Μία αναφορά που έφθασε σε γραφεία κυβερνητικών στελεχών για «ύποπτες» συναντήσεις στις φυλακές Κορυδαλλού τους τελευταίους μήνες, οι οποίες σχετίζονται με προσπάθεια «επηρεασμού» δικαστών, δίνει μία νέα διάσταση στη διαδικασία εκδίκασης της περιώνυμης υπόθεση της μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης με το φορτηγό πλοίο «Noor 1» που αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2014.
Και αυτό λίγα 24ωρα μετά και την αποκάλυψη ότι η αρχικά διορισθείσα πρόεδρος του Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, στο οποίο ξεκινά η δίκη την ερχόμενη Τρίτη, αποχώρησε ξαφνικά με την αιτιολογία «μυϊκών προβλημάτων», κάτι που προκάλεσε σχετική έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Πολλαπλασιάζονται έτσι τα ερωτηματικά για το παρασκήνιο της υπόθεσης με τη μεταφορά της ηρωίνης, αξίας μεγαλύτερης των 50 εκατ. ευρώ, όπου υπάρχει «πόλεμος συμφερόντων» και μεγάλο «διακύβευμα».
Εντυπωσιάζουν ακόμη πληροφορίες που περιέχονται στο ίδιο έγγραφο ότι ανώτερος δικαστικός λειτουργός (σ.σ. το όνομά του στη διάθεση της εφημερίδας) που είχε ασχοληθεί προσφάτως με ζητήματα δίωξης αθλητικών παραγόντων για υποθέσεις διαφθοράς –έρευνα που είχε ξεκινήσει το 2011– είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον ίδιο κρατούμενο που σχετίζεται με τους ελεγχόμενους από τον ίδιο αθλητικούς παράγοντες. Οι συνομιλίες αυτές έχουν καταγραφεί στο υλικό με μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που είχε συγκεντρώσει ο δικαστικός λειτουργός κ. Αριστείδης Κορέας για μεταγενέστερα κυκλώματα διαφθοράς και για διάπραξη «εγκληματικών ενεργειών» στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Νομικοί εκφράζουν όμως ερώτημα γιατί ο εν λόγω δικαστικός λειτουργός δεν ζήτησε να εξαιρεθεί λόγω της προσωπικής γνωριμίας του με τον κρατούμενο ιδιώτη. Από την περαιτέρω έρευνα επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη αυτών των συνομιλιών στο απομαγνητοφωνημένο υλικό του κ. Κορέα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κρατούμενος ιδιώτης και ο δικαστής είχαν πολυετή γνωριμία. Στις συνομιλίες δεν αναφέρεται οτιδήποτε επίμεμπτο αλλά υφίσταται το ζήτημα του πιθανού κωλύματος που μπορεί να έχει ο συνομιλών έμπειρος δικαστικός λειτουργός που ασχολήθηκε με τη σοβαρή υπόθεση λόγω ακριβώς αυτής της φιλικής του σχέσης.
Στο προαναφερόμενο κείμενο που φέρεται να έχει συντάξει στέλεχος των αρχών ασφαλείας ή υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι ένας κρατούμενος στην πτέρυγα VIP του Κορυδαλλού επιχειρηματίας για την υπόθεση του «Noor 1» έχει συχνές συναντήσεις στις φυλακές με έναν επιχειρηματία από τον Πειραιά που ήταν παλιότερα παράγοντας μικρής ΠΑΕ αλλά και δημοτικός σύμβουλος σε δήμο της περιοχής.
Ο κρατούμενος και ο επισκέπτης του φέρονται να είχαν γνωρισθεί μέσω ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στη Γλυφάδα αλλά κύριο «ενωτικό» στοιχείο τους είναι ότι και οι δύο έχουν επαφές με τους ίδιους αθλητικούς παράγοντες στο επίνειο. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι για τις συναντήσεις αυτές στις φυλακές Κορυδαλλού υπήρχε υποβοήθηση από σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Σύμφωνα με την αναφορά, ο κρατούμενος και ο επιχειρηματίας μαζί με άλλα πρόσωπα –στον κύκλο των επαφών τους μνημονεύεται το επώνυμο δικηγόρου, πρώην παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών– προσπαθούσε να επηρεάσει τους δικαστικούς λειτουργούς που σχετίζονται με την επερχόμενη δίκη για το «Νoor 1». Μάλιστα στο εν λόγω κείμενο περιλαμβάνεται και η απόφαση της αρχικής προέδρου του δικαστηρίου να δηλώσει κώλυμα και αναφέρεται σε «συνέχεια της προσπάθειας προσέγγισης δικαστών».
Στο ίδιο έγγραφο γίνεται λόγος σε συνεννόηση επιχειρηματία και ανώτατου στελέχους του Λιμενικού να εκδιωχθούν αξιωματικοί του Λιμενικού από την υπηρεσία που ασχολήθηκε με το «Noor 1».
Από την περαιτέρω έρευνα επιβεβαιώθηκαν αυτές οι συχνές συναντήσεις στις φυλακές Κορυδαλλού του κατηγoρούμενου για το «Noor 1» και του πρώην δημοτικού συμβούλου με την υποβοήθηση σωφρονιστικού υπαλλήλου που έχει επαφές με πολιτικό πρόσωπο. Δεν διευκρινίστηκε όμως ο λόγος και το περιεχόμενο των συναντήσεών τους. Θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό ότι το εν λόγω έγγραφο θα τεθεί υπόψη των αρμόδιων δικαστικών αρχών.
ΒΗΜΑ