες ποσότητες, με αποτέλεσμα η ανωτέρω Πορισματική Αναφορά να παρίσταται ως πρόδηλα ανακριβής και εσφαλμένη.
Ισχυρίστηκε ακόμη ότι χρησιμοποιώντας λαθεμένη μεθοδολογία αλλά και ελλιπή στοιχεία το ΣΔΟΕ καταλόγισε ΦΠΑ σε φορολογητέες πράξεις για τις οποίες είχε καταβληθεί κανονικά ο εν λόγω φόρος, ενώ το ίδιο ισχυρίστηκε και για τον ΕΦΚ.