Συνεντεύξεις

Μιχαήλ Μιχαήλ :«Δεν πρέπει να καταργηθεί ο Δημοτικός Φόρος Δωδ/σου»

«Πήγε φέτος πολύ καλά ο τουρισμός και είχαμε   ρεκόρ αφίξεων. Όμως δεν υπήρξαν και  τα ανάλογα έσοδα. Ίσως αυτό να οφείλεται και στην εφαρμογή του προγράμματος all inclusive που στερεί έσοδα από αρκετές  επιχειρήσεις.Οι επιχειρήσεις πήραν μόνο μια ανάσα. Δεν υπήρξε δηλαδή η ανάκαμψη των εσόδων στο επίπεδο που θα θέλαμε. Αυτό θα έχει επιπτώσεις»
Στην κατάσταση της τοπικής οικονομίας αναφέρεται, σε συνέντευξή του  στη «δ», ο πρόεδρος του Τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαηλ Μιχαήλ.
«Μόνο με την εξωστρέφεια μπορούμε να ξεπεράσουμε στην κρίση. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος μας. Να εκμεταλλευτούμε τα χαρακτηριστικά που έχουμε ως Περιφέρεια και να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα προς το μέλλον», δηλώνει ο κ. Μιχαήλ Μιχαήλ .
Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση που κατατέθηκε στον υπουργό  Οικονομικών   για την κατάργηση του δημοτικού φόρου, ο κ. Μιχαήλ δηλώνει:
«Η θέση της διοίκησης του Τμήματος Δωδεκανήσου  του Οικονομικού Επιμελητηρίου  για το  Δημοτικό  Φόρο δεν έχει αλλάξει. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τότε που τέθηκε σε ισχύ. Εκτιμώ πως δεν θα έπρεπε να ενσωματωθεί  στους 37 φόρους, που ο υφυπουργός Ανάπτυξης ζήτησε να καταργηθούν».
Με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε  πριν λίγες ημέρες στο  ξενοδοχείο Rodos Palace o κ. Μιχαήλ υπογραμμίζει πως τη λύση στο πρόβλημα της οικονομίας θα δώσει η εξωστρέφεια.
Η συνέντευξή του κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, αναλυτικά:

• Ποια είναι η θέση σας για το  Δημοτικό Φόρο;
Η θέση της διοίκησης του Τμήματος Δωδεκανήσου  του Οικονομικού Επιμελητηρίου  για το  Δημοτικό  Φόρο δεν έχει αλλάξει. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τότε που τέθηκε σε ισχύ. Εκτιμώ πως δεν θα έπρεπε να ενσωματωθεί  στους 37 φόρους, που ο υφυπουργός Ανάπτυξης ζήτησε να καταργηθούν. Μιλάμε για τέλη και φόρους  που επιβάρυναν  τους πολίτες. Η βάση του Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου  είναι διαφορετική αφού έχει  ανταποδοτικό χαρακτήρα.

• Πρέπει να καταργηθεί ο ΔΗΦΟΔΩ;
Όχι, δεν θα πρέπει να καταργηθεί. Είναι ανάγκη να βελτιωθεί και να συνεχίσει να προσφέρει  στην κοινωνία.

•  Σε δηλώσεις τους τόσο ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος όσο και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Περδίκης τόνισαν  πως αν καταργηθεί ο δημοτικός φόρος τα βάρη θα πέσουν στους πολίτες και στους επιχειρηματίες. Πώς το σχολιάζετε;
Στο μνημόνιο αναφέρεται πως αν οι Δήμοι δεν μπορούν να συντάξουν με  τον τρόπο που πρέπει  τους προϋπολογισμούς  τους ή αυτοί είναι ελλειμματικοί, μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις ή να αυξήσουν τα τέλη  για να έχουν τα απαραίτητα έσοδα. Οπότε ποιες θα είναι οι επιλογές;  Εκτιμώ πως αυτό που δηλώθηκε αναγκαστικά είναι μονόδρομος.
• Αυτό δεν θα είναι ολέθριο;
Θα δημιουργηθούν άλλοι φόροι και αυτό δεν θα είναι  θετικό για κανένα.  Το  αποτέλεσμα  από την  κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ δεν θα λειτουργήσει θετικά αλλά αρνητικά και την επιχειρηματική κοινότητα. Κάποιες άλλες επιβαρύνσεις θα έρθουν σε μια εποχή δύσκολη για όλους.
• Πότε θα κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών η επικαιροποιημένη  μελέτη για τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών;
Είμαστε σχεδόν  έτοιμοι να καταθέσουμε την επικαιροποιημένη  μελέτη στο υπουργείο Οικονομικών . Προς το παρόν  δεν τίθεται θέμα  γιατί δεν έχει κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο. Πρέπει όμως να είμαστε σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί.

• Πιστεύετε πως θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς;
Δεν πιστεύω πως θα γίνει κάτι τέτοιο . Πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι για όλα.

• Τι προτείνατε στο δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο κατά τη συνάντηση που είχατε την περασμένη εβδομάδα;
Ζητήσαμε συνεργασία γιατί πιστεύουμε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να δημιουργεί συνθήκες οικονομικής  ανάπτυξης. Ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία θα πρέπει όλοι οι φορείς να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.Δεν υπάρχουν περιθώρια για υπαναχωρήσεις και δεν θα πρέπει να χαθεί και άλλος χρόνος.

• Προτείνετε να ενώσουν όλοι οι φορείς τις δυνάμεις τους;
Ναι, αυτό θα πρέπει να γίνει. Να ενώσουν όλοι οι φορείς τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίζουν καλύτερα τα προβλήματα.  Πρέπει να χαράξουμε κοινή πορεία.

• Πως είναι η κατάσταση στην τοπική οικονομία;
Πήγε φέτος πολύ καλά ο τουρισμός και είχαμε   ρεκόρ αφίξεων. Όμως δεν υπήρξαν και  τα ανάλογα έσοδα. Ίσως αυτό να οφείλεται και στην εφαρμογή του προγράμματος all inclusive που στερεί έσοδα από αρκετές  επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις πήραν μόνο μια ανάσα. Δεν υπήρξε δηλαδή η ανάκαμψη των εσόδων στο επίπεδο που θα θέλαμε. Αυτό θα έχει επιπτώσεις .
• Πως είδατε τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε  ο πρωθυπουργός κ Α Σαμαράς;
Είναι στη σωστή κατεύθυνση. Θα έπρεπε να τεθούν εδώ και καιρό σε ισχύ  γιατί αρκετές επαγγελματικές ομάδες έχουν ξεπεράσει τα όρια της φοροδοτικής τους ικανότητας.   Δεν αντέχουν και δεν έχουν χρήματα για να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
• Ποια είναι τα συμπεράσματα από την ημερίδα που οργανώθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο στο ξενοδοχείο  Rodos Palace;
Μόνο με την εξωστρέφεια μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος μας, Να εκμεταλλευτούμε τα χαρακτηριστικά που έχουμε ως Περιφέρεια και να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα προς το μέλλον.
• Να μην στηριζόμαστε στον τουρισμό;
Ναι, αλλά είναι ανάγκη να παράγουμε  τα προϊόντα που  χρειαζόμαστε. Πρέπει δηλαδή να διασυνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου